Oto moja końcowa opinia na temat wózka
JOIE LITETRAX.
A więc porównywałam go z moim obecnym wózkiem Baby Jogger City Mini GT.
Wózek testowałam, z moim 14 miesięcznym synkiem, ważącym 11 kg.
Muszę się przyznać, że po testach skusiłam się na zakup tego wózka
Powodów było wiele, ale najważniejszy jest taki, że mojemu dziecku jest wygodniej w nim siedzieć, niż w GT. W Gt siedzisko jest bardziej schowane i małemu jest źle oglądać świat, natomiast w Joie ma większe pole widzenia i większa swobodę ruchów.
Kolejnym znaczącym powodem, jest to , że wózek wydaje mi się bardziej przewiewny na lato, niż Gt. Dlatego teraz nim jeżdżę cały czas, a Gt stoi na razie w kącie

Ma siateczkę w przedłużeniu budki i siedzisko jest mniej zabudowane, co sprawia, że jest przewiewny. Tapicerka siedziska, nie jest stworzona na lato, ale bawełniana wkładka załatwiła sprawę, zresztą w Gt nie wyobrażam sobie lata bez wkładki.
Wymiarowo siedzisko zbliżone do Gt ( na forum były juz podawane), jest bardziej miękkie i wydaje mi się obszerniejsze. W Joie siedzisko jest niżej położone niż w Gt. Oparcie w Joie nie jest całkiem na prosto, jednak pochylenie oparcia ma chyba inny kąt niż w GT. Dla mnie siedzisko na plus dla Joie.
Rozkładanie siedziska wygodniejsze jest dla mnie w Joie, podobnie na paski, jednak w Joie jest przycisk dzięki któremu jest to nieco sprawniejsze. Siedzisko rozkłada się na płasko. Można też zrobić przewiew z tyłu, odpiąć osłonę z tyłu, zwinąć w rulon i podpiąć specjalnym zaczepem na rzep. Jest to zrobione tak, ze cześć materiału osłania główkę dziecka przed przeciągiem.
Budka ma przedłużenie z siateczki co sprawia, że ma spore razmiary podobnie jak w GT. Złożona budka nie zachodzi na siedzisko tak jak w Gt.
Składnie jest również bardzo podobne. Pociąga się za rączkę i już. Wymiary po złożeniu również podobne. Tyle, że raczka do składania w Joie jest schowana w małej jakby kieszonce, ale nie sprawia to żadnego problemu, wręcz wydaje mi się , że jest to lepsze rozwiązanie, niż rączka w Gt, która sterczy pod pupa dziecka.
Co ważne podnóżek w Joie jest regulowany!
Kosz w Joie wydaje mi się większy, pojemniejszy, od tyłu jest dostęp. W Gt zaś kosz jest bardziej elastyczny i dostać się do niego łatwiej z boku.
Minusem w Joie może być brak regulacji rączki wózka. Mi jednak to nie przeszkadza w żaden sposób, nawet pomimo tego, ze mąż ma 1,9m a ja 1,6m wzrostu. Rączka jest obleczona pianką, ja osobiście nie lubię pianki, gdyż wydaje mi się niehigieniczna, ale założyłam city gripsy i było ok.
Odpinany pałąk jest w zestawie. Jest plastikowy i wydaje mi się, że jest dość nisko osadzony.
Dla mojego 14 miesięcznego brzdąca jest idealny, siedzi dumny wyprostowany, choć czasem wyciąga nogi na niego jak leży.
Koła są jednak dużo lepsze w GT. W Joie koła są piankowe, z tyłu dwa większe, z przodu jedno mniejsze podwójne. Przednie koło skrętne z możliwością blokady. na początku koła strasznie hałasowały(wózek nówka w kartonie), jednak z czasem się wyjeździły i było znacznie lepiej. Jednak muszę przyznać, ze w porównaniu do GT koła na nierównościach hałasują. Na równej drodze Joie jedzie płynnie bez hałasów. Jedno koło z tyłu było wadliwe, jednak po zakupie zostało wymienione na gwarancji.
Amortyzacja w Joie jest niby na wszystkie koła, dla mnie jednak wydaje się podobna jak w GT. Wydawało mi się nawet, że dzieckiem mniej telepie w siedzisku Joie, jednak na nierównościach, na rączce bardziej czuje drgania w Joie.
Podbijanie dla mnie porównywalne z GT.
Folii przeciwdeszczowej nie używałam jeszcze(mój mały nie toleruje żadnej), ma specjalne usztywnienie żeby ładnie leżała na wózku, jednak zajmuje sporo miejsca.
Mogę dodać, że pasy bezpieczeństwa, są w taki sposób, zrobione, ze można zapiać np. same biodrowe, lub wszystkie 5 punktowe.
Według mojego męża ogólnie Baby Jogger wydaje się solidniejszy, a Joie ma słabsze konstrukcyjnie niektóre elementy (jednak jest połowę tańszy).
Ostatecznie wygrał u mnie Joie ze względu na wygodę i swobodę dziecka, a to dla mnie liczy się najbardziej w wózku.
Podsumowując, uważam, że jest to rozsądny wózek, z przydatnymi funkcjami w niskiej cenie. JOIE to ciekawa alternatywa dla baby joggerów w przystępnej cenie.
Na koniec dziękuję firmie 4KIDS za możliwość testowania wózka i wyrażam zgodę na
publikację mojej opinii na ich stronie internetowej.
Linki do zdjęć:
pokazywarka.pl/qs0jgk//
pokazywarka.pl/hgv3hk/
pokazywarka.pl/zo8dur/