Dodaj do ulubionych

Gwara poznańska

01.08.04, 17:31
pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_pozna%C5%84ska
Obserwuj wątek
    • hskornicka Re: Gwara poznańska 06.08.04, 00:42
      hanys_hans napisał:

> pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_pozna%C5%84ska

Prosze mi przeslac troche informacji na stowarzyszeniepyra@yahoo.ca
      istnejemy w Ontario /Kanada i prosilabym o te informacje bo przydaca sie nan na
      naszygh spotkaniach

dziekuje Hanna
      • jessyk Re: Gwara poznańska 24.08.04, 18:39
        Podobo mi siy ta gwara, uzywajom jom starse babecki z poznańskiego, ale jakzek
        siy ik pytała, to młodzi juz w ogóle tyj gwary nie znajom. Cemu ik nie ucycie,
        cemu nie stworzyciy chodnicków (ścieżek) regionalnyk, jak u nos w skołak, choć
        u nos gwara jest zywo i starzy i dzieci jej uzywajom i nie wstydzom siy. Hej!
        Obudźciy siy, wy poznańskiy pyry? (cyk moze kogo obraziyła?), ale jak widzem
        zespoły z tyk terenów, co to ponizej seśćdziesiątki w rockak nie uświadcys, to
        siy markoci, cemu tak jes? Cy wnuki i wnucki wos nie radzi widzom, cobyściy to
        ik nie naucyli wasyk staryk zwyków i gwary. Moze siy docekom...
        • laband Re: Gwara poznańska 24.08.04, 20:43
          lepi sie niy pytej czamu ...
    • dkazm Re: Gwara poznańska 28.11.04, 21:36
      Ja pamiętam, jak moja praBabcia (okolice Kępna) mówiła: " jo pa'n tak" ( ja
      powiadam tak, "m" zmieniło się na "n" pewnie dlatego że "t" na pocz. nast.
      słowa jest "językowe?" a nie "wargowe?" yhhhhhh). "latoś", "ryćka", "kokotek" i
      wiele innych... U mojej Babci słownictwo jest bardziej współczesne pozostało
      nie wiele poza:
      "ano ja", "do góry", "krzesełek", "ćma" i trochę niemczyzny, moja Mama nie mówi
      gwarą, choć może niektóre zwroty wydałyby się dla kogoś z obcych stron (lecz
      nie dla mnie) gwarowe. Taki to przykład zanikania gwary z życia wzięty...
      Gdzieś czytałem, że mówi się językiem, którym mówi matka. Ponoć słoweński
      budził się za sprawą przede wszystkim Słowenek. Serbołużycki trwa za sprawą ich
      kobiet. Chyba coś w tym jest, skoro przykłady z mojej pamięci to przykłady mowy
      kobiet...
      • laband Re: Gwara poznańska 29.11.04, 07:19
        w tym je mocka prowdy!

ale dodou bych ize i plac(podworko) i inksze bajtle (dzieci) majom sam mocka ze
        tom naukom spolnego - jak bouech mauy to na placu wiynkszosc bajtli poradzioua
        godac po slonsku i tysz godaua

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka