Dodaj do ulubionych

Chrzest we Francji- prezent?

17.06.11, 23:16
Witajcie,

we wrzesniu bede matka chrzestna chlopczyka 1.5 rocznego we Francji.
Mam problem z prezentem....chcialabym polaczyc tradycje polskie z francuskimi- czyli pamiatka chrztu, ale niekoniecznie np. swiete obrazki czy lancuszek z krzyzykiem.

Co mozna by kupic na prezent, zeby bylo elegancko?

Dzieki za wszystkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: Chrzest we Francji- prezent? 18.06.11, 09:24
      Stara tradycja jest: lyzeczka + kieliszek na jajko + (slowa nie znam) kolko na serwetke do stolu / u nas we Francji do posilku daje sie serwetki z plotna, jak uroczyscie ubrane to te serwetki sa zwiniete w rulon i w takim kolku/.
      Przypadkowe zdjecie z googla
      www.simplement-beau.fr/fiche1732_coquetier-rond-de-serviette-b%C3%A9b%C3%A9_bijoux.html
      Jesli z prawdziwego srebra czy antyczne to jedna z tych rzeczy. Sa "kolka na serwetke" ktore sie nadaja zamiast kieliszka na jajko.

Napisz "cadeau bapteme" i zobacz obrazki googla ...
      • kasienka80 Re: Chrzest we Francji- prezent? 18.06.11, 09:29
        Ok...dzieki.
        Mnie chodzi o polaczenie tradycji polskiej z francuska....chce kupic cos w Polsce co nie bedzie obciachowe we Francji.
        Dzieki za ten pomysl.

Ktos jeszcze? smile)
        • felinecaline Re: Chrzest we Francji- prezent? 18.06.11, 12:18
          Oprocz tych swietnych propozycji Eli sa jeszcze inne mozliwosci.
          Z typowo francuskich: puzdereczko na mleczne zabki albo bransoletka (gourmette).
          Z takich godzacych tradycje obu krajow: niesmiertelne medaliki.
          Najlepiej wysondowac rodzicow.
          • kasienka80 Re: Chrzest we Francji- prezent? 19.06.11, 12:33
            No wlasnie nie chce sondowac, bo wiem, ze odpowiedza mi tak jak ja im (tatus jest ojcem chrzestnym mojego Jaska)- cos typowo polskiego.
            A ja typowego polskiego nie chce- czytaj medalik, wiec pewnie sie skonczy na moze pieknym zestawie sztuccow dzieciecych, albo srebrnej grzechotce/smoczku/pudeleczku na zabek.

To Eli jest fajne, ale w PL chyba takich kompletow nie robia.....
    • kasienka80 Re: Chrzest we Francji- prezent? 19.06.11, 18:09
      Bardzo mi sie podoba taka grzechotka.
      Chyba bylby to elegancki prezent, prawda?
      allegro.pl/bursztynowa-srebrna-grzechotka-grawer-bursztyn-i1663366052.html
      • marguy Re: Chrzest we Francji- prezent? 21.06.11, 23:24
        Bardzo, bardzo dawno temu kupilam chrzesniakowi drewniana, tradycyjna zabawke i zalozylam livret d'épargne. Przydala sie bardzo, bo zainwestowal w studia i wlasnie niedawno oblewalismy jego doktorat.
        • kasienka80 Re: Chrzest we Francji- prezent? 22.06.11, 12:54
          Super pomysl, zeby oszczedzac, ale obawiam sie, ze moj polski wklad bylby niewielka suma w porownaniu z potrzebami i poziomem cen we Francji smile
          • nchyb Re: Chrzest we Francji- prezent? 06.07.11, 17:07
            uczestniczyłam właśnie w chrzcie we Francji, obecni Francuzi jak jeden mąż wręczali czeki (z różnymi raczej niewielkimi kwotami) oraz zabawki dla dziecka. Matka chrzestna dała też medalik, wspomnianych grzechotek, srebrnych kółek itp nie było...
            • kasienka80 Re: Chrzest we Francji- prezent? 10.07.11, 12:48
              Cholera, to moze zamiast silic sie na oryginalnosc, to kupie lancuszek z medalikiem? Tak zwyczajnie.....kurcze, sama nie wiem, a maz mimo, ze Francuz to ateista, wiec niepomocny zupelnie sad
          • nchyb Re: Chrzest we Francji- prezent? 10.07.11, 10:00
            > elka suma w porownaniu z potrzebami i poziomem cen we Francji smile

tak przy okazji - poziom cen we Francji, w stosunku do zarobków francuskich nie jest gorszy od poziomu cen i zarobków w Polsce...
            • kasienka80 Re: Chrzest we Francji- prezent? 10.07.11, 12:47
              Poziom wydatkow do poziomu zarobkow jest porownywalny, ale co innego jest dla nas np. 100 euro, a dla Francuza smile
              • nchyb Re: Chrzest we Francji- prezent? 10.07.11, 20:21
                nie jest porównywalny. Francuz za swoje 100 zarobionych euro u siebie kupi więcej, niż Polak u siebie za swoje zarobione 100 zł...

Ale fakt faktem, ze dla Francuza 100 euro, to dla nas 400 zł. Z każdej strony tracimy...
      • rozcinam-pomarancze Re: Chrzest we Francji- prezent? 11.07.11, 13:08
        Bardzo podoba mi się ta grzechotka. We Francji bursztyn jest kojarzony z polską więc to może być prezent, jakiego szukasz, na dodatek elegancki i oryginalny.
        • kasienka80 Re: Chrzest we Francji- prezent? 20.07.11, 21:55
          I tym optymistycznym akcentem koncze watek smile
          Moj maz zadecydowal: ma byc lyzeczka z bursztynem.
          POza tym na lancuszek z medalikiem zrzuca sie rodzina blizsza, bo tak wymyslili rodzice (prezenty nader symboliczne maja byc).
          • prezentujeprezenty Re: Chrzest we Francji- prezent? 29.08.11, 19:28
            Szkoda, że wątek już zakończony, bo chciałam zaproponować oryginalny prezent na chrzest, o którym piszę na swoim blogu. Za kilka dni planuję też napisać o super prezencie, który podarowałam z okazji ślubu mojej francuskiej przyjaciółce, więc zapraszam do śledzenia mojego bloga
        • fajnakasia233 Re: Chrzest we Francji- prezent? 10.11.11, 12:07
          Jeżeli ma to być ciekawy i zarazem oryginalny prezent,to może coś takiego
          chrzest.co/pol_m_Smoczki-190.html jak Wam się podoba?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka