netty2 29.07.06, 00:28 Wiecie co...mam juz swoje lata,ale jakis rok czy dwa temu,ktos mi powiedzial,ze mam akcent. Jestem z Lublina i slazaki mi mowia,ze mowie z akcentem. Ale jaja )))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ambrig Re: Akcent 07.12.06, 12:50 Jak cały czas mieszkasz w Lublinie, to możesz mieć akcent. A jak do tego masz mało wrażliwe ucho, to możesz tego nie słyszeć. Odpowiedz Link
dziurdziak Re: Akcent 21.07.07, 18:50 jaaak toooo...wyyy ze wschooooduuu straaasznieee zaciagaaaacie...za to nie wiem, czym sie niby objawia akcent krk, ale zawsze jak gdzies jade wszyscy wiedza, ze jestem z krk, zanim nawet zdaze wspomniec o polu Odpowiedz Link
dialektolog Re: Akcent 23.07.07, 10:06 dziurdziak napisała: > jaaak toooo...wyyy ze wschooooduuu straaasznieee zaciagaaaacie...za to nie > wiem, czym sie niby objawia akcent krk, ale zawsze jak gdzies jade wszyscy > wiedza, ze jestem z krk, zanim nawet zdaze wspomniec o polu Idże idżeeeeee. Odpowiedz Link
chris1970 Re: Akcent 23.07.07, 10:07 Krakowianie zaciągają ostatnią sylabę. W okolicach Wadowic, Skawiny i Myślenic ludzie mają specyficzny akcent, ni to śląski, ni góralski. Dziwnie wymawiane jest "boisko" i pytanie "która godzina". Typowe "że" na końcu czasownika występuje nawet w modlitwach: Wieczne odpoczywanie racz-że dać mu Panie. Dużo naleciałości niemieckich np. flizowanie. Odpowiedz Link
simply_z Re: Akcent 23.07.07, 14:40 a ja gdzies slyszalam ,ze Krakowianie kłada nacisk na pierwszą sylabę akcentując np: w slowie pójde ,wymawiamyÓjde Odpowiedz Link
dialektolog Re: Akcent 23.07.07, 16:24 simply_z napisała: > a ja gdzies slyszalam ,ze Krakowianie kłada nacisk na pierwszą sylabę > akcentując np: w slowie pójde > ,wymawiamyÓjde To akurat robią wszyscy Polacy i nie-Polacy mówiący po polsku. Bo język polski ma akcent zasadniczo na przedostatniej sylabie. Ale zdarza się krakowianom (Krakowiakom) powiedzieć Ide NA-poleeee. Odpowiedz Link
dialektolog Re: Akcent 23.07.07, 16:22 chris1970 napisał: > Krakowianie zaciągają ostatnią sylabę. W okolicach Wadowic, Skawiny i Myślenic > ludzie mają specyficzny akcent, ni to śląski, ni góralski. Dziwnie wymawiane > jest "boisko" i pytanie "która godzina". Typowe "że" na końcu czasownika > występuje nawet w modlitwach: Wieczne odpoczywanie racz-że dać mu Panie. > Dużo naleciałości niemieckich np. flizowanie. Flizy są ogólnogalicyjskie. A gdzie dokładnie się tak modlą? To bardzo ciekawe. Akcent, czyli zwłaszcza barwę samogłosek i intonację zdaniową, bo to o to by tu najbardziej szło. To też ciekawe, bo w "tekstowych" opisach gwar nieuchwytne. Nagrywajmy i wrzucajmy na jakiś serwer! Odpowiedz Link