chihuahua1 16.05.06, 08:12 W Krk mówi się 'strugaczka'. Odkąd mieszkam w Bochni [taki awans społeczny:p; już 5 rok chyba], wszędzie słyszę 'zacinaczka'. Spotkaliście się kiedyś z czymś takim? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39726 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dialektolog Strugaczka i synonimy 16.05.06, 22:03 chihuahua1 napisał: > W Krk mówi się 'strugaczka'. Odkąd mieszkam w Bochni [taki awans społeczny:p; j > uż 5 rok chyba], wszędzie słyszę 'zacinaczka'. Spotkaliście się kiedyś z czymś > takim? > Fascynujące! Ale w takim razie gdzie się mówi ZASTRUGACZKA? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Strugaczka i synonimy 17.05.06, 22:31 na tymperowka u nos godali naoszczywka Odpowiedz Link
eingraudenzer Re: Strugaczka i synonimy 21.05.06, 01:12 > I że niby w(e) Warszawie są TEMPERóWKI. W Wielkopolsce, na Kujawach, Pomorzu, na Pomorzu zachodnim jedyne zasłyszane przeze mnie nazwy to "ostrzałka" (choć i to rzadko) i "temperówka" Odpowiedz Link
piotrpanek Re: Strugaczka i synonimy 26.05.06, 12:48 eingraudenzer napisał: > "ostrzałka" (choć i to rzadko) To znom ale jako coź do ostrzenia noża (ale nie chodzi o osełkę do kosy). > i "temperówka" A tego trudno nie znać (tyle że z książek ;-P) Normalno dlo mnie była strugaczka. Odpowiedz Link
panisiusia Re: Krk, Krk 18.05.06, 20:22 Oj tak, człowiek z dalekiej północy w Krk "oszczytka", ani owijacza nie kupi i jeszcze się na niego dziwnie w sklepie patrzą Odpowiedz Link
philips3 Re: Krk, Krk 21.05.06, 08:55 ja mówię ZASTRUGIWACZKA wymiennie z PODSTRUGIWACZKĄ Odpowiedz Link
dialektolog Re: Krk, Krk 21.05.06, 09:56 philips3 napisał: > ja mówię ZASTRUGIWACZKA wymiennie z PODSTRUGIWACZKĄ > I to jest piękne. Odpowiedz Link
oblas Re: Krk, Krk 02.06.06, 11:00 Ja na co dzien mowie 'strugaczka' ale duzo uzywa tez slowa 'temperowka'... Odpowiedz Link
oblas Re: Krk, Krk 02.06.06, 11:02 Jest nawet takie powiedzenie: 'Uważaj!Ja cię tu zaraz utemperuję!' Odpowiedz Link
jessyk strugowka 18.07.06, 15:55 na Podholu to strugowka, a strugacka to do obieranio grul Odpowiedz Link
iulius Re: strugowka 28.07.06, 16:05 A ostrzytko to u nas, nie'. Wew Krainie Podziemnego Pomarańczka. Odpowiedz Link
dr.mak25 w Krk jest zastrugaczka 07.12.06, 11:18 w Krakowie jest zastrugaczka, strugaczka to tylko raczej jakis skrot gminny Odpowiedz Link
effi Re: w Krk jest zastrugaczka 09.12.06, 16:59 w kielcach strugaczka lub temprerowka. innych nie znalam ale znani mi krakusi mowia strugaczka Odpowiedz Link
millefiori Re: Pod Krk 22.06.07, 17:51 U mnie w domu rozrozniano dwie formy narzedzi przeznaczonych do ostrzenia olowkow i kredek. Zastrugaczka byla plaska, w formie korpusu skrzypiec, z zyletka. Olowek ostrzylo sie przez stuganie. Temperowka vel ostrzalka zas byla pudeleczkiem z nozykiem (przepraszam za zdrobnionka) - ostrzono nia lub temperowano olowki. Odpowiedz Link
dziurdziak Re: Pod Krk 21.07.07, 18:40 ja pochodze ze Zwierzynca, czyli z samego srodka Krakowa i u mnie w szkole na Smolensk wszyscy mowili zastrugaczka...potem w lo doszlo pare osob spod krakowa i z Podhala i one mowily strugaczka, a na studiach (UJ), raz moja kolezanka z Wloclawka poprosila mnie o ostrzalke, a ja nie wiedzialam o co chodzi, za to wszyscy inni (nie ma tam zadnego Krakusa), tak...i jeszcze oni mowia gumka do scierania na gumke do mazania Odpowiedz Link
adam81w Re: Krk, Krk 22.07.07, 01:28 o zacinaczce nigdy nie słyszałem. Strugaczka, a bardziej temperówka to używam mieszkając w Wawie a wcześniej zawierciu Odpowiedz Link
staszek444 W Wieliczce -zacinaczka 22.07.07, 23:27 Pewnie dlatego że to blisko Bochni , też sie mówi zacinaczka a nawet zacinka.Do technikum chodziłem w Krakowie i dużo trudu mnie kosztowało wyzbycie się tego słowa , żeby sie nie wyróżniać Odpowiedz Link