sprucexl 09.03.10, 17:29 bardzo prosze mi odpowiedziec na pytanie. czy na odruch prostowania kkd w zawieszeniu pachowym u 7,5 miesiecznego dziecka moga miec wplyw jego waga ponad 10kg i wzrost ok 74cm.chlopczyk nozek nie prostuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel.zawitkowski Re: Panie Paawle 10.03.10, 03:13 Szanowna / szanowny sprucexl - nie znajduję bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego między opisanymi cechami - mimo szczerych chęci nie znajduję tez powodu, uzasadnienia, zasadności, celu takiego podwieszania, ani pytania. Nie mam pojęcia do czego mogłoby Państwu posłużyć takie badanie - dziecko w tym wieku prezentuje już tak wielką różnorodność zachowań i reakcji, że może i prostować i zginać :) i robić co mu się żywnie podoba - "bardzo proszę" serdecznie mniej wagi przywiązywać do efektów wyizolowanych prób wywołania jakichkolwiek odruchów, bo to nie to jest wykładnikiem poziomu dojrzewania niemowlęcia w tym wieku Niezmiernie gorąco pozdrawiam Paweł Z. Odpowiedz Link Zgłoś
sprucexl Re: Panie Paawle 10.03.10, 08:13 chlopczyk nie sprezynuje, jesli Pan o tym myslal. brany na rece, w kazdy mozliwy sposob zawsze nozki podkurcza. pokazalam pediatrze, ze on tych nozek ani nie prostuje ani nie chce dotykac podloza zawsze je podkula pod pupe. a ona mnie zapytala czy ktos w rodzinienie nie chodzil....mowie, ze nie wszyscy chodza.wiec jest dobrze powiedziala...mam nadzieje, ze taka jego uroda. dziekuje za odpowiedz. a na marginesie,podziwiam Pana bardzo za rozsadne myslenie, pomoc i wiele innych rzeczy! Jest Pan takim zyciowym facetem na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
moonik1 Re: Panie Paawle 10.03.10, 09:59 Hej, mój mlody robił identycznie jeszcze niedawno. Teraz ma 12 mcy, od niedawna raczkuje, staje i chodzi przy meblach. Powoli to przykurczanie nózek przechodzi, juz czesto na nich staje. Tez prawie nie sprezynował, a jesli juz, to bardziej tułowiem niz nogami. Rehabilitant po oględzinach stwierdził, ze to kwestia bardziej jego emocjonalnosci niz nieumiejętnosci. Po prostu denerwuje sie, gdy ktos chce go postawic. I się spina i nie zrobi nic :) A sam z siebie stoi pięknie. Dodam, ze synek jest dlugasny i dosc ciezki (11 kg). Jeszcze nie siedzi z nogami do przodu, tylko na swoich nóżkach. Odpowiedz Link Zgłoś