Dodaj do ulubionych

Lech Kaczyński - wielki mąż stanu

22.12.15, 15:27
Jaki to wstyd, że obcy doceniają to czym ta "Polska Oświecona" gardziła i gardzi po dziś dzień...

Nie po to "Polska oświecona" kreowała Lecha Kaczyńskiego na człowieka małego, by pokazywać jego wielkość

To było spotkanie ważne, mądre i wzruszające. 21.12, czyli dokładnie na dwa dni przed dziesiątą rocznicą zaprzysiężenia na prezydenta Lecha Kaczyńskiego, w Pałacu Prezydenckim pojawili się obecny oraz byli prezydenci państw Europy Środkowej i Wschodniej, by uczcić jego pamięć. O polityce Lecha Kaczyńskiego mówił też urzędujący prezydent - Andrzej Duda, prezes PiS Jarosław Kaczyński oraz prezes Ruchu Społecznego Lecha Kaczyńskiego - Marta Kaczyńska.

Prezydenci wspominali dalekowzroczność i wizjonerstwo Lecha Kaczyńskiego, jego umiłowanie historii, odwagę i poczucie humoru. Każde z 5 wystąpień obecnej i byłych głów państw, było godne wysłuchania i poświęcenia im miejsca w programach informacyjnych. Niestety programy te pokazały dzisiejszą konferencję „Suwerenność, Solidarność, Bezpieczeństwo” jedynie migawkowo. Zupełnie inaczej byłoby gdyby tylu europejskich polityków zjechało na zaproszenie Bronisława Komorowskiego.

Każdy z prezydentów wspominał Lecha Kaczyńskiego bardzo osobiście, jednocześnie podkreślając jego wielkość jako polityka. Toomas Hendrik Ilves, prezydent Republiki Estońskiej nie miał wątpliwości, że:

Jeżeli mielibyśmy takie przywództwo jak Lecha Kaczyńskiego, to nie zajęłoby nam rok, by uznać, że rosyjskie wojska są w Donbasie.

Były prezydent Republiki Litewskij Valdas Adamkus wspominając byłego prezydenta RP podkreślił, że okoliczności jego śmierci nie zostały do końca wyjaśnione.

Vaclav Klaus, były prezydent Republiki Czeskiej był przekonany, że:

Gdyby prezydent Kaczyński był z nami dzisiaj, Polska i Europa wyglądałyby inaczej. Myślę, że byłby zaangażowany w problem związany z falą imigrantów.

Najbardziej poruszające jednak było dla mnie wystąpienie Micheila Saakaszwili, który wspominał Lecha Kaczyńskiego, jako człowieka staroświeckiego, w tym sensie człowieka z przeszłości z powodu jego przywiązania do wartości. Podkreślał też, że Lech Kaczyński był politykiem przyszłości, bo tylko dzięki takim ludziom polityka ma jeszcze sens i pozwoli Europie przetrwać.

Wszyscy byli zgodni, że politykę byłego prezydenta trzeba kontynuować i nie mieli wątpliwości, że był to człowiek po prostu wielki, prawdziwy mąż stanu.

Szkoda, że wydawcy wieczornych programów informacyjnych nie dali milionom Polaków szansy na wysłuchanie choćby fragmentów, tych niezwykle pięknych i bardzo ciekawych wystąpień. Niestety zbyt rozmijają się z pamięcią, jaką „Polska oświecona” chciałyby zachować o Lechu Kaczyńskim. Przecież nie po to, tyle lat kreowała go na człowieka małego, żeby dziś Polacy, po usłyszeniu takich słów, poczuli zwykłą dumę.

wpolityce.pl/polityka/275834-nie-po-to-polska-oswiecona-kreowala-lecha-kaczynskiego-na-czlowieka-malego-by-pokazywac-jego-wielkosc?strona=2
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Lech Kaczyński - wielki mąż stanu 22.12.15, 15:29
      Prezydent Estonii w Pałacu: Całe szczęście, że mieliśmy takiego lidera jak Lech Kaczyński! "Okazał nam solidarność - z biegiem lat docenialiśmy to coraz bardziej"

Prezentujemy przemówienie prezydenta Estonii Ilvesa podczas konferencji poświęconej prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu.

Najważniejszą rzeczą jest to, że Lech Kaczyński był prawdziwym przyjacielem. Podzielaliśmy te same wartości - był człowiekiem zasad. Mając takiego kolegę w Europie, jest czymś inspirującym.

Kiedy patrzymy na to, co się wydarzyło, najbardziej trwałe z punktu widzenia Polski i Estonii jest to, że relacje między naszymi krajami stały się bardzo bliskie. Jako Minister spraw zagranicznych starałem się zacieśniać relacje z Polską, ale nie było to odzwierciedlane - Polska miała inne priorytety, wchodziła do UE. Kiedy zostałem prezydentem, powtórzyłem swój cel. (…wink Staliśmy się bardzo bliskimi przyjaciółmi. Razem podzielaliśmy poglądy.

Zanim Estonia stała się niezależna, mieszkałem w Monachium i to pomagało naszym relacjom, ponieważ obaj znaliśmy z doświadczenia, że w latach 80. wiele osób na Zachodzie mówiło, by nie trząść łódką, by nie robić niczego niebezpiecznego, bo „mamy relacje z ZSRR”. Pamiętam artykuły, że Solidarność to coś złego… To samo zaczęło się pojawiać, gdy Estonia zmierzała do niepodległości - ważniejsze dla Zachodu było to, by mieć relacje z Rosją, a wolność i prawa człowieka były spychane na drugi plan. Na szczęście mieliśmy takiego lidera jak Lech Kaczyński. (…wink

Dzień po zamieszkach w Estonii związanych z Rosją, Lech Kaczyński zadzwonił i powiedział: „Wyślę Ci kilka tysięcy funkcjonariuszy policji, by pomóc”. Powiedziałem, że nie trzeba, ale prezydent wysłał nam sprzęt, armatki wodne. (…wink Prezydent Kaczyński okazał nam solidarność - było to coś, co z biegiem lat docenialiśmy coraz bardziej.

Po inwazji na Gruzję, prezydent Kaczyński zadzwonił do mnie i powiedział, by tam pojechać. Prezydent zorganizował samolot, zabrał mnie na pokład - jak również premiera Łotwy. (…wink Co ciekawe, prezydent Kaczyński nie uzyskał od Rosjan takiego potwierdzenia ws. bezpieczeństwa lotu jak Nicolas Sarkozy.

Prezydent Kaczyński podszedł tam do Sarkozy’ego i powiedział: „powinniśmy porozmawiać”, a ten stwierdził, że można rozmawiać, ale „bez tych małych: Estonii i innych”. Wówczas prezydent Kaczyński odpowiedział: „To w ogóle się nie spotkamy”. On trzymał się zasad.

Dzięki tym zasadom można osiągnąć więcej niż liderzy, którzy patrzą tylko na wyniki słupków poparcia w dzisiejszym świecie. Jeśli ktoś zapyta mnie, jaki był najbardziej wyjątkowy moment mojego życia, to właśnie ta wyprawa do Gruzji i to niesamowite przywództwo Lecha Kaczyńskiego. Byliśmy pogubieni, a on był jedyną osobą, która zrobiła tę rzecz. To ważne i dzisiaj - gdy stoją przed nami kryzysy i widzimy niezdolność do rozwiązania problemu na Ukrainie.

Jeżeli mielibyśmy takie przywództwo jak Lecha Kaczyńskiego, to nie zajęłoby nam rok, by uznać, że rosyjskie wojska są w Donbasie. (…wink Mógłbym mówić bardzo długo.

wpolityce.pl/polityka/275745-prezydent-estonii-w-palacu-cale-szczescie-ze-mielismy-takiego-lidera-jak-lech-kaczynski-okazal-nam-solidarnosc-z-biegiem-lat-docenialismy-to-coraz-bardziej
      • m.maska Re: Lech Kaczyński - wielki mąż stanu 22.12.15, 15:33
        Saakaszwili o Lechu Kaczyńskim: "Był dla mnie jak ojciec. (...) Stał się narodowym bohaterem Gruzji!"

Mikhail Saakaszwili, były prezydent Gruzji w bardzo osobistym wspomnieniu przywoływał postać i politykę prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Saakaszwili zabrał głos w trakcie konferencji w Pałacu Prezydenckim.

Był dla mnie jak ojciec – jeśli chodzi o jego doświadczenie. Wszystkie te lata, przez które mnie przeprowadził uformowały mnie jako polityka. (…wink Był autorem niezależności energetycznej, wypowiadał się w tej kwestii bardzo jasno

— mówił były prezydent Gruzji.

Jeśli chodzi o jego przyjazd do Tbilisi w 2008 roku, to był to bardzo ważny moment w historii europejskiej. Nikt tak naprawdę nie chciał wtedy słyszeć o tym, co się działo – było mi bardzo ciężko, gdy starałem się przekonać kogokolwiek o sytuacji w Gruzji. Próbowałem dzwonić do innych polityków, ale byli chyba na wakacjach… (…wink Prezydent Kaczyński uratował podmiotowość Gruzji, która później ugruntował prezydent Bush

— podkreślił.

Działała mocno propaganda rosyjska. Była to podobna sytuacja, jak w Polsce podczas II wojny światowej przy przejęciu radiostacji. (…wink Putin powiedział, że jest duży więc w Tbilisi i że można go zbombardować.

Rosjanie bardzo się zdziwili i zaczęli strzelać blisko naszych głów. Niektóre z kul były specjalnymi, ze światłem, więc można było widzieć, gdzie one latają. Lech Kaczyński był ze mną w samochodzie, moja ochrona była ze mną, odwrotnie było z prezydentem Kaczyńskim. Zobaczyłem go stojącego, gdy kule latały wokół jego głowy. Krzyknąłem, by coś zrobić, a on miał wysoko podniesioną głowę, dumę na twarzy. Tacy politycy właściwie nie istnieją. Nie mogę sobie wyobrazić drugiej takiej osoby. Gdy później pytano prezydenta Kaczyńskiego, odparł spokojnie, że Rosjanie do nas strzelali.

Saakaszwili przypomniał też zachowania niektórych polityków i dziennikarzy z Polski, którzy po próbowali pociągnąć Kaczyńskiego do karnej odpowiedzialności po incydencie na granicy.

To był moment, w którym narody powinny być dumne ze swojego lidera, a nie poniżać go i pokazywać w złym świetle

— dodawał.

Stał się narodowym bohaterem Gruzji.

— podkreślił.

wpolityce.pl/polityka/275752-saakaszwili-o-lechu-kaczynskim-byl-dla-mnie-jak-ojciec-stal-sie-narodowym-bohaterem-gruzji
        • m.maska Re: Lech Kaczyński - wielki mąż stanu 22.12.15, 15:35
          Lech Kaczynski chcial wzmocnienia Europy Srodkowej i Wschodniej, co oczywiscie nie moglo podobac sie Niemcom, totez zadbali przy wydatnym udziale rodakow Lecha Kaczynskiego zeby go opluwac a jego pamiec brukaja po dzien dzisiejszy.
          • al-szamanka Re: Lech Kaczyński - wielki mąż stanu 22.12.15, 15:47
            m.maska napisała:

> Lech Kaczynski chcial wzmocnienia Europy Srodkowej i Wschodniej, co oczywiscie
            > nie moglo podobac sie Niemcom, totez zadbali przy wydatnym udziale rodakow Lech
            > a Kaczynskiego zeby go opluwac a jego pamiec brukaja po dzien dzisiejszy.

Po latach przykro mi, że swojego czasu dałam się zwieść tej propagandzie. Zarzucam sobie, że dodatkowym dla mnie argumentem, że Kaczyński jest bee, był jego niski wzrost i nieciekawy wygląd.
            A przecież nigdy nikogo nie oceniam po wyglądzie... no chyba, że i tak jest kanalią.
            • m.maska Re: Lech Kaczyński - wielki mąż stanu 22.12.15, 15:55
              Propaganda nawet dzisiaj dba o to zeby ta wiedza nie dotarla do tych, ktorzy swoja cala wiedze czerpia z GW, tvn-u, Polityki czy TVP... dlatego we wczorajszych wiadomosciach zajmowano sie glownie nieprawomocnym wyrokiem skazanego na 13 lat oskarzonego o szykowanie zamachu na Sejm Brunona Kwietnia, ktory zapewne zostanie uniewinniony, bo w przeciwnym wypadku nalezaloby tez skazac takich, ktorzy nawolywali do zbiorki na trotyl dla prezydenta A.Dudy... i jakims zbieglym z psychiatryka bandziorem.
          • rena-ta49 Była to piękna para Śp Maria i Lech Kaczyńscy. 22.12.15, 19:11
            https://pbs.twimg.com/media/CW2IXa5U8AEwuNu.jpg
            • m.maska Re: Była to piękna para Śp Maria i Lech Kaczyńscy 22.12.15, 20:15
              Maria Kaczynska - byla urodzona dama...

wpolityce.pl/polityka/138369-pewnie-i-dzis-tam-w-gorze-sp-maria-kaczynska-niesie-mezowi-kanapki-kladzie-glowe-na-ramieniu-i-strzepuje-pylek-z-ramienia
              • al-szamanka Re: Była to piękna para Śp Maria i Lech Kaczyńscy 22.12.15, 20:24
                m.maska napisała:

> Maria Kaczynska - byla urodzona dama...
                >
                > wpolityce.pl/polityka/138369-pewnie-i-dzis-tam-w-gorze-sp-maria-kaczynska-niesie-mezowi-kanapki-kladzie-glowe-na-ramieniu-i-strzepuje-pylek-z-ramienia

To była kobieta z klasą, mądra i ciepła.
    • m.maska ... i jego brat Jarosław 22.12.15, 17:07
      Jarosław Kaczyński o demonstracjach KOD, Majdanie, kontr-Majdanie, mediach i Trybunale. "Spokojnie, damy radę"

wpolityce.pl/polityka/275784-tylko-u-nas-jaroslaw-kaczynski-o-demonstracjach-kod-majdanie-kontr-majdanie-mediach-i-trybunale-spokojnie-damy-rade?strona=1
      • al-szamanka Re: ... i jego brat Jarosław 22.12.15, 17:16
        m.maska napisała:

> Jarosław Kaczyński o demonstracjach KOD, Majdanie, kontr-Majdanie, mediach i
        > Trybunale. "Spokojnie, damy radę"

>
        > wpolityce.pl/polityka/275784-tylko-u-nas-jaroslaw-kaczynski-o-demonstracjach-kod-majdanie-kontr-majdanie-mediach-i-trybunale-spokojnie-damy-rade?strona=1

Świetny wywiad.
        Ciekawa jestem, czy ktokolwiek z przeciwnej strony przeczyta ten wywiad w całości i ze zrozumieniem. Jeżeli nie zrozumie, to dalej będzie manipulowany na czubka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka