Dodaj do ulubionych

Bardzo rzadkie wyrazy

20.06.14, 21:26
Ostatnio przetestowałem swoją znajomość angielskiego na stronie internetowej, gdzie trzeba było zaznaczyć, czy zna się pewne słowa, czy nie. Było tam mnóstwo dziwacznych wyrazów, których nie znałem. I tak się zastanawiam, jakie polskie wyrazy się spotyka najrzadziej. Jakie są wasze propozycje?
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Coraz rzadziej 20.06.14, 22:09
      używane jest słowo "samochód". Plebejskie "auto" wypycha go tanio zdobionym, błyszczącym zderzakiem, spojlerem i przyklejonym do szyby zastępcą mózgu, pożałowania godnym erzacem.
    • arana Re: Bardzo rzadkie wyrazy 21.06.14, 08:19
      randybvain napisał:

> Było tam mnóstwo dziwacznych wyrazów, których nie znałem.

Ej, przecież to bardzo względna umiejętność!

> I tak się zastanawiam, jakie polskie wyrazy się spotyka najrzadziej. Jakie są wasze propozycje?

Tzn. takie, których możesz nie znać? Teraz o to trudno, wystarczy je wpisać do wyszukiwarki. A tak upraszczając troszkę, to nowe wyrazy znajdziesz np. wśród Młodych słów, a stare w Poliqarpie.
      • arana Re: Bardzo rzadkie wyrazy 21.06.14, 08:25
        Znasz wiennik? Sprawdziłam w Poliqarpie - nie ma go. Jest tylko u Orzeszkowej. Znasz ją? Jeśli tak, to rozpoznasz wiennik od razu. big_grin
        • arana Re: Bardzo rzadkie wyrazy 21.06.14, 08:30
          Tak mi jeszcze do głowy przyszło. Wiennik to mógłby być mieszkaniec Vienny. big_grin
        • randybvain Re: Bardzo rzadkie wyrazy 22.06.14, 23:41
          Nie miałem przyjemności osobiście poznań p. Orzeszkowej. Wiennik to coś od wiana?
          • arana Re: Bardzo rzadkie wyrazy 23.06.14, 06:47
            randybvain napisał:

> ... Wiennik to coś od wiana?

Rzuca się toto do ognia, a potem zatrudnia sroczkę.
            • randybvain Re: Bardzo rzadkie wyrazy 23.06.14, 19:36
              A to więc jest narzędzie do wiania ziarna! A sroka w Wielkiej Brytanii do krzekce na nieszczęście.
              One for sorrow,
              Two for joy,
              Three for a girl,
              Four for a boy,
              Five for silver,
              Six for gold,
              Seven for a secret,
              Never to be told.
        • akimiri Re: Bardzo rzadkie wyrazy 24.06.14, 10:41
          arana napisała:

> Znasz wiennik? Sprawdziłam w Poliqarpie - nie ma go. Jest tylko u Orzeszkowej.

W Poliqarpie u Lindego też jest, tyle że jako winnik, wienik. O winnikach/wienikach pisze także Brückner w swej encyklopedii (s. 899 = 229 w Nawigacji). Wiennik to chyba jakiś regionalny zniekształt, może dla odróżnienia od rodzimego winnika w znaczeniu pierwotnym...

Swoją drogą, piękna ta definicja Lindego: 'miotełka w łaźni do chędożenia ciała, inaczej chróstak łaziebny'.
          • arana Re: Bardzo rzadkie wyrazy 24.06.14, 14:57
            akimiri napisał:

> ... Wiennik to chyba jakiś regionalny zniekształt ...

A owszem, to Kresów

>
            > Swoją drogą, piękna ta definicja Lindego: 'miotełka w łaźni do chędożenia ciała, inaczej chróstak łaziebny'.

A bardzo mała miotełka to winniczek jak ślimak? big_grin
          • stefan4 Re: Bardzo rzadkie wyrazy 24.06.14, 17:36
            akimiri:
            > Wiennik to chyba jakiś regionalny zniekształt, może dla odróżnienia od rodzimego winnika w
            > znaczeniu pierwotnym...

Rodzimego? Zawsze myślałem, że wienik to rusycyzm jak w pysk strzelił. W Polsce lud nie używał bani, raczej czekał, żeby brud sam opadł pod wpływem grawitacji. Co innego w Rosji...:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/40/Kustodiev_russian_venus.jpg/330px-Kustodiev_russian_venus.jpg

- Stefan
            • arana Re: Bardzo rzadkie wyrazy 25.06.14, 08:30
              stefan4 napisał:

Co innego w Rosji...:

Taka Венера to argument! Świdrygiełło miał [nawet - p.m.] zezwolenie papieskie, aby mu i w niedzielę łaźnię urządzano;
            • akimiri Re: Bardzo rzadkie wyrazy 25.06.14, 08:58
              stefan4 napisał:

> Rodzimego? Zawsze myślałem, że wienik to rusycyzm jak w pysk strzelił.

I dobrze myślałeś. Ale ja wspomniałem o "rodzimym winniku w znaczeniu pierwotnym", a znaczenie pierwotne winnika (nie: wienika), jak pisze Linde, to 'lagier wina suchy, Tartarus vini', po niemiecku Weinstein, a po naszemu współczesnemu - kwaśny winian potasu, czyli wodorowinian tegoż.
      • randybvain Re: Bardzo rzadkie wyrazy 22.06.14, 23:42
        Ej, no ja tyle krzyżówek rozwiązywałem, że myślałem, że znam już wszystkie dziwactwa. Czasami sam jestem zaskoczony, że znam jakiś wyraz.
        • arana Re: Bardzo rzadkie wyrazy 23.06.14, 07:21
          randybvain napisał:

> Ej, no ja tyle krzyżówek rozwiązywałem, że myślałem, że znam już wszystkie dziwactwa. Czasami sam jestem zaskoczony, że znam jakiś wyraz.

Dziś gdy wszystko można znaleźć w sieci, przyjemność polega raczej na tropieniu znaczeń na podstawie ciekawych kontekstów. Np. Fashionable anglezowany blondyn anglezował z wdziękiem. Istny Lucjan Rubempré - albo inny narcyzyk, prawda?
        • arana Re: Bardzo rzadkie wyrazy 24.06.14, 06:23
          randybvain napisał:

> Ej, no ja tyle krzyżówek rozwiązywałem, że myślałem, że znam już wszystkie dziwactwa. Czasami sam jestem zaskoczony, że znam jakiś wyraz.

I ubierasz się każualowo? big_grin
    • gat45 Re: Bardzo rzadkie wyrazy 21.06.14, 08:40
      Chyba rozumiem, o co Ci chodzi z tą "rzadkością". Otóż całkiem niedawno zaskoczyło mnie pewne słowo we francuskim, który jest praktycznie moim językiem, jako że od czternastego roku życia w nim pobierałam nauki. Zaskoczyło mnie fonetycznie. Pogrzebałam w pamięci i okazało się, że tego terminu, dobrze mi znanego z uczonych traktatów, nigdy nie słyszałam w ludzkiej mowie.
      Kiedyś też wpadł mi w ręce angielski test na znajomość wyszukanego słownictwa. Wyszło dobrze, ale to się akurat nie liczy, jako że spora część zestawu to były słowa francuskie smile Nawet bez poślizgu znaczeniowego.
      • randybvain Re: Bardzo rzadkie wyrazy 22.06.14, 23:40
        A co to za wyraz?
    • kotulina Ósek 25.06.14, 08:46
      "Ósek" jest rzadkim wyrazem.
      • akimiri Re: Ósek 25.06.14, 09:20
        kotulina napisała:

> "Ósek" jest rzadkim wyrazem.

Czy "Ósek" to mieszkaniec Stanów Zjednoczonych Ameryki, który słabo opanował ortografię używanego tam języka?
        • kotulina Re: Ósek 25.06.14, 09:25
          akimiri napisał:

> kotulina napisała:
          >
          > > "Ósek" jest rzadkim wyrazem.
          >
          > Czy "Ósek" to mieszkaniec Stanów Zjednoczonych Ameryki, który słabo opanował or
          > tografię używanego tam języka?

Ósek to dopełniacz od ósek

smile

(Oski - małe osy)
          • arana Re: Ósek 25.06.14, 09:32
            kotulina napisała:

> Ósek to dopełniacz od ósek

Tak jak Głódź : Głódzia? big_grin
          • akimiri Re: Ósek 25.06.14, 09:38
            kotulina napisała:

> Ósek to dopełniacz od ósek
            >
            > smile
            >
            > (Oski - małe osy)

Nopaczpan. A ja myślałem, że oski mają w dopełniaczu osek; tak jak osy - os.
        • arana Re: Ósek 25.06.14, 09:27
          akimiri napisał:

> Czy "Ósek" to mieszkaniec Stanów Zjednoczonych Ameryki, który słabo opanował ortografię używanego tam języka?

A może bardzo dobry ginekolog z lekką wadą wymowy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka