caaathy 09.02.06, 20:04 witajcie szukam wierszy które są w oryginalny sposób zapisywane przez autorów Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: poezja & typografia 10.02.06, 11:56 Na początek polecam taki stary wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=6107356&v=2&s=0 Niewiele i nie jakoś szalenie oryginalne te sposoby, ale zawsze to coś   Odpowiedz Link
lucbach Re: poezja & typografia 20.02.06, 20:46 Jest wiersz pt. "Il pleut", nie pamiętam autora (nie jest to polski autor). Wiersz napisany jest tak, że z daleka wygląda jak spadające strugi deszczu. Pamiętam też wiersze w kształcie króla i ślimaka. Wszystkie te oryginalne zapisy znajdują się w książce, która ma w tytule frazę "postacie wiersza", ale niestety nie pamiętam tytułu ani autora. Tam wszystko jest "na tacy". Gdybyś znalazł też może jakieś reprodukcje młodopolskiej "Chimery", gazety, która ogromną wagę przywiązywała do ilustracji, typografii i kształtów tekstów, to pewnie byłoby tam coś smakowitego . Pozdrawiam i życzę owocnego szukania. lucbach Odpowiedz Link
reptar Re: poezja & typografia 21.02.06, 00:37 Znalazłem coś takiego: www.wiersze-graficzne.webpark.pl/ Z tym że to nie było to, czego szukałem. Mam w pamięci okładkę jednej książki, ale nic poza ogólnym wrażeniem. Może jeszcze kiedyś to odnajdę. Odpowiedz Link
pyckal Spirala Prousta - albo i wąż 21.02.06, 23:49 Ktoś kiedyś - może sam autor - zapisał typowe zdanie Prousta w postaci spirali, ale z odwiniętym ogonem, więc może i węża. Zdanie liczy 120 słów. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Spirala Prousta - albo i wąż 21.02.06, 23:53 Poszukaj w eksperymentach z lat siedemdziesiątych, popatrz na poezję lingwistyczną, obrysuj sobie choćby "Klucz" Białoszewskiego, popatrz w "Alicji w krainie czarów"... Odpowiedz Link
lucbach futuryści 24.02.06, 19:41 Dziś zetknąłem się z poezją polskiego futurysty Tytusa Czyżewskiego. Jego poezji - choć podejrzewam, że także poezji innych futurystów - nie wolno pominąć, jeśli rozmawiamy o oryginalnym zapisie i kształcie wiersza. Szczególnie polecam "Hymn do maszyny mego ciała" wspomnianego autora. Pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link
caaathy Re: poezja & typografia 25.02.06, 12:24 dziękuję Wam bardzo... ) moje poszukiwania są coraz bardziej owocne!!! "Il pleut" autorem jest Apollinaire znalazłam jeszcze Mallarme, G.Herbert, Pannard.. bardzo ciekawe wiersze.. Odpowiedz Link
lucbach Re: poezja & typografia 25.02.06, 16:42 caaathy napisała: > "Il pleut" autorem jest Apollinaire O, dobrze znowu wiedzieć . pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link