1zorro-bis 21.07.11, 08:12 idzie to powoli ale jednak ....idzie... wyborcza.pl/1,75478,9975368,Z_wolna_dociera_do_nas_wina_za_Jedwabne.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1zorro-bis 22 Lipca..... 21.07.11, 08:17 wyborcza.pl/1,75515,9982567,Nie_zapominajmy_o_nich___apel_na_22_lipca.html Odpowiedz Link
m.maska Re: 22 Lipca..... 21.07.11, 11:15 Zorro - ja przyjelam to do wiadomosci juz dawno, juz dawno stwierdzilam, ze nie jestesmy Narodem Wybranym, Narodem idealnym, Narodem, ktory zawsze byl tylko pokrzywdzony - ale to nie znaczy, ze bede lezec krzyzem za grzechy moich Rodakow... wystarczy jesli to cos zmieni w mentalnosci i przestaniemy spogladac z wyzszoscia na innych i tylko im przypisywac grzechy... takie gesty: wez mnie ukrzyzuj, tutaj masz deski i gwozdzie - to tylko puste slowa, nic ale to kompletnie nic za nimi nie stoi.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 22 Lipca..... 21.07.11, 11:36 Maseczko...nie chodzi o pokute za rodzicow czy dziadkow ale o uznanie pewnych faktow, ze tak bylo a nie inaczej..... To co robili Niemcy. Odpowiedz Link
m.maska Re: 22 Lipca..... 21.07.11, 11:58 Tez tak uwazam... troche pokory by sie niektorym przydalo a nie zadufanie, ze my to jestesmy bez skazy... Niestety Niemcy robia to do dzisiaj - uwazam ze duzo za dlugo... Napietnowanie do dziesiatego pokolenia, to pachnie juz jak klatwa rzucona na caly Narod... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 22 Lipca..... 21.07.11, 11:59 po tym co Niemcy zrobili moga to jeszcze ze 100 lat robic. Mi to nie przeszkadza.... Odpowiedz Link
m.maska Re: 22 Lipca..... 21.07.11, 12:08 byle nie wpajac kolejnym pokoleniom winy za przodkow...ja sie na to nie godze...Junior jest w polowie Niemcem, musialby dostac kompletnego pomieszania... polowa musialaby miec pretensje do drugiej polowy...sam wiesz jaki ten Narod jest teraz pokrzyzowany... Narzeczona mojego bratanka jest w polowie Wloszka...gdzie sie nie rusze natykam sie na obce nazwiska.... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 22 Lipca..... 21.07.11, 12:11 ja nie mowie o wpajanie winy za pzodkow tylko o tym zeby pamietali co ich padziadkowie zobili.... Odpowiedz Link
m.maska Re: 22 Lipca..... 21.07.11, 12:15 No to o tym pisalam... wlasciwie nie ma Narodu, ktory nie mialby czegos za uszami, a plawic sie w przesadnym "patriotyzmie" i zaslaniac faktem "ze nas to tylko krzywdzono" - daje wlasnie potem efekt taki, ze ten patriotyzm przeksztalca sie samoistnie w nacjonalizm mielismy juz tutaj tego przyklady... Niemcy odstapili od wpajania patriotyzmu, bo to sie dla nich bardzo zle skonczylo... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: 22 Lipca..... 21.07.11, 13:08 no...i najwyzszay czas zaczac rowniez w Polsce.... Zataz tu przylecie ta lub ten co "tak polskie kocha"... Odpowiedz Link