Gość: Kinga IP: 10.202.3.* 16.10.07, 16:38 Chciałaby inwestować systematycznie przez okres 10 lat zastanwiam się nad regularnymi wpłatami w ramach platformy inwetycyjnej czy to dobre rozwiązanie czy tez moze Pan polecić cos bardziej efektywnego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekspert.fortis Re: platformy inwestycyjne 16.10.07, 17:34 Witam, na początku chciałbym doprecyzować, co ma Pani na myśli pisząc o platformach inwestycyjnych - czy chodzi o inwestycje (np. fundusze inwestycyjne) dostępne w ramach bankowości elektronicznej oferowanej m.in. przez Fortis? Jeśli tak, to co do zasady przyjmując taki horyzont inwestycyjny, regularne wpłaty do funduszy inwestycyjnych są bardzo dobrym pomyslem. Dzięki regularności wpłat niwelowane sa okresowe wahania cen funduszu i inwestowanie w okresach spadków okazuje się bardzo korzystne: kupujemy wówczas więcej jednostek za tę samą kwotę. Odpowiednio, w okresach wzrostów duże przyrosty cen jednostek kupionych tanio rekompensują wyższe ceny akurat kupowanych jednostek. To najprostsza i bardzo skuteczna metoda pomnażania srodków tym bardziej, ze przy jej stosowaniu mniejsze znaczenie ma wybór konkretnego funduszu: przy 10 latach warto zdecydować się na fundusz akcyjny, który przez dłuższy okres - najlepiej minimum 12 a nawet 24 miesiące - mieścil się w czołowce w swojej kategorii. Przy takiej strategii różnice między wynikami osiąganymi przez poszczególne fundusze są nieznaczne. Jeśli jednak chodziło o coś innego niż internetowe butiki czy supermarkety funduszy, proszę dać znać. Pozdrawiam, Przemek Gołębiewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MCX2 Re: platformy inwestycyjne IP: 213.77.7.* 18.10.07, 11:28 Szanowna Pani, moim zdaniem inwestowanie w formie regularnych składek jest to bardzo dobry pomysł zwłaszcza, że nie kosztuje nas do dużo miesięcznie, a dzięki temu może Pani ograniczyć ryzyko w przypadku giełdowych korekt. Sam skorzystałem z produktu oferowanego przez TU AEGON, którą zawarłem w Fortis Banku, gdzie Doradca pomógł mi dobrać odpowiendnią strategie. Dzieki temu otrzymałem dostęp do wielu funduszy, nawet inwestujących na Świecie. Za pomocą platformy internetowej mogę śledzić wycenę codziennie i mogę również dokonywać darmowych konwesrsji pomiędzy funduszami. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie astroturf Re: platformy inwestycyjne IP: *.aster.pl 27.10.07, 20:19 Inwestowanie polega na unikaniu podatkow i prowizji. Placenie przez 10 lat komus prowizji nie jest dobrym pomyslem inwestycyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.fortis Re: platformy inwestycyjne 28.10.07, 20:29 Inwestowanie polega - moim zdaniem - na osiaganiu okreslonego celu przy jednoczesnej ochronie posiadanego kapitalu. Czasem dodatkowe potrzeby moga nas sklonic do tego, zeby skorzystac z innej funkcji produktu inwestycyjnego (np. ochrony ubezpieczeniowej) i wowczas moze to byc dobrym pomyslem. Przemek Gołębiewski Odpowiedz Link Zgłoś