Dodaj do ulubionych

Turlaj się

07.05.19, 19:53
ty boża krówko.
Tak mnie natchło przy wspomnieniach o osobliwościach języka rodzinnego.
Tytułowego powiedzonka używała chyba moja matka (może ciotka), w znaczeniu "no rusz się, idź!"
Ciekawe, czy to cytat, czy własna produkcja.

A Wam utkwił w pamięci jakiś charakterystyczny greps stryja, czy wujenki?
Obserwuj wątek
    • al.1 Re: Turlaj się 07.05.19, 20:05
      Zapamiętane z dzieciństwa. Moja ciotka mawiała "dupa srantus", był to odpowiednik powszechnie znanego powiedzenia "gówno prawda". No i które lepsze?
      • horpyna4 Re: Turlaj się 08.05.19, 08:30
        "Sraluś maluś rewerenduś duptuś", coś takiego wielokrotnie słyszałam bardzo dawno temu.

A turlanie się bożej krówki występowało przecież często u Wiecha. Przypominam sobie taką odzywkę do pewnej damy "odturlaj się boża krówko za wieczną ondulację szarpana".
        • zbyfauch Re: Turlaj się 08.05.19, 08:41
          horpyna4 napisała:

> A turlanie się bożej krówki występowało przecież często u Wiecha. (...)

Dzięki. Tym sposobem odarłaś mnie z kolejnego złudzenia mojego dzieciństwa. Takim było też rozczarowanie, że rymowanka "kiedy król Fafuła Czwarty zachorował nie na żarty ..." nie wyszła spod pacholęcego pióra Tatusia mego.
          • horpyna4 Re: Turlaj się 09.05.19, 10:27
            To było chyba w "Cafe pod Minogą", albo w następnej części: "Maniuś Kitajec i jego ferajna". Raczej pod koniec tej pierwszej.

Do zgorszonej hrabiny odezwał się w ten sposób kuzyn (też hrabia), dokształcony uprzednio pod względem językowym przez wspomnianą ferajnę.
    • zbyfauch Płyń, barko moja! 08.05.19, 08:44
      To mówiła na pewno matka moja w podobnym do krówkowego znaczeniu.

Jak widać brutalizacja języka nie jest wynalazkiem współczesnej polityki.
      To niesamowite, że dorastając w takich okolicznościach nie nadmuchiwałem żab i nie zostałem seryjnym mordercą.
      • al.1 Re: Płyń, barko moja! 09.05.19, 01:09
        Moja koleżanka z pracy, z Wrocławia (i to z rodu hrabiowskiego), miala zabawne okreslenia. Jednym z nich było "owsik przyodbytowy". Znaczenie: nudziarz, namolny, upierdliwy, nachodzący... W zdaniu: Ten owsik przyodbytowy nie da się przekonać.

--
        jzcz1
    • dar61 Googlaj się 11.05.19, 16:41
      Wprawdzie to nie od krewniaka, ale chyba tu pasuje:
      - Mów to koniowi!
      Nie wierzę, by tego nie zaimportował.
      Import wiedzie me domysły nawet na Berdyczów.

Moja osobista rodzina była dość... małomówna.
      Nawet z powodów politycznych.
      Mój dziad po kordziku z powodu swego długiego języka zwiedzał okolice ... Archangielska.
      A jego bliscy - Semipałatyńska.
      Babcia po kądzieli - okolice Berlina, potem - Londynu.

Ja - raz klęczałem. I ostatni.
      Na grochu. To chyba w przedszkolu było...

Hm, lubię konie.
      Atawizm I RP?
      • al.1 Re: Googlaj się 12.05.19, 09:40
        Egzystuje sobie w moich kręgach jakże trafne powiedzonko. Otóż gdy Ci się zdaje że wszystko wychodzi OK, raptem ktoś odkrywa w tym słaby punkt i rzecze: "Dupa w kwiatach", bo ...
        Czujecie to?

--
        oszcz
      • zbyfauch Re: Googlaj się 12.05.19, 10:00
        dar61 napisał:

> Wprawdzie to nie od krewniaka, ale chyba tu pasuje:
        > - Mów to koniowi!

Istnieje wiele wersji tego powiedzonka.
        Jedna z nich to "zamelduj koniowi na Helu".
        Mieliśmy nawet zamiar z kumplem zainicjować budowę pomnika konia na Helu. Ze skrzynką na meldunki.
        Na pewno był to rozsądniejszy pomysł, niż majaki Wajdy bodaj, o orle wynurzającym się z Zatoki Gdańskiej.
    • mika_p Re: Turlaj się 15.05.19, 22:29
      "Dupa z króla", co oznacza "ostatecznie nie wyszło", stosowane szczególnie na końcu opisu starań i wysiłków.
    • saksalainen Re: Turlaj się 26.05.19, 19:55
      Ja tam znam tylko "chodź tu z nami, turlaj dropsa"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka