kotulina 11.04.14, 22:21 Niestosowne skojarzenie, przykre, ale nieodparte, gdy w mediach przekazują informację o zbliżającej się kanonizacji. Macie tak? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ikndar kanonadyzacja 12.04.14, 00:07 kotulina napisała: > Niestosowne skojarzenie, przykre, ale nieodparte, gdy w mediach przekazują info > rmację o zbliżającej się kanonizacji. Macie tak? Fajne Nie miałem tak, ale teraz tak będę miał po przeczytaniu twojego wpisu Ale ścisłej to powinno nazywać się chyba wtedy kanonadyzacja (od "kanonada"). Kanonizacja to raczej usztywnienie, usztampowienie (od "kanon)". Odpowiedz Link
kotulina Re: kanonadyzacja 12.04.14, 18:50 Mnie się to z angielskiego skojarzyło, wcale nie twierdzę, że jest poprawnie po polsku. Skojarzenia poprawności nie podlegają. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Kanonizacja - wystrzelenie z armaty 12.04.14, 00:43 kotulina: > Kanonizacja - wystrzelenie z armaty Tak mi się nigdy nie kojarzyło, ale ,,ksiądz kanonier'' Odpowiedz Link
kotulina Re: Kanonizacja - wystrzelenie z armaty 19.04.14, 20:37 stefan4 napisał: > kotulina: > > Kanonizacja - wystrzelenie z armaty > > Tak mi się nigdy nie kojarzyło, ale ,,ksiądz kanonier'' Odpowiedz Link
arana Re: Kanonizacja - wystrzelenie z armaty 12.04.14, 08:04 kotulina napisała: > Niestosowne skojarzenie... Tylko zabawne. > Macie tak? Mnóstwo! Co powiesz na wyjątkowo jako rzeczownik rodzaju nijakiego albo wszak rodzaju męskiego? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Kanonizacja - wystrzelenie z armaty 12.04.14, 08:58 Wszak jezd kul. Jako młoda wesz rodzaju męskiego albo zawszony frak. A w temacie, przyszło mi do głowy spsienie - kaninizacja. (Najpierw napisałem zpsienie ale mi automatyczna sekretarka podkreśliła czerwonym szlaczkiem.) Odpowiedz Link
she_5 Re: Kanonizacja - wystrzelenie z armaty 12.04.14, 09:46 zbyfauch napisał: > (Najpierw napisałem zpsienie ale mi automatyczna sekretarka podkreśliła czerwonym szlaczkiem.) a próbowałeś SPSIENIE przemycić? Odpowiedz Link
she_5 Re: Kanonizacja - wystrzelenie z armaty 12.04.14, 09:47 omatko, ja chyba powinnam chwilę dłużej zwlekać z naciśnięciem ętera Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Kanonizacja - wystrzelenie z armaty 12.04.14, 14:17 she_5 napisała: > omatko, ja chyba powinnam chwilę dłużej zwlekać z naciśnięciem ętera Ja tam się cieszę, niezależnie co pociśniesz. Odpowiedz Link
arana Re: Kaninizacja 12.04.14, 14:50 zbyfauch napisał: > A w temacie, przyszło mi do głowy spsienie - kaninizacja. Kaninizacja szesnastowieczna: Hinc procul esto canis, pro nobis excubat anser. (Idź stąd psie, gdyż na straży u nas gęś (Hus). tiny.pl/qjcz2 tiny.pl/qnz5h Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Kaninizacja 12.04.14, 16:10 arana napisała: > (...) excubat anser. Tego ansera to chyba oskubat' trzeba, przed przyrządzeniem? Odpowiedz Link
ikndar skojarzenia 12.04.14, 13:53 arana napisała: > > Macie tak? > > Mnóstwo! Co powiesz na wyjątkowo jako rzeczownik rodzaju nijakiego albo > wszak rodzaju męskiego? Jedno i drugie jest świetne ja mam rzadko takie skojarzenia... Może skłonność do takich skojarzeń jest uwarunkowana genetycznie? Odpowiedz Link
arana Re: skojarzenia 12.04.14, 14:57 ikndar napisał: . Może skłonność do takich skojarzeń jest uwarunkowana genetycznie? Ciii!... Wersja oficjalna to leczenie ze skutkiem... błogosławionym. Odpowiedz Link
kotulina Re: Kanonizacja - wystrzelenie z armaty 12.04.14, 18:56 arana napisała: > kotulina napisała: > > > Niestosowne skojarzenie... > > Tylko zabawne. Dotyczy zmarłego, czczonego człowieka. Skojarzenie z wystrzałem z armaty jednak bezcześci pamięć o nim. > > > Macie tak? > > Mnóstwo! Co powiesz na wyjątkowo jako rzeczownik rodzaju nijakiego albo > wszak rodzaju męskiego? > Męski wszak - efektowne. Frak, wieszak, futro, samiec wszy... Wyjątkowo - jak nazwa jakiejś pomorskiej miejscowości... Odpowiedz Link
stefan4 samiec wszy 12.04.14, 22:43 kotulina: > Męski wszak - efektowne. [...] > samiec wszy... Cytat Wszystko zawszone. Front się wiszcze cały, Od wszów się roi pod odzieżą. W wygodnych łóżkach generały Co dzień bieliznę mają świeżą. Zawszeni wszyscy; młodzi, starzy, Nad wszów przeszłością czuwa straż, Bo już się z pruską weszką parzy Nasz stary austriacki wszarz. [...] — Cała ta wszawa historia niewarta gadania — roztropnie rzekł Szwejk. — Chodzi jedynie o to, kogo sąd będzie uważał za starego wszarza austriackiego. [...] trzeba powiedzieć, że pan to sobie pisał tylko tak, dla swojej prywatnej przyjemności, i że tak samo, jak samiec krowy nazywa się buhaj, tak samiec wszy nazywa się wszarz. Tak więc samiec wszy to wszarz. Cytat Już mu tę sprawę tłumaczyłem w taki właśnie sposób, ale on mi dowodził, że samiec wszy nazywa się „wszyk”. Powiada do mnie ten pan audytor: „Ne fśaś, ale wsik. Femininum, sie, gebildeter Kerl, ist "ten feś", also masculinum ist "ta fsik". Tak więc samiec wszy to wszyk. No dobra, niech już będzie wszak... - Stefan Odpowiedz Link
arana Re: samiec wszy 13.04.14, 06:27 stefan4 napisał: > Tak więc samiec wszy to wszyk. To jest zawszony ptak kszyk Odpowiedz Link
gat45 Re: samiec wszy 22.05.14, 08:11 stefan4 napisał: [...] > > Tak więc samiec wszy to wszyk. > > No dobra, niech już będzie wszak... > Wszak to chyba wsze pacholę ? Młodzieniec ? No, chłopak. Dzień dobry. Witam się w tym nowym dla mnie miejscu, zwabiona przez Aranę via Wyjątko. Odpowiedz Link
arana Re: samiec wszy 23.05.14, 05:39 gat45 napisała: > > Dzień dobry. Witam się w tym nowym dla mnie miejscu, zwabiona przez Aranę via Wyjątko. Aaaa... powitać, Gat, powitać! Tu możesz swoje wyjątko karmić ekologicznie (p. Julek S.: "Małe wyjątko karmiła mi żona..."). Niech wszak będzie z Tobą! Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Kanonizacja - wystrzelenie z armaty 12.04.14, 10:23 kotulina napisała: > Niestosowne skojarzenie, przykre, ale nieodparte, gdy w mediach przekazują info > rmację o zbliżającej się kanonizacji. Macie tak? Autorka wątku miała na myśli niemiecką nazwę armaty- KANONE... Ot, co... Odpowiedz Link
bimota Re: Kanonizacja - wystrzelenie z armaty 14.04.14, 19:32 NIE... Z ROZSTRZELANIEM ARMATAMI Odpowiedz Link