Dodaj do ulubionych

Wysyłanie wózka

29.01.13, 21:34
Proszę Was o radę jak wysłać wózek do kupca. Znalazłam kupca na wózek, niestety jakieś 400 km ode mnie więc muszę wózek wysłać. Nie mam doświadczenia, nie wiem czy najlepiej zrobić to pocztą czy kurierem, jeśli tak to jakim? Jakie są opłaty, orientuje się któraś? Sprawa byłaby na pewno łatwiejsza gdyby to był jeden karton ale niestety nie mam takiego. więc musze nie wiem jak (worki???) zapakować gondolę, stelaż, spacerówkę i fotelik... Czy wtedy policzą mnie jak za 4 osobne paczki? Czy w ogóle da się to ogarnąć? Jak wygląda sprawa zapłaty w przypadku takiego kuriera? On odbiera pieniądze od kupującego i wysyła na moje konto? Proszę o rady i wskazówki czy da się to w ogóle zorganizować a może lepiej darować sobie sprzedaż i czekać na kupca z bliższej okolicy?
Obserwuj wątek
    • aga_1980_31 Re: Wysyłanie wózka 29.01.13, 21:58
      Ja wysyłam ze stron wysyłajtaniej.pl i wysyłajnajtaniej.pl polecam tanio i szybko.
      Ze strony praktycznej wygląda to w ten sposób, że nie wszystkie firmy chcą zabierać rzeczy pakowane w worki a jak tak to jako przesyłki niestandardowe i co za tym idzie droższe. Aby zamówić kuriera i paczka tudzież paczki zostały wycenione musisz podać wagę i wymiary paczki. Paczkę opakowaną w worek, strecz ciężko zmierzyć według ich schematów. Pocztą chyba nie ma wymagań ale paczki sporo droższe niestety. Oczywiście wysyłając 4 paczki zapłacisz za 4 ( w przypadku kuriera będzie to troszkę korzystniej gdybyś wszystkie paczki wysyłała osobno ) natomiast na poczcie płacisz za każdą osobno według wagi i cennika.

Jeśli chodzi o płatności masz dwie opcje albo wysyłasz za pobraniem ale tu jest strach, że klient paczki nagle nie odbierze z jakiegoś powodu i będziesz stratna za wysyłkę w obie strony. Przyjmując jednak, że klient odbierze wózek płaci kurierowi a kurier rozlicza się. Firma kurierska przekazuje należność na wskazany przez Ciebie numer rachunku bankowego lub przekazem pocztowym.
      Druga opcja to wysyłasz już zapłacony wcześniej towar przez klienta. Opcja tańsza i wygodniejsza dla Ciebie smile
      • martuska1982 Re: Wysyłanie wózka 29.01.13, 22:32
        jeszcze dodam od siebie czego Aga nie napisała, ze czy wybierzesz pobranie czy płatynośc z góry to kurierowi za wysłanie paczki musisz zapłacić z góry, a przy ewentualnym pobraniu kwotę tą (bo zakładam, że koszta przesyłki przerzucone zostaną na kupujacego) doliczasz do kwoty pobrania.
    • kar-ula Re: Wysyłanie wózka 29.01.13, 23:46
      Wprawdzie nie sprzedawałam wózka, tylko go kupowałam, ale próbowałam ze sprzedającą znaleźć najlepszą formę przesyłki. Trochę zgubiłam się w wymaganiach firm kurierskich, więc ostatecznie zdecydowałam się na pocztę polską. Osobno przybył do mnie stelaż z kołami zapakowany ciasno w folię, osobno w kartonie gondola i spacerówka (wózek Emmaljunga). Koszt samych przesyłek wyniósł 22 i 27 zł, wszystko dotarło bez problemu i w dobrym stanie.
      • kedro-dasos Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 00:00
        Był kiedyś wątek tani i sprawdzony kurier, skorzystałam z polecanego www.activepost.pl/ - wysyłka 16zł, ale musiała być zapakowana w karton i mieć odpowiednie wymiary. Nie wiem jak policzą gondolę- no chyba,że upchniesz ją w karton to wtedy wyjdzie 4x16zł i nie musisz dzwigać tego na pocztę. A może zadzwoń do firmy i zapytaj się. Poczta Polska ma przedziały wagowe , może pakujesz w folię w jako 2 paczki do 10kg czyli wyjdzie wysyłka ok 60zł.
        • martuska1982 Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 00:33
          no własnie zauważyłam, że na przestrzeni ostatnich miesięcy firmy kurierskie (korzystam z tych tanich, ale poprzez all kupuję wysyłkę) zaostrzyły wymogi.Wiekszosc wymaga spakowania w karton, a niektóre wręcz zaznaczają, ze wózki dziecięce są liczone zawsze jako paczka niestandardowa.Jednak znalazłam kuriera, który w regulaminie nie ma nic o kartonie (znaczy ma napisane, ze albo karton albo folia stretch, byle było w miarę zgrabnym pakukniem, symetrycznym) i nie robi problemów w przyjęciu do wysłania wózka dziecięcego. Koszt paczki zwykłej u niego to 20zł, czyli nie ma tragedii.
          Ja gondolę zawsze pakuję w stretch, a do gondoli upycham koła (oczywiscie zabezpieczone folią, każde osobno) i wszystkie gadżety jakie tam do wózka sprzedaję.
          Stelaż z siedziskiem też pakuję razem zazwyczaj.Oczywiście to jak nie mam kartonu.Moja koleżanka, która też bawi się w wózkomanię wink wymysliła nawet, że znajduje kartony (np.koło sklepów) i robi z nich takie zabezpieczenia na rogach po czym owija folią.Wształt wychodzi prostokątny, więc kurierzy przyjmują bez zastrzeżeń. wink
          • sylki Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 08:15
            Najprościej jest pojechać do sklepu z wózkami i przywieźć sobie kilka kartonów.
            Mój mąż Jane Slalom 3w1 spakował w jeden karton po foteliku sam. 15-36kg, a że trochę wystawało nałożył drugi taki sam karton co sprawiło, że mogliśmy go zamknąć.
            Osobiście nie bawię się w strecze czy folie bąbelkowe, bo nie chce się wbijac w dodatkowe koszty.

Poczta Polska kiedyś owiniete paczki przyjmował, myślę że dalej nie ma z tym problemu, ale koszt wysyłki jest zdecydowanie większy niż w przypadku kuriera.
            • jotka_k Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 09:47
              nie zgodzę się smile ostatnio wysyłałam PP SI, kurierzy chcieli za wysyłkę ponad 40 zł, na poczcie wyszło 32, wózek był mocno owinięty stretchem i zapakowany w papier
              sylki napisała:

>
              > Poczta Polska kiedyś owiniete paczki przyjmował, myślę że dalej nie ma z tym pr
              > oblemu, ale koszt wysyłki jest zdecydowanie większy niż w przypadku kuriera.
          • linkap_wawa Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 08:53
            martuska - a podasz nazwe tego kuriera?
            • darusia2012 Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 09:07
              Temat dla mnie na czasie, od dawna poszukuję kartonu do wózka i nigdzie nie mogę dostać sad
              Mieszkam przy tesco, rtv agd i zawsze słyszę nie ma sad. Chcę oddać wózek na przegląd do serwisu i oni wymagają spakowania w karton (kurier upc).
              Podsunęłyście mi pomysł i zadzwonię do bobowózków (mieszkam w Gdyni) może oni coś mają na zbyciu, help!
              • sylki Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 09:11
                my nie dzwonimy, mój mąż jedzie i patrzy co jest, a zawsze są big_grin
                • darusia2012 Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 09:27
                  No właśnie, pewnie jak zadzwonię to powiedzą, że nie ma.
            • martuska1982 Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 11:10
              linkap_wawa napisała:

> martuska - a podasz nazwe tego kuriera?

u tego zamawiałam bez problemów
              kurier

i u tego
              kurier 2

przy czym ten pierwszy od jakiegoś czasu nie sprzedaje wysyłek jak widze.

Dla porównania dodam, że kiedyś kliknęłam u innego kup teraz i się zaczęło.Milion meili w tym nawet żądanie zdjęcia paczki. Facet chciał się upewnić, ze ja wózek spakowałam w karton, bo jak tłumaczył naliczają mu potem za nie standard. Żenada jednym słowem.
    • rebelka1986 Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 08:49
      Polecam przejść się do hipermarketu i ładnie poprosić o duży karton - np. w tesco w sezonie na storczyki mieli masę takich dużych pudeł 40x50x80 wink
      Ja ostatnio wysyłałam do kupca dwa ogromniaste wózki (abc design zoom i turbo), korzystałam ze strony wysylajtaniej.pl, kurier bodajże gls, ale pewna nie jestem - za dwie naprawdę wielgachne paczki zapłaciłam chyba 80 zł. Raz wysyłałam wózek pocztą - graco mirage - zapłaciłam 24 zł z ubezpieczeniem i monitorowaniem przesyłki. Wszystko zależy od tego czy da się wózek zgrabnie zapakować wink
      Ja serio jestem pełna podziwu dla dziewczyn, które wysyłają tyle wózków, ja się zawsze tak umęczę przy pakowaniu, że sobie obiecuję, że "to już ostatni raz" big_grin
      • sylki Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 09:05
        Rebelka, bo do tego trzeba męża zagonićbig_grin
        mój to mistrz pakowania
        • magda79pn Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 10:01
          ja też sama pakuję, i zawsze staram się sprzedać wózek z odbiorem osobistym na Tablicy, ale coś ostatnio nie mam szczęścia i próbuję sprzedać przez miesiąc na Tablicy, a jak nie ma odzewu a mam parcie na kasę, to wtedy wystawiam na all i pakuję wink

właśnie kombinuję jak spakować 3 częściowego Delti Cata do wysyłki, jeszcze go nie wystawiłam, najpierw wykombinuję wysyłkę, a potem wystawię aukcję wink
          mam karton do którego wejdzie stelaż i spacerówka, i chyba gondolę dokleję z boku streczem wink bo ona się składa na płasko jak mutsy
          • martuska1982 Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 11:06
            magda79pn napisała:

> ja też sama pakuję, i zawsze staram się sprzedać wózek z odbiorem osobistym na
            > Tablicy, ale coś ostatnio nie mam szczęścia i próbuję sprzedać przez miesiąc na
            > Tablicy, a jak nie ma odzewu a mam parcie na kasę, to wtedy wystawiam na all i
            > pakuję wink
            >
            > właśnie kombinuję jak spakować 3 częściowego Delti Cata do wysyłki, jeszcze go
            > nie wystawiłam, najpierw wykombinuję wysyłkę, a potem wystawię aukcję wink
            > mam karton do którego wejdzie stelaż i spacerówka, i chyba gondolę dokleję z bo
            > ku streczem wink bo ona się składa na płasko jak mutsy
            >
            tak z ciekawości zapytam - czemu go sprzedajesz?
            • magda79pn Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 11:34
              bo mały już wyrasta z gondoli (ma 8 miesięcy), a spacerówek mam dosyć innych w domu (3 szt wink )
              • martuska1982 Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 12:00
                aha smile
                ciekawa byłam.
                W sumie wózek masz nowiutki praktycznie, masz szanse nic nie stracić,no może niewiele. smile
                • magda79pn Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 13:40
                  kupiony 16 października, spacerówka nówka, używany tylko stelaż z gondolą, dorzucam granatową mufkę wink

jak tak patrzyłam na allegro, to za 410 i 450 się dwa sprzedały
      • martuska1982 Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 11:03
        rebelka1986 napisała:
        ja się
        > zawsze tak umęczę przy pakowaniu, że sobie obiecuję, że "to już ostatni raz" :
        > D
        kazdy który pakuję to u mnie już niby ostatni, a potem zapominam jak się zmęczyłam i kupuję inny. wink

No ale bez pomocy męża byłoby dużo gorzej.
        • pomilak1 Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 20:41
          Dlatego ja zawsze zostawiam kartony po wózkach, obojętnie czy są oryginalne czy nie big_grin
          Ostatnio kilka paczek wysłałam przez active.pl
          • darusia2012 Re: Wysyłanie wózka 30.01.13, 23:01
            Pomilak odkupię jeden kartonik- jestem zdesperowana wink

dzwoniłam do bobowózków i oczywiście nie mieli
            jutro spróbuję do mama i jawink
            • tonieja22 Dzięki dziewczyny! 30.01.13, 23:15
              Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi, wiedziałam że można na was liczyć wink
            • martuska1982 Re: Wysyłanie wózka 31.01.13, 18:20
              moja znajoma jeździ do obi.Zawsze na magazynach mają jakieś zbędne duże kartony i bez problemu jej dają.Pakują na płasko z facetem do auta i do domu. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka