hanys_hans 01.08.04, 17:31 pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_pozna%C5%84ska Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hskornicka Re: Gwara poznańska 06.08.04, 00:42 hanys_hans napisał: > pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_pozna%C5%84ska Prosze mi przeslac troche informacji na stowarzyszeniepyra@yahoo.ca istnejemy w Ontario /Kanada i prosilabym o te informacje bo przydaca sie nan na naszygh spotkaniach dziekuje Hanna Odpowiedz Link
jessyk Re: Gwara poznańska 24.08.04, 18:39 Podobo mi siy ta gwara, uzywajom jom starse babecki z poznańskiego, ale jakzek siy ik pytała, to młodzi juz w ogóle tyj gwary nie znajom. Cemu ik nie ucycie, cemu nie stworzyciy chodnicków (ścieżek) regionalnyk, jak u nos w skołak, choć u nos gwara jest zywo i starzy i dzieci jej uzywajom i nie wstydzom siy. Hej! Obudźciy siy, wy poznańskiy pyry? (cyk moze kogo obraziyła?), ale jak widzem zespoły z tyk terenów, co to ponizej seśćdziesiątki w rockak nie uświadcys, to siy markoci, cemu tak jes? Cy wnuki i wnucki wos nie radzi widzom, cobyściy to ik nie naucyli wasyk staryk zwyków i gwary. Moze siy docekom... Odpowiedz Link
dkazm Re: Gwara poznańska 28.11.04, 21:36 Ja pamiętam, jak moja praBabcia (okolice Kępna) mówiła: " jo pa'n tak" ( ja powiadam tak, "m" zmieniło się na "n" pewnie dlatego że "t" na pocz. nast. słowa jest "językowe?" a nie "wargowe?" yhhhhhh). "latoś", "ryćka", "kokotek" i wiele innych... U mojej Babci słownictwo jest bardziej współczesne pozostało nie wiele poza: "ano ja", "do góry", "krzesełek", "ćma" i trochę niemczyzny, moja Mama nie mówi gwarą, choć może niektóre zwroty wydałyby się dla kogoś z obcych stron (lecz nie dla mnie) gwarowe. Taki to przykład zanikania gwary z życia wzięty... Gdzieś czytałem, że mówi się językiem, którym mówi matka. Ponoć słoweński budził się za sprawą przede wszystkim Słowenek. Serbołużycki trwa za sprawą ich kobiet. Chyba coś w tym jest, skoro przykłady z mojej pamięci to przykłady mowy kobiet... Odpowiedz Link
laband Re: Gwara poznańska 29.11.04, 07:19 w tym je mocka prowdy! ale dodou bych ize i plac(podworko) i inksze bajtle (dzieci) majom sam mocka ze tom naukom spolnego - jak bouech mauy to na placu wiynkszosc bajtli poradzioua godac po slonsku i tysz godaua Odpowiedz Link