17.04.05, 12:13
Witam niedzielnie. smile

"Mnie wystarczyłyby do życia książki" czy "Mi wystarczyłyby..."?
"A mnie się marzy..." czy "A mi się marzy.."

Dla mnie powinno być tak: "Mnie wystarczyłyby" ale "wystarczyłyby mi". Nie wspominając już o kurnej chacie, która marzyła się bodajże Kaczmarkowi również w wersji "mnie".

Jest jakaś reguła? Bo mnie (no właśnie, mnie, a nie mi) po prostu ta druga wersja nie brzmi, ale nie potrafię znaleźć argumentów, a oponent równie uparty jest. smile)
Obserwuj wątek
    • flyap Re: Mnie i mi 17.04.05, 13:10
      > Jest jakaś reguła? Bo mnie (no właśnie, mnie, a nie mi) po prostu ta druga
      wersja nie brzmi, ale nie potrafię znaleźć argumentów, a oponent równie uparty
      jest
      W celowniku ja przechodzi w mi lub mnie, przy czym mnie jest formą akcentowaną
      i używaną na początku lub na końcu zdanie (uzycie mi jest tam błędem) natomiast
      w srodku zdania wtedy, jesli mówiący chcę podkreślić,że chodzi włsnie o niego.
      "Zobiłes mi wielka przyjemnośc" i "Zrobiłeś mnie wielka przyjemnośc" W drugiej
      wersji komunikuję:nie wiem jak inni , ale ja odczuwam itd W pierwszej już nie
      jestem taki ważny. Daj mi rękę - akcentuję rękę - daj mnie rękę - nie pomyl
      mnie z kims innym. Bardziej precyzyjne reguły znajdziesz -pod hasłem "JA" w SJP
      fly
      • mi.ka.n Re: Mnie i mi 17.04.05, 15:15
        Wydaje"mi" się,że obie formy są dopuszczalne i dla "mnie"jest to oczywiste.
        • flyap Re: Mnie i mi 18.04.05, 20:35
          mi.ka.n napisała:
          Wydaje"mi" się,że obie formy są dopuszczalne i dla "mnie"jest to oczywiste.

W dopełniaczu i bierniku to nie jest dyskusyjne: Kogo nie ma? Kogo widzę? -
          Mnie!
          Oczywiście "dla mnie" bo dla kogo. Kłopot jest z "komu?" Mnie,czy mi?Na pytanie
          o wrażenie, jakie wywarł film, mogę odpowiedzieć: "Mnie sprawił przyjemność"
          albo "Sprawil mi przyjemnośc" Niby to samo, ale zamiana miejscami zaimka nie
          brzmi dobrze.
          Pozdrowienia!
          • mi.ka.n Re: Mnie i mi 18.04.05, 21:11
            Wpędziłeś mnie w gramatyczne tarapaty.Nie jestem językoznawcą a zwykłym
            użytkownikiem języka polskiego.Z "komu" mam problemy "mnie" czy "mi".Na
            przykładzie o wrażenia z filmu ten pierwszy do mnie przemawia.Dziękuję za
            pozdrowienia.Wzajemne ode mnie.
    • ampolion Re: Mnie i mi 19.04.05, 03:40
      A jak to jest z tym zaczynaniem zdania od "mi"? Pełno tego po wątkach i postach.
    • netoholik Do re mnie fa sol la si do 19.04.05, 13:11
      mnie się wydaje że nie zawsze mnie jest dopuszczalne
      • pam31 Re: Do re mnie fa sol la si do 19.04.05, 14:12
        Masz całkowita słuszność,nie zawsze może byc "mnie"!Nie powiemy:mniemoza,
        komnieniarz, mniemnieka, chociaz i zdrugirj strony:mimanie,mijszośc,wspominie
        też jest niemile widziane.
        • gatta13 Re: Do re mnie fa sol la si do 19.04.05, 16:40
          Niemniele widziane. smile Komnieniarz mi/mnie się podoba. A może nawet podobuje? wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka