Dodaj do ulubionych

Panie Pawle ... problem ze stopą

31.03.10, 11:35
Panie Pawle, bardzo proszę o opinię. Córeczka ma w tej chwili 9,5 miesiąca. Potrafi samodzielnie siadać, raczkuje i zaczęła wstawać.Urodziła się z lewą stopą szpotawą. Z tym że, wg oceny lekarzy w szpitalu zmiana była bardzo mała. Już w szpitalu zajęła się nami rehabilitantka, która również potwierdziła, że zmiana jest naprawdę niewielka, zaleciła masowanie i mówiła, że wg niej wystarczą jakieś dwa tygodnie. I rzeczywiście już po dwóch tygodniach stopa wróciła do normy. Gdy córeczka miała 2 miesiące byliśmy na wizycie u doświadczonego ortopedy, który stwierdził, że ze stópką jest wszystko w porządku i żebyśmy nie myśleli już o tej stópce tylko pozwolili dziecku normalnie się rozwijać. Następna kontrola gdy dziecko już będzie chodziło.

W międzyczasie chodziliśmy na rehabilitację z powodu asymetrii. Wg fizjoterapeutki asymetrii już nie widać. Natomiast zauważyła, że tę lewa stópkę przy raczkowaniu kieruje trochę za bardzo do środka (palce do środka).

Od tej pory ciągle obserwuję te jej stopki i wg mnie lewa i prawa pracują podobnie. Rzeczywiście czasami ta lewa ułoży się troszkę inaczej ale ... mam takie poczucie, że po prostu rehabilitantka chce abyśmy jak najdłużej chodzili do ich kliniki. Oczywiście mogę się mylić, ale serce podpowiada mi, że mała nie wymaga ćwiczeń na tę stópkę.

Zastanawia mnie tylko czy gdyby się okazało, że jednak coś z tą stópką jest nie tak to jakie są tego konsekwencje? i czy dziecko przez taką stópkę może np. nieprawidłowo chodzić?
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: Panie Pawle ... problem ze stopą 05.04.10, 20:43
      Witam,
      nie podejmuję się wymyślać co by było gdyby i jakimi pobudkami kieruje się
      dostrzegając coś czego nikt inny nie widzi.
      Państwo oceniają stan stopy pozytywnie.
      Fizjoterapeutka w szpitalu oceniła, że zmiana jest niewielka.
      Ortopeda ocenił stopę dobrze.
      Fizjoterapeutka druga stwierdziła, że nie ma już asymetrii, ale jakiś ślad
      nieidentycznego ustawiania jednej i drugiej stopy obserwuje i dziecka.
      Pomijając już fakt sam, że trudno odnaleźć idealną symetrię w ciele dziecka,
      proponuję poczekać do następnej wizyty u pediatry,a potem u ortopedy, chyba, że
      tendencja do asymetrycznego ustawiania stopy znowu przybierze na sile.
      Pozdrawiam
      Paweł Zawitkowski
      • meganiusz Re: Panie Pawle ... problem ze stopą 07.04.10, 18:42
        Serdecznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka