keltoi 08.08.03, 21:01 Depresja Pana dopadła, czy cuś ? Jakoś mi deprechą tchnie z artykułu... "always look on the brigt side of life.." Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rzelka Kapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.03, 01:56 Kapa to jak pamietam z dawnych czasow podstawowki TWARZ a raczej bardziej wulgarnie RYJ albo MORDA Powiedzenie "Zamkni kape" oznaczalo tyle ze albo ktos gada bez sensu albo poprostu "wali mu z ryja jak z murzynskiej chaty" czyli jakby to powiedziec poprawnie politycznie: smierdzi z buzi Odpowiedz Link
Gość: Gostka Re: Kapa IP: 62.201.139.* 14.08.03, 16:34 A mi sie wydaje, ze "kapa" pochodzi raczej od "kaplicy", tyle, ze "kapa" jest krocej... Odpowiedz Link
Gość: sadax Re: Kapa IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.03, 21:13 B. wazne pytanie do redakcji 'małego formatu': Dlaczego w gazecie reklamujecie narkomański serwis hyperreal.info? Co to ma znaczyć? Odpowiedz Link
roody102 Re: Kapa 31.08.03, 01:17 Byc moze dlatego, ze jest on sam w sobie przejawem pewnych zjawisk zachodzacych w naszym spoleczenstwie. Abtrahujac od ich oceny, narkotyki sa juz trwale wpisane w nasza rzeczywistosc, wiec udawanie ze ich nie ma, ze nie istnieja w naszym dyskursie a, co za tym idzie, w jezyku byloby bez sensu. Szczegolnie, gdy ktos tropi zmiany w jezyu, musi widzec, ze sporo takowych ma zwiazek z narkotykami. Bo gdybym nie chcial od oceny abstrahowac to powiedzialbym, ze byc moze dlatego, ze to jedno z najbardziej zetelnych zrodel informacji o narkotykach w Polsce. Odpowiedz Link
Gość: kane heh kapa=ci.pa IP: *.compower.pl 28.08.03, 18:54 Używaliśmy juz w podstawowce, jakies 12 lat temu. Tez mi nowomowa. Odpowiedz Link
Gość: ann Re: Kapa IP: server:* 02.09.03, 23:12 W moim środowisku mówi się od dawna " ale kapa" w sensie" ale beznadzieja", "ale bezsens". Słowo to ewoluowało i np. kapiaty oznacza "do dupy". Odpowiedz Link