Dodaj do ulubionych

"Niewidzialna ręka rynku". Hand - Handel

16.05.16, 23:04
Teraz nie mam linka pod ręką, ale przeszukując kiedyś przedwojenne pocztówki z różnych niemieckich miast wyszło mi, że place jako "Ring" są tylko na wschodzie, na terenach dzisiejszej Polski.

Gdzieniegdzie w Polsce na targ mówi się "rynek", gdzie indziej mawia się "handel".

Handel pochodzi od Hand, od "ręki". Handel to jakby "wręczanie", przekazywanie z ręki do ręki.

"Niewidzialna ręka rynku" - ciekawe jest podobieństwo słów rynek i ręka. Gwarowo "ręka" może wymawiać się "rynka", co jeszcze bardziej jest podobne do "rynku".

Zastanawiam się, czy popularność "Ringów" w dawnych wschodnich Niemczech nie przetrwała dzięki skojarzeniu z "ręką" na podobieństwo "Hand - Handel".
Obserwuj wątek
    • nikodem321 Re: "Niewidzialna ręka rynku". Hand - Handel 17.05.16, 00:09
      Wiki ujmuje tę rzecz nieco inaczej:
      "Słowo rynek pochodzi od niemieckiego terminu Ring (dosł. "pierścień"), który pojawił się na ziemiach polskich wraz z przeprowadzanymi lokacjami na prawie niemieckim (jednak niemieckim odpowiednikiem słowa rynek jest Markt lub Marktplatz). Ring oznacza specyficzny rodzaj rynku z umieszczonym pośrodku blokiem zabudowy."

Jak widać rynek z ręką nie ma nic wspólnego
      • kotulina Re: "Niewidzialna ręka rynku". Hand - Han 17.05.16, 06:06
        Nie mam wątpliwości, że rynek jako plac ma inny źródłosłów niż ręka. smile
        Może jednak na utrwalenie tej nazwy w znaczeniu targu wpływ miało podobieństwo do słowa ręka na wzór Hand - Handel. Rynek gdzieniegdzie w Polsce oznacza targ bez względu na lokalizację, tzn. niekoniecznie musi to być targ na centralnym placu miasta, byle tam handlowano.
        • kotulina Re: "Niewidzialna ręka rynku". Hand - Han 17.05.16, 06:32
          P.S. "na prawie niemieckim" - no właśnie, to czemu w samych Niemczech (o ile się nie mylę) nie nazywa się centralnych placów "Ringami"?

Chociaż na przedwojennych wschodnich terenach Niemiec "Ringi" występowały:

https://static2.akpool.de/images/cards/16/164096.jpg

https://static1.akpool.de/images/cards/141/1416135.jpg

https://static0.akpool.de/images/cards/3/38924.jpg

Może przetrwaniu niemieckiego Ringu pomogło słowiańskie skojarzenie z ręką na podobieństwo handlu.
          • nikodem321 Re: "Niewidzialna ręka rynku". Hand - Han 17.05.16, 20:25
            Nie przekonuje mnie to.

Popatrz na Gdańsk. Gdańsk ma mnóstwo targów i ani jednego rynku. I teraz zamieńmy rynek na oryginał - na Ring. No i teraz wskaż, który z gdańskich targów dałby się w obrys ringu? Żaden. Przez najbardziej reprezentacyjny targ - Długi Targ zawsze przez środek biegła droga, a po obwodzie żadna. Najbardziej rynkowy TERAZ jest Targ Drzewny. Ale kiedy on powstawał to był wygon ziemi pod murami miasta. Powstał z niego plac bo od północy i od wschodu podpełzło Stare Miasto.

A teraz popatrz na rynki: 3 warszawskie, krakowski, wrocławski. Tam od samego początku został zaprojektowany uliczny ring.

Dlaczego rynek przetrwał? Proste. Z przyzwyczajenia. Powiedz komuś w Krakowie jak dojść na Targ. Jak w Gdańsku kogoś spytasz, gdzie jest Długi Rynek, to bankowo skierują cię na Przymorze.

W "starych" Niemczech nikt ringów nie wytyczał. Place targowe powstawały spontanicznie - tak jak Długi Targ w Gdańsku.
            Ciekawe są miasta Zurych, Bazylea, Lucerna tam nawet marktów nie ma. W Bazylei jest Marktplatz, czyli plac o charakterze targowym. Czy oznacza to, że tam nie handlowano? No, przecież nie.
            • randybvain Re: "Niewidzialna ręka rynku". Hand - Han 17.05.16, 23:53
              W Gdańsku i Poznaniu to były markty, jedyny Ring, jaki znalazłem, był we Wrocławiu. Może więc jest to dystrybucja regionalna? Tymczasem jeśli chodzi o targi, to pamiętajmy, że większość nazw na ziemiach poniemieckich została nadana po Wojnie, więc może to być radosna slawizacyjna twórczość polskich urzędników. Kto wie, czy przed Wojną Langmarkt był zwany Długim Targiem?
              • nikodem321 Re: "Niewidzialna ręka rynku". Hand - Han 18.05.16, 00:58
                Biorąc pod uwagę że przed wojną tylko 20% gdańszczan znało polski, więc nie wykluczone, że żadnego Długiego Targu nie było. "Ja idę na Langmarkt" i tyle. Tym bardziej, że Langmarkt wymawia się krócej.

Może rzeczywiście to dystrybucja regionalna. Markt w Poznaniu do Ringu pasuje idealnie

Ciekawe dlaczego Poznań pozbawiono marktu, Gdańskowi nie wlepiono rynku - po wojnie?
    • stefan4 targ -> Turku 17.05.16, 00:39
      kotulina:
      > Gdzieniegdzie w Polsce na targ mówi się "rynek"

A w Finlandii jest miasto Turku, nie mające niczego wspólnego z Turcją. Mówili mi tam (oczywiście po angielsku), że nazwa pochodzi od słowiańskiego market
      • kotulina Re: targ -> Turku 17.05.16, 06:16
        stefan4 napisał:

> kotulina:
        > > Gdzieniegdzie w Polsce na targ mówi się "rynek"
        >
        > A w Finlandii jest miasto Turku, nie mające niczego wspólnego z Turcją.
        > Mówili mi tam (oczywiście po angielsku), że nazwa pochodzi od słowiańskiego [i
        > ]market[/i]
      • kotulina Re: targ -> Turku 17.05.16, 07:01
        Choć tu piszą, że torg jednak ze słowiańskiego:

en.wiktionary.org/wiki/torg
        Jest kilka slawizmów w szwedzkim. Najbardziej zdziwiło mnie imię Gustaw jakoby od Gościsława pochodzące.
        en.wiktionary.org/wiki/Categorysmirkwedish_terms_derived_from_Proto-Slavic
    • humand09 Re: "Niewidzialna ręka rynku". Hand - Handel 17.05.16, 16:04
      zwracam uwagę, że rynek pochodzi od słowa ,,ring,,, więc trochę się pomyliłeś.
      • kalllka Re: "Niewidzialna ręka rynku". Hand - Han 17.05.16, 16:35
        Krakowskim targiem'indifferent
        Ring przywleczony przez Wikingów zastapił / polska/piastę w kole..,
        Pewnie dlatego ze wikingowie byli zawsze wyjątkowo mobilni ich złoty krążek przyjął się także jako symbol waluty.,
        • kalllka Re: "Niewidzialna ręka rynku". Hand - Han 17.05.16, 16:37
          Mogło być tez i tak ze
          Zaloty, to krążenie wokół.,
      • kotulina Re: "Niewidzialna ręka rynku". Hand - Han 17.05.16, 18:20
        1. To zostało już obgadane.
        2. Nie mam wątpliwości, że pochodzi od Ringu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka