Dodaj do ulubionych

bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie tylko?

22.11.11, 13:07
mój mąż i mój rozsądek mówi mi- no dobra: Viper 4s ABC design -spełnia prawie wszystkie kryteria, oprócz ciężaru ale...
no i strasznie podobają mi się cechy bugaboo cameleona -lekkość, mobilność
Młody będzie z nami już w grudniu. Czy cameleon sprawdzi się zimową porą? jak z amortyzacją tylnych kół? ociepleniem gondoli? siedzisko kubełkowe? koła piankowe no i te małe? wiem, że ciężko porównywać te dwa wózki... ja już nie wiem
Obserwuj wątek
    • srebrno-listka Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 22.11.11, 14:30
      Na temat cameleona Ci nie powiem, ale na Twoim miejscu zrobiłabym tak: na początek kupiłabym używaną gondolę, np. emmaljungę - miałam, na zimę sprawdza się super (lub jedo, roan). Dobrze się prowadzi, mimo wagi, pewnie dużo lepiej niz ten viper. Emmaljunga ma super amortyzację, dużą gondolę (79 cm), ciepłą. I łatwo ją bez straty odsprzedasz, jak przestaniesz jej używać, rynek używanych jest naprawdę spory. A na wiosnę kupiłabym cameleona.
      Poza tym, masz możliwość poprowadzenia tego vipera? Ale z obciążeniem (np. zgrzewka wody), bo bez obciążenia każdy wózek dobrze się prowadzi i lekko podbija. A z coraz cięższym dzieckiem niekoniecznie (Spacerówka emmaljungi też się dobrze prowadzi w razie czego, rozkłada na płasko, można ją montowac w obie strony). I kto będzie głownie używał wózka - Ty czy mąż? Jak Ty, to Ty go wybierz, abyś się nie musiała męczyć z czymś niezwrotnym, ciężkim i źle podbijającym się.
      • dima1312 Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 22.11.11, 14:36
        bugaboo da radę zimą a jak kupisz koła zimowe to będzie robił za Ratrak!
        • lamciad Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 22.11.11, 14:57
          Nie mam doświadczenia z bugaboo,ale jak nas zasypie to myślę,że łatwo nie będzie.Poza tym materiały są dość cienkie,więc nie wiem,czy przy dużym wietrze nie będzie dzieciakowi zimno.
          Idealnie byłoby kupić na te 3 miesiące używkę np.emmaljunge,która zimą na pewno się sprawdzi,a potem cameleona,bo wiosną i latem na pewno sprawdzi się doskonale.Za to w kolejną zimę możesz uzywac spacerówki od emmaljungi.I tym sposobem i wilk syty i owca całasmile Uzywkę możesz nabyć od 500 do 1000zł,a potem sprzedaz pewnie za tyle samo.
          • tereferefretka Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 22.11.11, 15:07
            jak na moj gust ta uniwersalna rada kup emmaljunge nijak ma sie do tego przykladu. ja moze jej nie mialam, wiec nie docenie z pewnoscia, ale ktoz wychodzi z dzieckiem na spacer kiedy lezy 20-30cm sniegu. sama mialam na zime takiego ciezkiego pompowanca,i przeklinam dzien w ktorym sie dalam na to namowic. pomimo drugiego dziecka o 2 lata starszego z ktorym to tu to tam trzeba sie przemieszczac uzylam go moze 3-5 razy a potem sie bujalam zeby sprzedac...
            mysle,ze bugaboo z pompowanymi kolami da rade.
            • arcytektura viper czy cameleon 22.11.11, 16:23
              gdyby jeszcze ta emaljunga miała skrętne przednie koła.. i nie musiałabym jej przynajmniej na początku (gondoli) targać 1,5 kondygnacji do gór,y bo jeżeli chodzi o amortyzację i wielkość gondoli to idealna.. Jeżeli chodzi o vipera, to rzeczywiście, nie mam pojęcia jak by się podbijał, prowadził, i nie ma niestety opinii użytkowników na forach... bugaboo kusismile aha to będą moje pierwsze przygody z wózkami.
            • srebrno-listka Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 22.11.11, 22:38
              > ale ktoz wychodzi z d
              > zieckiem na spacer kiedy lezy 20-30cm sniegu.
              Ja wychodziłam, własnie z emmaljungą i nie miałam żadnych problemów (a chodniki nie odśniezone, rzecz jasna).
              Bboo bałabym się nie tyle że nie da rady co tej cienkiej gondoli. Na zime chyba wolałabym coś lepiej osłaniającego. Na lato i wiosnę cto co innego smile
    • misiunia22.0 Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 22.11.11, 15:22
      ja bym dla dziecka na zime kupiła bugaboo ze wzgledu na wage duzą gondole a poza tym materiały wcale nie sa cienkie i napewno dla 3 kupie z gondola choc szczerze powiem jestem ciekawa jak zima by sobie radziło choc mialam tamta zime xa i mimo duzo wiekszych kół była tragedia bo miał szeroki rozstaw a wasko było odsniezone i przez swoja wage ciezko było go pchac,niedawno używałam spacerowki bugaboo i wiem ze mi odpowiada ten wozeczeksmile uzywamteraz innej ale to z własnej ciekawosci i checi wypróbowaniasmile amortyzacje ma bardzo fajna jak jezdzilam bo trudniejszym terenie to dzieckiem lekko bujało i padało szybkosmile
      • agnes_nyc Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 22.11.11, 16:59
        ja jezdzilam gondola zima i pozniej przesiadlam sie na spacerowke

cameleon dal rade mi w zime choc czasami bylo ciezko jak byly brylki sniegu ale po ugniecionym sniegu wozek jechal

do stycznia jezdzilam gondola i moje dziecko bylo bez spiworka tylko mialam kolderke welurowa i kombinezon

jak przesiedlismy sie do spacerowki wtedy zakupilam spiworek smile oczywiscie od naszej madgy
        • jolanka-5 Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 22.11.11, 21:24
          Ja też zimę z noworodkiem przejeździłam bugaboo. Miałam śpiworek oryginalny. Jak baaaaardzo sypało to zakładałam folię. Przy większym śniegu przekładałam rączkę i jechałam dużymi kołami do przodu małe blokując, żeby się nie obracały. Może emmą byłoby wygodniej ale ja miło wspominam zimowe spacery wink
          • gonik111 Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 22.11.11, 21:33
            A ja właśnie zakupiłam czołg ( Emmę ) na śniegi , Bugaboo jest wspaniałym wózkiem , kocham go naprawdę, ale jakoś go tak nie widzę zimą więc myślę , że wyciągnę go znów na wiosnę a teraz pojeżdżę czołgiembig_grin
            Mój syn też grudniowy i na początku miałam Bebecara na dużych kołach - bardzo sobie chwalę , przejeżdżał pięknie przez zaspy, gondola naprawdę z super materiałów , wózek dopracowany - żałuję, że tak szybko go sprzedałamsmile
            • saras-wati Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 22.11.11, 22:03
              Nie miałam wprawdzie cameleona, ale jeśli chcesz go kupić, to kup! Wózek ma Cię cieszyć, a skoro dziewczyny piszą, ze da radę zimą, to tak będzie. Gondola jest super przestronna, dołożysz śpiwór i na pewno maluchowi będzie przytulniesmile
              • sylki Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 22.11.11, 22:06
                Moje dziecko miało 13 miesięcy, i jeszcze mieściło się w gondoli bugaboo, nie zauważyłam by była cienka wink

Kup Cameleona będziesz zadowolona smile
                • arcytektura Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 23.11.11, 12:17
                  mam jeszcze możliwość kupienia czegoś takiego: www.quax.eu/outdoor/list_outdoor
                  wygląda dosłownie jak bugaboo cameleon, niewielkie różnice
                  • sylki Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 23.11.11, 12:26
                    To jest Beebop
                    Nie wiem jak się użytkuje, ale podejrzewam, że na podobieństwie się kończy big_grin
                    Fakt ma te same właściwości co cameleon, ale jak z wagą, wygodą siedziska itp itd smile
                    Chyba wolałabym używanego cameleona kupić wink
                    • agnes_nyc Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 23.11.11, 12:42

sylki napisała:

> To jest Beebop
                      > Nie wiem jak się użytkuje, ale podejrzewam, że na podobieństwie się kończy big_grin
                      > Fakt ma te same właściwości co cameleon, ale jak z wagą, wygodą siedziska itp i
                      > td smile
                      > Chyba wolałabym używanego cameleona kupić wink

Ja tez wolalabym uzywke niz to to co w linku
    • misiunia22.0 Re: bugaboo cameleon czy "czołg" na zimę i nie ty 23.11.11, 12:54
      tez bym wolała uzywke cameleona niz tego z linka sama mam i to bodajze choc nie jestem pewna czy napewno kilkuletni i nic sie z nim nie dzieje kazdy element idzie dokupic jakby mu sie cos stalo ale to wozek nei zniszczalny i polecamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka