linkaaa 23.04.07, 12:19 Wysyłam moją książkę do dwóch wydawnictw. Jednak nie wiem jak się zabezpieczyć, jeżeli chodzi o prawa autorskie. Czy powinnam jakąś klauzulę dołączyć czy coś? Ktoś wie jak powinno to się odbywać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ratyzbona Re: Prawa autoeskie 01.05.07, 23:49 Jeśli wydawnictwo przyjmie twoje rękopisy wtedy masz dwie umowy do podpisania ( tzn mogą ci takie zaproponować).W przypadku pierwszej zachowujesz prawa do swojej książki ( tzw.copyright) i nikt nie może wydać jej całości bądź fragmentu bez poinformowania cię i zaoferowania ci pieniędzy, w przypadku drugiej zrzekasz się praw autorskich na rzecz wydawnictwa i wtedy można cię wydawać bez twojej zgody i nie płacąc ci więcej - taka umowa wiąże się najczęściej z większą sumą pieniędzy i często jest oferowana debiutantom. Natomiast wysyłając rękopis nie musisz zaznaczać swoich praw ale sprawdź czy wydawnictwo nie ma gdzieś napisane np ,, Rękopisów niezamówionych nie zwrcamy" Odpowiedz Link Zgłoś