Dodaj do ulubionych

Maclaren XT, XLR kontra ELODIE

12.03.15, 12:24
Jak pewnie kilka osob z was wie kupiłam ELODIE DETAILS , które sprzedaje... nie wiem dla czego ten wózek mi nie pasuje... chyba to pierwszy (z 20) jakim wcale nie wyjechałam na spacer a każde podejscie do niego kończy sie że wkladam go do szafy... generalnie ma zwarty stelaz i prozadny ale nie wiem co mi w nim nie pasuje (może rączki grube jak serdelki albo to ze jestem za kurdupel)
planuje zamienić Elodie na MACA xt lub xlr czy ktoś moze napisac mi ich zalety czy wady i wogole doradzic czy jest to dobra zamiana wymiana .... jakościowo itp... dodam że synek ma 2 lata...pozdrawiam Ilona
Obserwuj wątek
    • xan_a Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 12:37
      Ja się przymierzam, do sprzedaży rocznego xlr, więc o wadach mogę się wypowiedzieć. Pomijam jakieś drobnostki które ma pewnie każdy wózek, to mnie ostatnio bardzo przeszkadza płytkie siedzisko. Córka ma 1,5 roku i kiedy jeździła z podnóżkiem podniesionym - było ok, miejsca dużo. No ale urosła, nóżki za podnóżek wystają, postanowiłam opuścić. I teraz jakby nie pas krokowy to by mi chyba wypadła z wózka. Poza tym ta dodatkowa wkładka się jednak minimalnie przesuwa, co potęguje tę płytkość
      Poza tym, jeśli jesteś niską osobą to weź pod uwagę że mac xt, xlr to dosyć wysokie wózki. Mogą Cie boleć ręce.
      • nelalvita.pl Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 12:45
        własnie w Elodie jest podobnie aczkolwiek w sklepie mierzyłam xt i raczki mi pasowały mysle ze wysokośc jest podobna. SZUKAM dobrego wozka dobrej jakości i ostatniego i teraz ześwirowałam i nie wiem co robić
      • 3maj.z.lila Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 12:50
        XLR jest wyższy niż XT, więc jeśli nie jesteś za wysoka to zdecydowanie XT. Też miałam takie wrażenie w Maclarenie (i w innych wózkach o płytkim siedzisku czyt. parasolkach) że gdyby nie pasy to dziecię by z niego wypadło wink Ale to jest efekt przejściowy w momencie gdy dziecko już jest za duże na podniesiony podnóżek, czyli siedzi z opuszczonym podnóżkiem, a jeszcze nie dosięga stabilnie nóżkami do tego gumowego podnóżka dla starszaków. Namieszałam, ale mam nadzieję, że rozumiecie o co chodzi tongue_out
        • 3maj.z.lila Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 12:52
          A najlepiej to kupić Questa big_grin Jest zwarty, nie ma luzów (rączki mu się nie merdają tongue_out)
          • nelalvita.pl Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 13:52
            a fajne sa questy?
            • 3maj.z.lila Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 14:02
              Miałam (gdy syn był młodszy) Maca XT i (gdy miał 3 lata) Questa w wersji Denim (bo tylko one mają amortyzowane przednie kółka i powiększaną budkę) nie miałam zwykłego Questa. Obawiałam się małych kółek, ale przy starszym dziecku absolutnie nie wpływało to na nic smile Twój ma 2 lata więc też spokojnie mu Quest wystarczy i to do końca wózkowania. Dla mnie Quest jest nawet fajniejszy niż XT bo jest zgrabniejszy ma sztywne rączki (nie są regulowane więc nie poruszają się tongue_out) Mam tyle samo wzrostu co Ty i wysokość rączek w Queście była dla mnie idealna, na wysokość w XT też nie narzekałam bo też była dobra. XLR był z kolei już dla mnie ciut za duży (zarówno gabarytowo jak i wysokościowo tongue_out) no i na + dla questa jest mniejszy po złożeniu od XT ze względu na mniejsze kółka. Ale najlepiej podjechać do sklepu i przymierzyć młodego zarówno do tego i tego wózka, a z maclarenami to raczej nie będzie problemu bo są dostepne praktycznie wszędzie w większych sklepach wózkowych wink
              • nelalvita.pl Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 14:06
                u nas na zadupiu tylko xt i xlr czyli jakby co szukac denima
                • 3maj.z.lila Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 14:36
                  tylko nie wiem jak będzie Ci się je podbijało. Bo w nowych modelach Maclareny mają wygięty/kopniety stelaż nad tylnymi kołami i gorzej się je podbija niż wcześniejsze modele z prostym stelażem, mi akurat to nie przeszkadzało, bo questa używałam głównie do CH gdzie podbijać go nie trzeba było i podczas wyjazdów wakacyjnych (ale to już syn więcej dreptał niż jeździł) poza tym przy śpiącym dziecku przy oparciu rozłożonym też się go lepiej odbija
                  • nelalvita.pl Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 14:47
                    powiem Ci ze jesli chodzi po sklepową jazde to maca xt tez ok sie pchalo i chyba lepiej niz po domu elodie ,ktore ma stelaz prosty... a znasz moze wymiary questa?
                    • martuska1982 Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 15:08
                      Ja z tego samego zadupia co ty jestem wink
                      Serio gdzies stacjonarnie xlr widziałaś w Płocku?
                      Ja tylko xt w smyku.
                      • nelalvita.pl Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 15:44
                        owszem XLR stoi w Smyku w mostach i w Bambi na królewieckiej smile jeszcze wczoraj oglądalam z koleżanką XT i XLR własnie w Bambi smile
                        • martuska1982 Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 15:59
                          łomatko! Nie wierzę! Bambi ma coś więcej niż camarelo? tongue_out
                          A w smyku jak byłam ostatnio (ale to było przed zimą) to tylko xt mieli, a chętnie bym na zywo się przekonała jak wypada róznica miedzy nim a xlr, ale czy ja się tam dotoczę...? Hm...
                          • nelalvita.pl Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 16:01
                            Martuśka w Smyku w mostach był black/champagne w zeszłym tygodniu byłam ;p
                            Bambi Ci nie polecam jeśli nie chcesz sie wkurzać bynajmniej mnie te babska doprowadzają do nerwicy.... mają i quinny xtra 2 swego czasu Questa mieli ale ja sie mu nie przyglądałam.... generalnie nie cierpie tego sklepu ;pppp a to w ciąży jesteś jak rozumiem więc gratulacje smile
                            • martuska1982 Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 16:19
                              w bambi byłam z miesiac temu po pieluchy flanelowe, bo w bobasku była lipa ze wzorami, ale tak to nie chodze do nich by się ie wkurzać. tongue_out
                              A w smyku ju własnie dawno nie byłam, ostatnio tylko w Akpolu byłam, ale tam nic godnego uwagi poza britaxami i bobem nie mają. Same czołgi. uncertain
                              A kiedys taki fajny sklep był.
                              • nelalvita.pl Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 16:20
                                masz rację! generalnie u nas to nie ma nic konkretnego a żeby pomacać... to do Stolicy...
                                • martuska1982 Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 16:23
                                  A odnośnie ogłoszeń, bo juz nie pierwszy raz dodajesz je niezgodnie z regulaminem. Namiar!!! Podaj do siebie namiar, email czy numer telefonu czy cokolwiek dzięki czemu osoby chcące na twoje ogłoszenie odpowiedzieć bedą się mogły skontaktować, bo telepatycznie to raczej się nie da.
                                  • nelalvita.pl Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 16:33
                                    na wózkomani jest ok ... pewnie to drugie edziecko na szybko dodalam i bez
                    • 3maj.z.lila Wymiary Questa 12.03.15, 15:20
                      Wysokość oparcia 48cm
                      Głębokość siedziska 20cm
                      Długość podnóżka 16cm
                      Długość powierzchni leżącej 84cm
                      Odległość od siedziska do podnóżka "dla starszaków" 25cm
                      Szerokość/rozstaw tylnych kół 45cm
                      • nelalvita.pl Re: Wymiary Questa 12.03.15, 15:45
                        dziekuje!!!
    • kapit.anka Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 13:07
      Nelavita- od wczoraj mam Elodie w domu, i na razie stoi. Piękny jest, ale napisz, czy i jakie wady Ty zdążyłaś w nim odkryć?
      Bo tak się zastanawiam, też jestem wobec niego trochę nieufna - ale może to wynika z tego, że tak mało o nim opinii?
      • nelalvita.pl Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 13:20
        Kapitanko OCZYWIŚCIE napisze Ci szczerze co mnie martwi ( nie wynika to z chęci odsprzedania mojego Elodie)
        Stelaż ELODIE jest znacznie grubszy wizualnie do MACA, kola srednicy 16.5 cm po podłodze terkoczą... nie wiem jak bedzie na spacerze. Regulacja oparcia (plecki) i podnózka super jak dla mnie. Szerokośc siedziska wedlug mnie wydaje sie wiecej jak MAC ale mierzone sa takie same. Materiał jakby milszy. Niestety tu nie ma żadnej amortyzacj, wózek jest sztywny aczkolwiek z 15 kg dzieckiem podbija mi sie (po domu) dobrze. Co mnie martwi parciany pasek na nogi... bedzie sie brudzil, i te rączki.... Zastanawiam sie czemu mi nagle przeszkadzaja skoro w sklepie tego nie było... pewnie dla tego ze modele z rączkami ze skóry maja je grubsze od tych piankowych i tu jest mi zwyczajnie nie wygodnie. na ta chwile nie ma wiekszych wad... no moze taka ze NIE zdejmiesz tapicerki do prania.

Szczerze juz nie wiem co kupie... najarałam sie na te elodie a teraz nie wiem co z nim zrobic ...
        • kapit.anka Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 13:35
          Dziękuję Nelalvita - nie zdążyłam się zorientować, że tapicerka jest niezdejmowalna. Rączki dla mnie są ok, ale przy moich 160 cm wzrostu zastanawiam się, jak mi się go będzie prowadziło.
          I co tu robić?
          • nelalvita.pl Re: Maclaren XT, XLR kontra ELODIE 12.03.15, 13:52
            to ja mam 168 i mi średnio... wiesz co ja bym oddała ale kupiłam go poprzez sklep internetowy kolezanki ktora brala je w churcie.... trulam jej tylek i nie bede zawracac zwrotami wiec zwyczjanie go sprzedam
            • kayuska mac xt - jaka to okazyjna cena? 13.03.15, 00:09
              myślicie że używka w stanie idealnym za 900 jest warta uwagi? Nie przepłacę..?

smile
              • kapit.anka Re: mac xt - jaka to okazyjna cena? 13.03.15, 07:40
                Kayuska - za 900 spokojnie znajdziesz nowy, w sklepie masz zawsze prawo zwrotu.
                Im dłużej Elodie u mnie jest, tym bardziej mi się podoba smile
              • nelalvita.pl Re: mac xt - jaka to okazyjna cena? 13.03.15, 19:07
                używka? ja swoj NOWY sprzedałam za 900 własnie ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka