Dodaj do ulubionych

Jane Nomad czy Jane Muum?

20.08.12, 14:07
Który lepszy? Wady i zalety obydwóch.
Obserwuj wątek
    • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 21.08.12, 11:44
      Pomóżcie wybrać.
      • annulka79 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 21.08.12, 11:52
        Ktoś na pewno pomoże, ale napisz coś więcej. Jako głęboko spacerowy czy spacerówka? Dla jak dużego dziecka (dla starszaka to lepiej Nomad). Na czym Ci zależy najbardziej? Sprecyzuj pytanie.
        • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 21.08.12, 12:07
          Jako zestaw, ale chodzi mi głównie o cechy spacerówki. Dla dziecka od urodzenia. Najbardziej zależy mi na tym, żeby nie był ciężki, wielki po złożeniu i miał koła uniwersalne. Dlatego wytypowałam w końcu te dwa modele, ale nie widziałam ich na żywo i nie jestem w stanie ich porównać. Nie ma dla mnie znaczenia czy spacerówka jest odwracana czy nie.
          • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 21.08.12, 12:20
            Wagę mają prawie identyczną. Po złożeniu chyba miejszy jest Muum?
            Kosz - Nomad ma taki wielki, stabilny, ale jak z dostępem - Muum ma ten kosz jakiś taki lichutki?
            Jak działanie hamulca - ręczny w muum i nożny w nomad.
            Jak koła i amortyzacja - Nomand ma chyba większe koła?, a muum mniejsze? które są bardziej wszechstronne, na chodniki i ścieżki latem a zimą?
            • annulka79 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 21.08.12, 12:44
              Największą i najfajniejszą gondolką Jane jest Capazo (do Nomada pasuje a do Muuma nie wiem ale możliwe ze też).

Waga ... stelaży podobna ale Nomad w wersji spacerowej waży jakieś 9,5 kg (kompletna spacerówka) waga Muum jest o ok. 2kg wyższa z uwagi na przekładane siedzisko (więc ok. 11,5kg)

Wymiary po złożeniu. No nomad kompaktowym wózkiem nie jest ale przy tej wadze i takich gabarytach po rozłożeniu to i tak nie jest źle. Sam stelaż Muuma jest faktycznie mały ale nie wydaja mi się wcale mały złożony w całości z siedziskiem (nie jestem obiektywna i może to kwestia nastawienia bo oczekiwałam czegoś bardziej kompaktowego a to było spore).

Siedzisko Nomada jest moim zdaniem szersze.
              • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 21.08.12, 12:51
                A po złożeniu (razem z siedziskiem, bo inaczej nie wchodzi w grę) który jest mniejszy?
                • annulka79 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 21.08.12, 13:22
                  Trudno powiedzieć bo ich nie porównywałam (tak obok siebie). Nomada znam a Muum oglądałam w sklepie. Nomad miał bardziej regularny kształt (taka płaska paczka) a w muum z jednej strony mało z drugiej pałąk w górę trochę wystaje ... Nomad dłuższy a Muum grubszy po złożeniu chyba ale mogę się mylić bo złożonych obu obok siebie nie miałam.
                • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 21.08.12, 15:16
                  A kółka, kosze i hamulce?
                  • famidyna Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 21.08.12, 19:28
                    rozmiary nomada i opis
                    tylko tutaj jest napisane, że tylne pompowane, ale z tego co się dowiadywałam to są piankowe teraz (2012)
                    wymiary i opis muuma

oglądałam w sklepie oba modele

muuma najpierw kilka tygodni temu - leciutki, bardzo łatwo się prowadzi, skrętny, łatwo się składa, trochę mała budka, brak okienka (ale to nie przeszkadza tak bardzo, ponieważ siedzisko jest odwracane), fajna jest regulacja oparcia - jedną ręką przez przycisk;

w porównaniu do nomada wygląda delikatniej, zgrabniej, ale siedzisko jakby mniej miękkie, mniejszy kosz na zakupy, ten ręczny hamulec nie wygląda solidnie moim zdaniem
                    gondla micro nie podoba mi się wcale (cienka, kanciasta, kiwa się, ale najdłuższa i najszersza z wszystkich jane);

w zestawie z muumem jest zdaje się fotelik rebel, do lepszego (strata) trzeba dodatkowo doplacić

nomad wygląda na solidniejszy, bardziej miękkie i szersze siedzenie, pomimo że jest większy optycznie jest lżejszy (9,3 kg spacerówka), ma fajniejszą rączkę, jest wyprofilowana, wygodna (chociaż pisali tu, że się telepie), hamulec jest nożny (moim zdaniem solidniejszy niż w muumie), do minusów należy to, że nie ma przekładanego siedziska i dosyć duży po złożeniu, do małego samochodu nie wejdzie (spacerówka składa się razem z siedzskiem - inaczej trzeba by odpinać), a w muumie jest tak, że możesz go złożyć z siedzeniem lub bez i wtedy sam stelaż jest naprawdę malutki po złożeniu, zdejmowane koła, zmieści się do każdego auta!

w zestawie z nomadem jest gondola transporter 2, solidniejsza, ale dużo mniejsza i w środku jest naprawdę mało miejsca uncertain

zobacz tutaj sobie:
                    MUUM
                    i
                    NOMAD

z tym, że pokazany tu nomad to jest z 2009 roku, ale dużo się nie różnią

tez się zastanawiałam nad tymi modelami smile
                    i chyba wybór padnie na nomada, szkoda tylko że droższy;

to moje spostrzeżenia, mam nadzieję że trochę pomogłam, najlepiej porównać na żywo
                    • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 21.08.12, 22:02
                      Dzięki za obszerne spostrzeżenia. A jak myślisz - jeśli chodzi o jazdę - które kółka są bardziej uniwersalne i lepiej sobie poradzą z dziurawymi chodnikami, z polnymi ścieżkami, ze śniegiem czy błotem?
                      • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 21.08.12, 22:14
                        Jeszcze ciekawa jestem (bo nie znalazłam) jakie są rozmiary kół przednich i tylnich w obu wózkach.
                        • famidyna Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 22.08.12, 09:27
                          nomad przednie podwójne, średnica 21,5 cm, tylne średnica 25,5 cm, możliwość demontażu

muum przednie: 19 cm, tylne 29 cm

info znalezione w necie

wiadomo, że na trudny teren i śnieg, chlapę lepszy wózek z dużymi, pompowanymi kołami, ale tu już dochodzi waga niestety, takie wózki z tego co porównywałam rzadko ważą poniżej 12-13 kg, najczęściej 14-16 kg uncertain

• annulka79 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 22.08.12, 10:00
                            Te wymiary które można znaleźć w necie i katalogu (Złożony z kołami: 70cm x 60cm x 28cm ) to wymiary samego stelaża Muum, złożony z siedziskiem jest "grubszy", tzn. zauważalnie więcej niż 28 ...

Nomad miał tylne koła pompowane (Nomad Air) i teraz można nadal kupić niby nowy model (tapicerka, buda stelaż) ale podają że koła pompowane ...możliwe że jakaś opcja? nie wiem.

Gondola najfajniejsza Capazo, jak już pisałam, pasowała na te same adaptery co foteliki (strata, matrix) więc jeśli adaptery się nie zmieniły (z tego co wiem to nie) to nadal pasuje. Można kupić nową ale w zestawach jej nie dają.

Jak na nierównościach sprawuje się Muum tego nie wiem ale Nomad jedzi sprawnie po trawie itp. (nie jest to super komfort jak przy wszystkich pompowanych w jedo fyn na przykład) ale jest ok.
                            • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 22.08.12, 11:22
                              Przy pierwszym dziecki miałam Xlandera XA i w sumie nie mam mu nic do zarzucenia poza wagą i wielkością po złożeniu, dlatego teraz chcę coś podobnego tylko lżejszy i mniejszy.
                              • annulka79 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 22.08.12, 11:35
                                Lżejsze będą oba, Nomad znacznie. Co do wielkości to Nomad jest nieco mniejszy. Z xa koleżanka musiała zdejmować półkę w bagażniku i koła tylne, albo jedno koło już nie pamiętam, Nomad wchodził co prawda na styk bez demontowania wózka i samochodu wink
                                • annulka79 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 22.08.12, 11:36
                                  miało być "Nomad jest nieco mniejszy od XA"
                              • famidyna Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 22.08.12, 12:46
                                też go porównywałam wielkościowo do x-landera XA i jeszcze do espiro enzo evo, oba są większe zwłaszcza po złożeniu, oba są cięższe (14 kg), ale one oba mają pompowane koła;
                                XA ma wyższą budkę, enzo evo siedzenie podobne pod względem szerokości, wszystkie na paskach, nomad ma lepszą tapicerkę, niepotliwą (ale nie da się jej w całości chyba zdjąć i wyprać w pralce)

trudny wybór smile
                                no i do nomada trzeba dokupić folię na gondolkę i śpiworek, bo nie ma w zestawie, co generuje dodatkowy koszt, XA i evo mają to w cenie

tak przy okazji - myślicie, że zakup wózka 2 mieś. przed porodem to za wcześnie???
                                • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 22.08.12, 14:19
                                  Może i jane droższy ale za to komfort lepszy. Myslę, że lepiej kupic wcześniej i mieć z głowy. Ja urodziłam wcześniaka nie mając nawet listy potrzebnych dla dziecka rzeczy i potem kupowałam na szybko bezsensowne rzeczy (wózek na przykład) wink ja bym kupowała na miesiąc przed, ale już z gotową listą i wybranymi najważniejszymi rzeczami.
                                  • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 23.08.12, 21:58
                                    Dziewczyny, a tak w ogóle to miała któraś oba te wózki, żeby ocinić, który lepszy w użytkowaniu?
                                    • dima1312 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 23.08.12, 22:05
                                      ja miałam Nomada super wózek kiepskawa bo płytka buda ale lekki szerokie siedzisko bardzo jego nowe wydanie jest fajne dobra kolorystyka ja bym brała jeśli już wybierać z tych dwóch Nomada
                                      • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 24.08.12, 15:36
                                        Może jeszcze ktoś?
                                        Famidyna - który wybrałaś ostatecznie?
                                        • famidyna Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 24.08.12, 21:12
                                          kupię nomada,

gondolka capazo już dzisiaj do mnie dotarła smile (kupiłam oddzielnie, bo transporter 2 i micro nam nie odpowiadały); capazo jest naprawdę super - długa, mięciutka w środku, fajny materiał, super wykonanie; wygląda trochę kosmicznie bo budka taka szeroka jest

• fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 24.08.12, 21:34
                                            Co ostatecznie przeważyło, że decydujesz się na nomada z tych dwóch modeli?
                                            • famidyna Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 25.08.12, 08:42
                                              instynkt macierzyński smile
                                              • accapulcco Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 09.09.12, 22:51
                                                A ja wybrałam muum , mnie jakoś bardziej "zauroczył" i naprawdę nie żałuję
                                                Lekkość to jego cenna zaleta smile
                                              • famidyna Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 23.09.12, 19:43
                                                mamy naszego nomada, jakość wykonania super, mam nadzieję, że małej będzie w nim wygodnie, ale to dopiero za jakiś czas; będziemy ją wozić w gondoli Capazo (stara kolekcja, ale kolorystycznie udało nam się dopasować;

poniżej fotki

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/qf/qe/xsob/oK2LSiQxtb3xbQM4bB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/qf/qe/xsob/sTfRR5tBHpkOl2BwGB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/qf/qe/xsob/paq8glNmA9ENYPBSiB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/qf/qe/xsob/CvMHaxAFSeBMAtoVYB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/qf/qe/xsob/cnyusPuHZQojKqQqSB.jpg
                                                • fantomka44 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 23.09.12, 21:02
                                                  Dzięki za fotki. A jak jest zamocowany ten materiał budki na foteliku. Jakoś się szybko odpina i nie przeszkadza odpięty jak się montuje fotelik do auta? Bo pałąk w aucie musi chyba być przekręcony do przodu?
                                                  • famidyna Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 24.09.12, 07:00
                                                    zapina się na pałąku na zamek błyskawiczny
                                                  • alfredka2 Re: Jane Nomad czy Jane Muum? 26.09.12, 01:36
                                                    muum nie znam i nigdy nie widziałam ale znam Nomad - siostra ma i bardzo sobie go chwali
                                                    No i ładny wózeczek smile
    • famidyna Limango - śpiworki 02.10.12, 12:47
      Dziewczyny, do dzisiaj na limango śpiworki do wózków Jane w dobrej cenie!!!
      • hanna79 Re: Limango - śpiworki 02.10.12, 14:46
        apropo limango, to napaliłam się trochę wczoraj na Muum'a, kupiłam ostatnio capazzo do stelaża Nomada, ale że i tak na wiosnę chcę kupić coś z odwracanym siedziskiem, to muum nawet mi się spodobał, no i cena... Pojechałam do sklepu pomacać go na żywo i mój zapał niestety osłabł sad Cały stelaż tak jakoś się ruszał, siedzisko kiwało, sprzedawca twierdził, że tak ma być, też to zauważyłyście? No i w zasadzie całkowity brak amortyzacji, trochę mnie to zdziwiło, bo mój stary Nomad ma, jak na wózek na piankowych kołach, całkiem niezłą.
        Jak wasze wrażenia?
        • famidyna Re: Limango - śpiworki 02.10.12, 15:46
          ja tam się nastawiłam na nomada, chociaż w chwili zamówienia w sklepie jeszcze mieliśmy lekkie wahanie, bo mieli całkiem inny kolor muuma (czarny- wyglądał super).
          Ostatecznie zamówiliśmy nomada, zobaczymy jak się sprawdzi w praktyce, gondolę capazo dokupiłam osobno, wygląda super (taka w sam raz na zimę, bo wg mnie micro to porażka);
          jednak górę wzięły wszystkie pozytywne opinie z tylu lat o nomadzie, no i wygoda dziecka, tylko zobaczymy jak się sprawdzi nieodwracane siedzisko...ale ostatecznie nie wszystkie wózki je mają;

ciekawe jest to, ze na limango mają nomada w kolorze szaro-niebieskim, a w polskiej dystrybucji był on nieosiągalny - to taka ciekawostka, bo my i tak nie nastawialiśmy się na "chłopięcy" kolor';

gondola capazo wygląda bardzo solidnie, materacyk miękki, mięciutka poduszeczka, fajne ocieplane okrycie na nóżki, chyba nie będzie trzeba dokupywać dodatkowych rzeczy?
          Ja chyba będę wozić małą w kombinezonie + kocyk i na to zapinane okrycie na nóżki;
          Wystarczy na mrozy???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka