Dodaj do ulubionych

"Narodowy" jako przymiotnik od narodzić

21.08.16, 15:00
Teraz wiele rzeczy jest narodowych. A gdyby rozumieć ten przymiotnik jako pochodzący od "narodzić" a nie od "narodu", to co znaczyłyby nazwy zawierające go? Albo gdyby naród oznaczał czynność naradzania.

Stadion Narodowy,
Telewizja Narodowa,
Narodowy Bank Polski,
Narodowe Siły Zbrojne,
Klasa Narodowa,
Elita narodu.

Obserwuj wątek
    • nikodem321 Re: "Narodowy" jako przymiotnik od narodzić 21.08.16, 18:13
      Stadion Narodowy - Stadion Porodowy?
      Zgodnie z obecnie lansowaną polityką prokreacyjną - zawody w rodzeniu dzieci na wyścigi.

Telewizja Narodowa - Telewizja Porodowa?
      Z powodów jak wyżej.
      "Jak urodzić dziecko w przerwie na reklamy >Tańca z gwiazdami<". Misyjna telewizja edukacyjna.
      "Kuchenne rewolucje" - dzięki Magdzie G kobiety przestaną rodzić na kuchenkach gazowych. Program rozrywkowy. Dzięki Madzie G kuchenki zastąpią lodówki!

Narodowy Bank Polski - Poroniony Bank Polski?
      Po 4 miesiącach ciąży PBP urodził poronione dziecko - nowe stopy procentowe, które zaskutkowały koniecznością spłodzenia i donoszenia nowego bachora. Do tego poronionego tworu nikt się nie przyznaje, choć ojciec wydaje się oczywisty - PNB. Pytanie nasuwa się samo: - Kto jest matką? Wysłaliśmy mejla do ojca. Czekamy na odpowiedź, kto jest matką?

Narodowe siły Zbrojne? U tu skojarzenie jest mocne - Prokreacyjne Siły Zbrojne.
      Właśnie trwa rekrutacja: wymagani są mężczyźni dorodni, ale z małym przyrodzeniem.
      - Nie chcemy kobietom zadawać niepotrzebnej konfuzji. Oświadcza rzecznik prasowy MONp - Ministerstwa Obrony Narodowej Prokreacyjnej. Odznaczony Złotym Medalem za Zasługi dla Obronności Kraju ... przed bezdzietnością.
      - Naszym zadaniem jest obrona prokreacji, ale wojna nie uświadcza wszystkich sił i środków. Ona musi mieć ludzki wyraz twarzy. Dodaje po głębszym namyśle.

Klasa Narodowa?
      A nie wystarcza proste: "Klasa 500+"?

Elita narodu - Elita porodu?
      - Dla nich przygotowujemy miejsca VIPowskie na Stadionie Porodowym. Deklaruje minister sportu porodowego. - Na środku murawy, w centrum widoczności. Dla sprinterek będą wyznaczone specjalne odcinki na tartanie wokół boiska.
      - Ja też sama wezmę udział w kilku konkurencjach. Oświadcza ministra od Edukacji Porodowej Anna Z ...
      W tym momencie ministra obrusza się:
      - Nie jestem, żadną ministrą. Ja jestem ministrem!
      - Rozumiemy. przecież zawsze popieraliśmy prawa osób transpłciowych. Tylko mamy pytanie: Jak minister (w trakcie zmiany płci) może wziąć udział w konkurencjach narodowych - porodowych?
      - To jest oburzające! Zadajecie pytanie, gdzie ja muszę pomyśleć. Ja już dla państwa czasu nie mam. Zadane teraz pytanie proszę przesłać mejlem. Mój rzecznik prasowy na nie odpowie.
      • kotulina Re: "Narodowy" jako przymiotnik od narodzić 22.08.16, 20:51
        Świetne nikodem321. smile
        Mnie zabrakło wyobraźni.
    • trefl_1807 Krajowy 21.08.16, 22:14
      kotulina napisała:

> Teraz wiele rzeczy jest narodowych. A gdyby rozumieć ten przymiotnik jako pocho
      > dzący od "narodzić" a nie od "narodu", to co znaczyłyby nazwy zawierające go? A
      > lbo gdyby naród oznaczał czynność naradzania.
      >
      > Stadion Narodowy,
      > Telewizja Narodowa,
      > Narodowy Bank Polski,
      > Narodowe Siły Zbrojne,
      > Klasa Narodowa,
      > Elita narodu.
      >

Ale Armia jest wciąż Krajowa, podobnie jak Krajowy Rejestr Długów i Krajowa Izba Gospodarcza. A powinny być chyba: Armia Narodowa, Narodowy Rejestr Długów i Narodowa Izba Gospodarcza. Powinien tez być podział narodu na województwa, a nie podział kraju. W ogóle słowo kraj należałoby zdelegalizować.
      • stefan4 Re: Krajowy 22.08.16, 07:31
        trefl_1807:
        > W ogóle słowo kraj należałoby zdelegalizować.

I pokrajać naród, a nie kraj. Bo kraj znajduje się na skraju stolicy.

- Stefan
        • trefl_1807 krajanie 22.08.16, 20:37
          stefan4 napisał:

> trefl_1807:
          > > W ogóle słowo kraj należałoby zdelegalizować.
          >
          > I pokrajać naród, a nie kraj. Bo kraj znajduje się na skraju stolicy.
          >
          > - Stefan

Ale z drugiej strony o swoich mówi się krajanie, a nie narodowiaki, czy narodowcy, to drugie znaczy coś zupełnie innego... Ciekawe, ze istnieje ogólne określenie na pochodzących z tego samego kraju ale nie istnieje na pochodzących z tego samego narodu...
      • kotulina Re: Krajowy 22.08.16, 21:03
        Wygląda na chaos. Ja roróżniam jeszcze pojęcia państwa i kraju - to drugie traktując terytorialnie a pierwsze organizacyjnie. Nazwa Armii Krajowej była moim zdaniem słuszna, KIG - też jako nie przywiązana do państwa. KRD jest chyba instytucją państwową.

Narodu podział na województwa... ale czy to nie znaczyłoby dzielenia narodu? A naród ma być jeden.

Nazwa województwa - czyli terytorium wojewody. Czemu nie ma terytorium marszałka? I w ogóle co to za militarne nazwy? "Wojewoda, marszałek". To chyba ciekawy temat do refleksji.
      • dar61 wszechkrajowość dokrajana intencjonalnie 23.08.16, 10:02
        ...powinny być chyba: Armia Narodowa, Narodowy Rejestr Długów i Narodowa Izba Gospodarcza...

Ale wtedy bankowcy i przedsiębiorcy ograniczaliby się do jednej krajowej nacji, nie ścigając swych niepolskich dłużników.
        A w krajowych siłach zbrojnych Weszpolacy nie życzyliby sobie uczestników spod innej chorągwi, po co im zasługi mieliby odbierać jacyś polscy Tatarzy, Ormiaszki, Ślązoki/Szlizerzy, Rusini, nie mówiąc o Karaimach czy innych bezwyznaniowcach.
        • trefl_1807 Re: wszechkrajowość dokrajana intencjonalnie 23.08.16, 18:13
          dar61 napisał:

> ...powinny być chyba: Armia Narodowa, Narodowy Rejestr Długów i Narodowa Izb
          > a Gospodarcza...

>
          > Ale wtedy bankowcy i przedsiębiorcy ograniczaliby się do jednej krajowej nacji,
          > nie ścigając swych niepolskich dłużników.

Narodowy Bank Polski ściga tylko jedna nacje?...

> A w krajowych siłach zbrojnych Weszpolacy nie życzyliby sobie uczestnikó
          > w spod innej chorągwi, po co im zasługi mieliby odbierać jacyś polscy Tatarzy,
          > Ormiaszki, Ślązoki/Szlizerzy, Rusini, nie mówiąc o Karaimach czy innych
          > bezwyznaniowcach.

A w Armii Krajowej jakoś im nie przeszkadzało...
          • dar61 wszech wobec 24.08.16, 21:07
            Narodowy Bank Polski ściga tylko jedna nacje?
            Dworowałem sobie nieco tam powyżej.
            Uściślę:
            Użycie My, Naród czy wprzymiotnikowanie narodu do czegokolwiek dla mnie pachnie wydzielaniem, niezauważaniem innych narodów/ narodowości żyjących we wspólnocie/ państwie/ społeczności/ nawet w akademiku uczelni. Pachnie niesławnym ghettem ławkowym. Zawłaszczaniem przestrzeni, historii, sumień.

A w Armii Krajowej jakoś im nie przeszkadzało
            Może.
            Jednak we wspomnieniach polskich wojaków o stosunkach narodowościowych, wyznaniowych w takich np. Polskich Siłach Zbrojnych wędrujących od ZSRR przez Iran i dalej widać gorsze podejście do innych nacji niż polska i katolicka. Brylowali w tym przedwrześniowi oficerowie polscy.
            Umiar przede wszystkim, bez potrząsania sztandarami. Europa ponad wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka