Dodaj do ulubionych

przelew międzynarodowy

05.05.07, 10:29
czy w waszym banku we Francji jak dostajecie przelew z Polski w euro pobierają
jakieś opłaty .
mój bank pobrał mi "dziescia" euro od przyjęcia przelewy międzynarodowego jako
frais uncertain a przelałam z Polski kwotę w euro wiec nie ma mowy o kosztach
przewalutowania uncertain

czy znacie jakiś bank, który nie pobiera żadnych opłat za przyjecie przelewu
międzynarodowego w euro z Polski ?
Bede wdzięczna za każda informacje.

Pozdrawiam
Nimka
Obserwuj wątek
    • wojtech451 Re: przelew międzynarodowy 05.05.07, 12:07
      To zależy od wysyłającego przelew. Moze zaznaczyć że opłatę poniesie odbiorca.
      Ja wysyłam w drugą stronę FR-PL i kosztuje to ok. 14€ (1000€-3000€wink.
      Zaznaczam na przelewie, że ja ponoszę koszty operacji.
      • nimeska Re: przelew międzynarodowy 05.05.07, 12:32
        no wlasnie zaznaczyłam ze strona polska i fr pobiera opłatę wiec może tym razem
        zanacze aby tylko polska pobierała .. ale wiesz z drugiej strony to dziwne bo
        jak wysyłałam z Fr do PL to tez zaznaczyłam aby opłaty zostały pobrane przez
        dwie strony i w pl mi nic nie pobrali .. smile
    • ela.tu-i-tam Re: przelew międzynarodowy 05.05.07, 15:52
      Ja nie znam zadnego banku, ktory by nie bral kosztow za przelewy.
      Przez kilka lat pracowalam dla organizacji miedzynarodowej, mielismy czlonkow
      we wszystkich krajach Europy, skladki roczne placone przelewami, na formularzu
      bylo ze koszta maja byc ponoszone przez bank wysylajacy - i bylo pietnascie
      roznych konfiguracji, roznych kosztow, i roznych czasow przelewu.

Zwyklam mowic, ze mozna zupelnie swobodnie zlikwidowac jakiekolwiek granice w
      Unii, banki i operatorzy telekomunikacji (ci od komorek) wybudowali takie mury,
      ze ten stary berlinki to jest wrecz anektodyczny. Viviane Reding z parlamentu
      europejskiego walczy od lat, aby cos sie zmienilo, bardzo trudno.
      • nimeska Re: przelew międzynarodowy 05.05.07, 16:57
        dziękuję Elu
        wiec muszę zaakceptować ten fakt ze mamy jeszcze ten mur i płacić wink hihi

Pozdrawiam
        Nimka
    • bebe.lapin Re: przelew międzynarodowy 26.01.15, 16:28
      Mam najzwyklejsze konto w Banque Postale. Za przelewy w euro z Niemiec nie pobieraja mi (ani siostrze chyba tez nie) zadnej oplaty. Z Polski przelewy nie sciagaja mi nic z konta, ale nie wiem, czy nadawca placil i czy wysylal w zl czy w €.

Z kolei kiedy to ja robie przelew, nawet na konto zlotowkowe (Alior Bank konkretnie), nie mam zadnej oplaty; oczywiscie, przewalutowanie zgodnie z regulaminem.
      • ela.tu-i-tam Re: przelew międzynarodowy 16.02.15, 11:32
        > Mam najzwyklejsze konto w Banque Postale. Za przelewy w euro z Niemiec nie pobi
        > eraja mi (ani siostrze chyba tez nie) zadnej oplaty.

Normalne, rok 2015 (a watek z 2007), teraz w strefie euro, przelewy SEPA, nie ma kosztow miedzy krajami Unii ktore maja euro.
        Moim zdaniem sa nadal oplaty gdy zmiana dewiz.
        Ale chetnie uslysze, ze nie [bo to by zycie zmienilo ludziom ktorym sa potrzebne wyciagi z akt stanu cywilnego].

Oczywiscie mowimy tylko o bankach, nie zadnych posrednikach, co nie wiadomo co i jak.

• bebe.lapin Re: przelew międzynarodowy 16.02.15, 18:26
          Nie zwrocilam uwagi, ale to ktos przede mna wyciagnal waek z czelusci internetu. smile
          Jest przewalutowanie po kursie banku (calkiem przyzwoitym), ale poza tym oplat nie ponosze.
          • nimeska Re: przelew międzynarodowy 27.10.15, 16:07
            ojej, jaki moj stary watek sie odgrzał wink
            chyba mur opada wink
            idziemy do przodu ;
            ostatnio zrobiłam przelew europejski PL-FR i zapłaciłam stałą opłate 5zł
            i bank we Fr nie pobrał opłaty za przelew przychodzący.

Do dziś nie wiem na jakiej podstawie pobrali wtedy tę opłatę za przyjecie przelewu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka