Dodaj do ulubionych

Akademia Ignatianum

03.09.20, 09:39
Minister t.zw. ,,sprawiedliwości'' oskarżył ostatnio jezuicką publikację o ,,chrystianofobię''.

W pierwszej chwili ja też się oburzyłem, choć nie o treść, a tylko o nazwę wydawcy tej publikacji; jest nim Akademia Ignatianum w Krakowie. Przecież academia jest żeńska, więc dlaczego nie ignatiana?! Ale nie miałem racji. Tam z powodów historycznych ma być Ignatianum. To nie jest przymiotnik do akademii, to jest osobna nazwa; dla podkreślenia tego również ,,Akademia'' jest przez ,,k''. Może tylko należałoby nazwę pisać z cudzysłowem:   Akademia ,,Ignatianum'' ?

Tak więc jezuici wybronili swoją łacinę; w przeciwieństwie np. do prawników, którzy założyli sobie fundację Pro Legis zamiast Pro Lege; oraz od chórzystów, którzy urządzają sobie festiwale Gaude cantem zamiast Gaude cantu.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: Akademia Ignatianum 03.09.20, 21:03
      Jak wiadomo, leg znaczy noga. Takoż dziwi, że fundacji nie założyli miłośnicy kankana, ewentualnie członkowie klubu "Dreptusie".
      • stefan4 Re: Akademia Ignatianum 04.09.20, 09:06
        zbyfauch:
        > dziwi, że fundacji nie założyli miłośnicy kankana, ewentualnie członkowie klubu "Dreptusie".

A festiwalu Gaude Cantem członkowie Towarzystwa Radosnych Kanciarzy.

- Stefan
        • zbyfauch A propos nogi. 04.09.20, 09:23
          Wspominałem tu o mojej przygodzie na lodzie. Otóż niedawno pan ortopeda, obejrzawszy zdjęcie orzekł, że wszystko się pięknie zrosło. Za półtora roku będą ciągnąć śruby. Czy do tego czasu będę miał vacatio legis?
          • stefan4 Re: A propos nogi. 04.09.20, 10:50
            zbyfauch:
            > Za półtora roku będą ciągnąć śruby.

Dwa lata po fakcie?! Jesteś pewien, że nie za półtora miesiąca?

zbyfauch:
            > Czy do tego czasu będę miał vacatio legis?

To lepiej, niż mieć pedem vacantem, czyli wakans na miejscu nogi...

- Stefan
            • zbyfauch Re: A propos nogi. 04.09.20, 11:26
              stefan4 napisał:

> zbyfauch:
              > > Za półtora roku będą ciągnąć śruby.
              >
              > Dwa lata po fakcie?! Jesteś pewien, że nie za półtora miesiąca?
              >

Tak, dwa lata. Mam to czarno na białym, na wypisie ze szpitala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka