kaniini 27.11.06, 10:57 Mam pytanie: w skorowidzu mieszkańców Warszawy z 1894 roku jako źródło utrzymania Ferdynanda Zipsera figuruje właśnie "ezasotkers". Czy ktoś z Was się orientuje, co to znaczy? Będę wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flyap Re: ezasotkers 27.11.06, 15:53 Prawdopodobnie,jest to żydowska nazwa tych, którzy zajmowali się rytualnym przygotowaniem zwłok do pochówku.Powiedział mi o tym bardzo leciwy sąsiad, choć jego wersja była fonetycznie bliższa "ezaszoker". Odpowiedz Link
lajkonik521 Re: ezasotkers 27.11.06, 21:12 flyap napisała: > Prawdopodobnie,jest to żydowska nazwa tych, którzy zajmowali się rytualnym > przygotowaniem zwłok do pochówku.Powiedział mi o tym bardzo leciwy sąsiad, choć > jego wersja była fonetycznie bliższa "ezaszoker". > > Kurcze, brat, chcesz powiedzieć, ze nie warto za głęboko w genealogię wchodzić, czy jak? Lajkonix panta rei - wszystko w płynie Odpowiedz Link
kaniini Re: ezasotkers 28.11.06, 15:12 miałam podejrzenie co do pochodzenia tego słowa z jidisz. Szczerze mówiąc to pisowni nie jestem pewna - dokument jest dostepny w internecie, więc ktoś go musiał przepisać - zatem błąd ludzki też wchodzi w grę. Serdecznie dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link
kaniini ezasotkers ;-) rozwiązanie 07.12.06, 09:50 okazało się, że pomyłka nastąpiła przy przepisywaniu dokumentu do internetowego wykazu - tajemniczy EZASOTKERS - to SZCZOTKARZ raczej bym nie wymyśliła... Odpowiedz Link
drzejms-buond Re: ezasotkers ;-) rozwiązanie 07.12.06, 12:04 prawda..? ..i jak pięknie się kończy... de Szczotkers? dobra nazwa dla kapeli rockowej Odpowiedz Link