Dodaj do ulubionych

Peg czy Jane

16.10.15, 11:44
PP Pop Up na stelażu Book Plus S (3w1) czy Jane Unlimit reverse + gondola Transporter.
Wózek miejski, uniwersalny, na asfaltowe ścieżki.
Bardzo mi się podoba PP, ale kusi mnie Jane, ponieważ różnica w cenie jest ogromna.
Nie wiem tylko, czy gondola transporter (0-10 kg) może starczyć do momentu zakupu fotelika (9-18 kg).

Obserwuj wątek
    • gleana Re: Peg czy Jane 16.10.15, 11:58
      Ta gondola jest bardzo mała, po drugie nie zapewni takiego bezpieczeństwa jak fotelik. Ja bym się nigdy nie zdecydowała na przewożenie dziecka w takim ustrojstwie.
      • fantomka44 Re: Peg czy Jane 16.10.15, 12:00
        To ustrojstwo ma 4* w testach ADAC.
        • gleana Re: Peg czy Jane 16.10.15, 12:01
          A tu jest cały wątek-rzeka na temat Booka:
          forum.gazeta.pl/forum/w,101614,149392147,,Peg_perego_POP_UP_czy_Book_Plus_Completo.html?s=0
          • fantomka44 Re: Peg czy Jane 16.10.15, 12:08
            Właśnie na temat Booka dużo się naczytałam, oglądałam też w sklepie. Tylko ta cena ;-(
    • annulka79 Re: Peg czy Jane 16.10.15, 12:43
      Ta gondolka w testach wypada całkiem ok. i ma pięciopunktowe pasy a nie tylko "przepaskę" przez dziecko (ważne przy dachowaniu). Jest ciężka i moim zdaniem ciężej się ja montuje (możliwe, ze to kwestia wprawy) kolejna rzecz to miejsce. Zajmuje niemal całą kanapę a w mniejszym aucie całą. Ja wybrałabym tradycyjny fotelik i gondolkę Micro.
      Czy wystarczy? trudno powiedzieć, dzieci są różne a ta gondola niezbyt długa. Ale jeśli się okaże że dziecko wyrośnie możesz kupić fotelik z grupy 0-18 i jak najdłużej wozić maluch tyłem do kierunku jazdy. Te foteliki czasem mają tez opcję montowania przodem dla starszych dzieci.
      • ferrieha Re: Peg czy Jane 16.10.15, 12:54
        Testy testami, ale siły działające z boku na kręgosłup dziecka (przy transporcie w gondoli) mogą być bardzo niefajne. Fotelik ma pozycję pół-leżącą nie dlatego, że taka jest fajna ani zdrowa (bo nie jest, szczególnie dla noworodków), tylko dlatego, że w ten sposób podparta głowa i umieszczenie fotela tyłem do kierunku jazdy względnie zapewniają to, że podczas wypadku kręgi szyjne nie ulegną przerwaniu, kompresji ani innym uszkodzeniom. Przy gondoli działa siła boczna, a głowa nie jest w żaden sposób przytrzymana w miejscu. Pasy bezpieczeństwa są 3-punktowe, nie 5-punktowe.

Zastanawiałam się nad takim rozwiązaniem, kiedy mój syn (późny wcześniak) jeszcze nie dorósł do fotelika i kiepsko mu się w takiej pozycji oddychało - jednak po zapoznaniu się z plusami i minusami rozwiązania nie zdecydowałam się, kupiłam fotelik rozkładany w czasie jazdy do pozycji prawie leżącej (jest taki 1 na rynku, w którym dziecko może leżeć, kiedy samochód jedzie).
        • ferrieha Re: Peg czy Jane 16.10.15, 13:00
          Crash test:

Sorry za ot, ale myślę, że temat ważny, więc może mi wybaczycie wink
          • annulka79 Re: Peg czy Jane 16.10.15, 14:44
            toż nie napisałam że jest bezpieczna ale że "w testach wypada całkiem ok." bo to prawda i że mimo to "wybrałabym tradycyjny fotelik i gondolkę Micro" a o pasach chodziło mi że nie jest to przepaska w okolicach pasa dziecka (niebezpieczna zwłaszcza przy dachowaniu).

Jaki masz fotelik?
            • fantomka44 Re: Peg czy Jane 17.10.15, 09:09
              Jeszcze nie mam. Z resztą może być 3w1 jane unimi +gondola transporter+fotelik strata / kontra ww. zestaw pega. I tak sporo taniej. Sama nie wiem.
      • fantomka44 Re: Peg czy Jane 16.10.15, 13:07
        A jeśli chodzi o same spacerówki? Która lepsza - Unlimit czy Book plus S?
        • groniek1977 Re: Peg czy Jane 17.10.15, 09:34
          Spacerówka unlimit jest bardzo wąska. Dziecko w zimowym ubraniu ledwo się w niej mieści. Poza tym budka w pp jest porządniejsza. Przerobiłam i lubię obie firmy,ale unlimit akurat nie bardzo. Amortyzacja na pewno będzie lepsza w pegu, choć dla noworodka mimo wszystko wydaje mi się niewystarczająca. Jeśli chodzi o tą kategorię to jeszcze pooglądaj jane muum. Cenowo też super, spacerówka szeroka, lekki, amortyzacja bardziej wyczuwalna niż w unlimicie Polecam fotelik strata - bezpieczny i fajnie się montuje, tak,że nóżki dziecka nie są ograniczone pasem z góry. Jedynym minusem tego modelu jest budka, która w rozłożonej do spania spacerówce słabo osłania. Może poczytaj o tym modelu.
        • annulka79 Re: Peg czy Jane 17.10.15, 13:40
          Spacerówka w Book jest lepiej zabudowana, ma lepszą budę, wygodnie się składa z siedziskiem zamontowanym w obie strony. Unlimit ma kiepską budę.
          • fantomka44 Re: Peg czy Jane 20.10.15, 10:36
            Czy miałyście już do czynienia "na żywo" z Book Cross?
            Co prawda nie ma przekładanego siedziska, ale jak gondola (może być pop up) ma regulowany zagłówek, to nie jest dla mnie tak istotne.
            Spacerówka składa się razem z siedziskiem. Gondola składa się razem ze stelażem (przy wyborze pop up).
            Może Cross ma lepszą amortyzację i sprawdzi się w gorszym terenie?
            • fantomka44 Re: Peg czy Jane 21.10.15, 22:03
              Book cross - powiedzcie cosik
    • mamija5 Re: Peg czy Jane 17.10.15, 11:18
      Zdecydowanie peg. Co do modeli się nie wypowiem, ale Jane bym nie brala. Ich jakość zostawia wiele do życzenia, tapicerka blednie w oczach, ciągle sie coś odkręca i poluzowuje. Miałam niedawno rocznego Slaloma i ciągle coś było nie tak, nawet raz na spacerze koło odpadło uncertain
      • gleana Re: Peg czy Jane 17.10.15, 11:39
        A jaki masz budżet? Może uda się znaleźć coś fajniejszego smile
    • sinaga Re: Peg czy Jane 23.10.15, 15:21
      PP Book S w wersji z gondolą mialam dziś okazje przetestować.
      Dwie wady rzuciły mi się w oczy.
      Wyprofilowanie rączki. Mialam uczucie "zjeżdżania rąk".
      Może kwestia przyzwyczajenia...
      Druga rzecz to fakt, że przy spacerowaniu kopałam w stelaż. (Przy wzroscie 173cm).
      Szkoda bo gólnie wozek zrobił na mnie pozytywne wrażenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka