Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy

18.08.10, 19:43
Mam pytanie dotyczące przewozu samochodem maluchów. Mój synek ma prawie
dziewięć miesięcy. Do tej pory jeździ cały czas tyłem do kierunku jazdy.
Fotelik, który aktualnie mamy jest od 0 do 18 kg. Od kiedy może skrzat jeździć
przodem do kierunku jazdy? czy bezpieczniej jak będzie jeździć tyłem? Dodam,
że aktualnie waży 9,5 kg.
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: Fotelik samochodowy 18.08.10, 20:10
      W dalszym ciągu tyłem do kierunku jazdy.
      Przodem dopiero wtedy kiedy już wyrośnie z fotelika.
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • kanguria Re: Fotelik samochodowy 25.08.10, 15:01
        Przepraszam, nie zrozumiałam, jeśli w ogóle wyrośnie z fotelika, czyli do
        jakiego wieku?
        • verenne Re: Fotelik samochodowy 25.08.10, 15:08
          Liczy się waga dziecka - czyli jak zacznie ważyć ponad 18 kg w tym
          wypadku, albo jak wyrośnie, czyli głowa zacznie wystawać ponad fotelik,
          z tego, co pamiętam.
          • joshima Re: Fotelik samochodowy 05.09.10, 10:26
            Gówno prawda. Większość fotelików ma w instrukcji, że nie wolno wozić w nich
            tyłem powyżej 9 kg.
      • monzdr a co jeśli... 02.09.10, 13:54
        A co z 15-miesięcznym chłopcem,który:
        1 wymiotuje jadąc tyłem do kierunku jazdy:(
        2 nie mieści się w foteliku zamontowanym tyłem,nie ma co zrobić z nóżkami. Synek ma 85 cm,jest
        na 97 centylu.
        Proszę o poradę,bo zależy mi przede wszystkim na bezpieczeństwie,ale też na komforcie jazdy
        dziecka.
        Drugie pytanie,dotyczy ogólnie wyboru fotelika.czytałam ostatnio,że sa różne rodzaje
        testów,którym poddawane są foteliki i że te dopuszczone do sprzedaży wcale bezpieczne nie
        są,nawet te znanych marek.Mamy Chicco i teraz jestem zaniepokojona.
        Z góry dziękuję za odpowiedź.
        • klarci Re: a co jeśli... 02.09.10, 21:53
          1. a nie wymiotuje jadąc przodem - sprawdzałaś? są zawsze leki na chorobę lokomocyjną, nei wiem
          tylko od kiedy można dawać.

2. masz na myśli 0-13 fotelik, tak?
          nóżki nie mają nic do tego. nei może wystawać główka i waga nie może przekraczać 13 kg.

co do testów, masz zapewne na myśli testy do atestów, tak zwanych pomarańczowych nalepek -
          te są przestarzałe i neistety niewystarczające, stąd tyle bubli na naszym rynku. są też testy ADAC I
          NCAP - tych możesz byc pewna. są ciągle zaostrzane normy, a testy robione w trudniejszych
          warunkach (np. przy większych prędkościach). Znajdziesz większość wyników tych 'dobrych'
          testów na fotelik.info :)
          • klarci Re: a co jeśli... 02.09.10, 21:58
            a, są już dostępne w Polsce foteliki 0-18, 9-18 i z tego co pamiętam 9-25 kg
            na isofix:
            Be Safe Izi Cobmi X1
            Be Safe Izi Kid
            Fair Bimbo Fix
            Recaro Polaric
            na pasy:
            Be Safe Izi Combi X2
            Maxi Cosi Mobi (uwaga - nie Tobi)

za granicą Britax Bolevard (nie wiem jak dokładnie się pisze)

częśc z nich można montować zarówno tyłem, jak i przodem - gdyby z jakichś powodów była taka
            koneiczność :)
            • joshima Re: a co jeśli... 05.09.10, 10:29
              I Britax Multiway, na pasy 9-25 tyłem do kierunku jazdy w całym zakresie wagowym.
          • monzdr Re: a co jeśli... 03.09.10, 12:56
            Podczas jazdy przodem nie wymiotuje.
            A z tymi nóżkami to akurat jest problem,bo nie ma ich gdzie trzymać.Opiera o siedzenie wysoko i
            denerwuje się,że mu niewygodnie.Musimy sprawdzić inne foteliki.Dzięki za info.
        • joshima Re: a co jeśli... 05.09.10, 10:27
          monzdr napisała:

> 2 nie mieści się w foteliku zamontowanym tyłem,nie ma co zrobić z nóżkami.
          Nóżki to nie problem. W Skandynawi dzieci jeżdżą tyłem do 4-5 roku życia i mają
          nóżki zgięte albo siedzą po turecku. Dzieci maja inne pojęcie o tym co jest
          wygodne a co nie, więc nie przesadzaj. Z resztą dorosły też ma w samochodzie
          zgięte nogi i jakoś jedzie.
          • monzdr Re: a co jeśli... 06.09.10, 14:32
            Jeśli moje dziecko się złości i niecierpliwi,to chyba nie jest to MOJE odczucie?
            • klarci Re: a co jeśli... 06.09.10, 17:38
              a to już jest raczej inna kwestia - mój synol wkurzał się w nosidle, czyli 0-13, bo nic nie widział. nie wiem jak jest u Ciebie oczywiście. piszę to tylko dlatego, że większość rodziców w Polsce kupuje foteliki 9-18 przodem argumentując, że dziecko nie lubi jeździć tyłem, bo się denerwuje w nosidle. i większość z nich się myli. dziecko po prostu wkurza się, bo nic nie widzi, często jest mu już niewygodnie w nosidle. jak przeasadziłam syna z 0-13 do fotelika 0-18, też montowanego tyłem, to zmiana była natuchmiastowa. z miesiąc, dwa zdarzało się, że marudził - ale to zawsze była wina czynników nie związanych z fotelikiem i pozycją, czyli wystąpiłyby też w fotelach przodem. teraz po ponad pół roku, synek jak widzi z daleka nasze auto, to podbiega, łapie za klamkę, a jak mu się ptworzy drzwi, to sam sie wspina do fotela - po prostu go uwielbia. od znajomych też słyszę same pozytywy na temat wożenia dzieci starszych tyłem. wiadomo, czasami ktoś narzeka, że model nietrafiony, ale nie na pozycję. dla mnie jest nawet wygodniejsza, bo łatwiej z dzieciem nawiązywać kontakt, bawić się podczas dłuższych podróży :)
              • joshima Re: a co jeśli... 06.09.10, 22:33
                klarci napisała:

> a to już jest raczej inna kwestia - mój synol wkurzał się w nosidle, czyli 0-13
                > , bo nic nie widział.
                Moja w 0-13 się wkurzała, bo nie mogła pakować nóg do buzi z powodu przebiegającego nad nimi pasa :P Po przesadzeniu do 0-18 jak ręką odjął.
      • joshima Do pana Pawła 05.09.10, 10:25
        Hola hola panie Pawle. Zwykłe foteliki mają w instrukcji, że po przekroczeniu
        pewnej wagi (najczęściej właśnie 9 kg) należy je obrócić przodem do kierunku
        jazdy, w przeciwnym razie nie gwarantują bezpieczeństwa.

Osobiście nie uważam by to było dobre i bezpieczne dla dziecka, dlatego polecam
        foteliki, które umożliwiają wożenie dzieci tyłem do kierunku jazdy do 18 a nawet
        25 kg.
        • klarci Re: Do pana Pawła 05.09.10, 21:04
          Joshima, piszesz o fotelikach 0-13, że mają napisane, że trzeba obrócić po 9kg? piesze słyszę. u nas
          na pewno nawet nie ma możliwości zamontowania tak fotelika, który używaliśmy w przedziale 0-13.
          aż się dowiem u ekspertów.
          • klarci Re: Do pana Pawła 05.09.10, 21:15
            już widzę, chodziło Ci o foteliki 0-18, a dokładnie część modeli dostępnych w Polsce
            • joshima Re: Do pana Pawła 05.09.10, 22:30
              klarci napisała:

> już widzę, chodziło Ci o foteliki 0-18, a dokładnie część modeli dostępnych w
              Polsce

Powiedziałabym ogromna większość :/
          • joshima Re: Do pana Pawła 05.09.10, 22:29
            klarci napisała:

> Joshima, piszesz o fotelikach 0-13, że mają napisane, że trzeba obrócić po 9kg?
            Nie o 0-18, czyli o takim o jakim pisała autorka wątku. Chyba napisałam o tym?
    • verenne Re: Fotelik samochodowy 18.08.10, 23:10
      A najlepiej (najbezpieczniej!) wozić dziecko tyłem do kierunku jazdy
      jak najdłużej - tak, jak w Skandynawii. Poszukaj fotelików z następnej
      grupy tyłem do kierunku jazdy - w PL jest już dostępnych kilka modeli.
      • szwalnia.org Re: Fotelik samochodowy 18.08.10, 23:33
        Dziękuję za informację.
    • francesca12 Re: Fotelik samochodowy 25.08.10, 15:26
      Przodem do kierunku jazdy dziecko może jeździć po skończeniu roku, tak w mądrej
      książce przeczytałam.
      • verenne Re: Fotelik samochodowy 25.08.10, 15:29
        Proponuję obejrzenie np. tego filmiku:
        www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA
        I teraz proszę, z pełną świadomością posadź roczniaka przodem do kier.
        jazdy...
        • kanguria Re: Fotelik samochodowy 30.08.10, 09:15
          verenne napisała:

> Proponuję obejrzenie np. tego filmiku:
          > www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA
          > I teraz proszę, z pełną świadomością posadź roczniaka przodem do kier.
          > jazdy...

Widziałam także film, w którym manekina posadzono na przednim siedzeniu TYŁEM do
          kierunku jazdy, przy zderzeniu silnik zmiażdżył do wraz z fotelikiem.
          • verenne Re: Fotelik samochodowy 30.08.10, 15:26
            Jakby jechał przodem do kier. jazdy to by go pewnie nie zmiażdżył, tak?
            • boo-boo Re: Fotelik samochodowy 31.08.10, 13:39
              Chyba bardziej chodziło jej o to,że na przednim siedzeniu fotelik był. No cóż są
              samochody, gdzie długość pasów na tylnej kanapie nie pozwala na zamontowanie
              fotelika i da się tylko z przodu.
              Lepiej poprawnie zamontowany fotelik z przodu niż wolna amerykanka z tyłu.
              • pawel.zawitkowski Re: Fotelik samochodowy 31.08.10, 14:19
                Boo-boo
                Komentarz na: "Lepiej poprawnie zamontowany fotelik z przodu niż wolna
                amerykanka z tyłu..."
                Otóż:
                Lepiej kupić taki fotelik, który będziemy mogli zapiąć pasami z tyłu niż loteria
                przy wożeniu dziecka z przodu, bo to właśnie jest wolna amerykanka.
                Nie można być tylko trochę w ciąży. Albo zabezpieczamy dziecko w takim stopniu,
                jaki jest technicznie dostępny, albo przestańmy o tym mówić.
                Skoro przez lata doświadczeń, montowanie fotelików z przodu okazało się dużo
                bardziej niebezpieczne dla dzieci, niż instalowanie ich z tyłu to dla mnie jest
                wystarczający argument by pozostawić fotel z przodu obok kierowcy pusty.
                Chyba, że np. samotny tata lub mama wychowują trójkę dzieci - to to najstarsze
                instalujemy z przodu.
                Pozdrawiam
                Paweł Z.
                • boo-boo Wiem co piszę 01.09.10, 12:26
                  Dlaczego wyrywa pan moją wypowiedź z kontekstu?
                  Są samochody gdzie zainstalowanie fotelika na tylnym siedzeniu- zwłaszcza tego
                  tyłem do kierunku jazdy- nie jest możliwe ze względu na zbyt krótkie pasy (mogę
                  wymienić modele samochodów w których pasy są krótsze niż w innych pojazdach).
                  Natomiast nie ma takiego problemu na przednim siedzeniu pasażera.
                  Co pan wtedy sugeruje- niepoprawne zapięcie fotelika mimo wszystko na tylnym
                  siedzeniu?

Sama od czasu do czasu korzystam z takiego samochodu. Gdyby takowych nie było to
                  ludzie tak usilnie nie szukaliby przedłużaczy do pasów bezpieczeństwa które
                  akurat dobrym rozwiązaniem nie są- wymiana pasów bezpieczeństwa też w grę nie
                  wchodzi bo każdy model ma określony typ pasów i każdy autoryzowany serwis to
                  potwierdzi i takiej wymiany nie przeprowadzi-chyba,że znajdzie się jakiś
                  niedoinformowany serwisant. Samemu albo u mechanika można sobie taką wymianę
                  zafundować ale bezpieczeństwo to już sprawa inna.

"Lepiej kupić taki fotelik, który będziemy mogli zapiąć pasami z tyłu niż
                  loteria przy wożeniu dziecka z przodu, bo to właśnie jest wolna amerykanka."
                  No to w jakim innym foteliku może podróżować noworodek lub niemowlę jak nie w
                  takim który montuje się tyłem do kierunku jazdy- najpopularniejsze tzw. nosidła.
                  Każdy kto ma trochę wyobraźni dobre wie,że do jego zamontowania potrzeba trochę
                  nieco więcej pasa niż do fotelika montowanego przodem do kierunku jazdy.

I o takim problemie piszę- z fotelikiem montowanym tyłem do kierunku jazdy bo
                  każdy inny można już bez problemu zamontować na tylnej kanapie.
                  • joshima Re: Wiem co piszę 05.09.10, 10:37
                    boo-boo napisała:

> Dlaczego wyrywa pan moją wypowiedź z kontekstu?
                    > Są samochody gdzie zainstalowanie fotelika na tylnym siedzeniu- zwłaszcza tego
                    > tyłem do kierunku jazdy- nie jest możliwe ze względu na zbyt krótkie pasy (mogę
                    > wymienić modele samochodów w których pasy są krótsze niż w innych pojazdach).
                    To wymień jeszcze których fotelików się tam nie da zainstalować :P

> Co pan wtedy sugeruje- niepoprawne zapięcie fotelika mimo wszystko na tylnym
                    > siedzeniu?
                    Ja sugeruje kupienie takiego fotelika, który jednak da się zainstalowac na
                    tylnej kanapie :P

> No to w jakim innym foteliku może podróżować noworodek lub niemowlę jak nie w
                    > takim który montuje się tyłem do kierunku jazdy- najpopularniejsze tzw. nosidła
                    Są różne foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy. Trzeba się po prostu
                    zorientować.

> Każdy kto ma trochę wyobraźni dobre wie,że do jego zamontowania potrzeba trochę
                    > nieco więcej pasa niż do fotelika montowanego przodem do kierunku jazdy.
                    Chyba jednak słabo rozeznałaś temat.

> I o takim problemie piszę- z fotelikiem montowanym tyłem do kierunku jazdy.
                    A konkretnie jaki?
                    • boo-boo Re: Wiem co piszę 07.09.10, 21:36
                      Tak jak ci odpisałam na Niemowlaku- do pustaków nie gadam - i tak nie rozumieją.
                      • joshima Re: Wiem co piszę 08.09.10, 01:05
                        Ooo. Pofatygowałaś się. Szkoda, że argumentów Ci nie starczyło.
                • joshima Re: Fotelik samochodowy 05.09.10, 10:34
                  pawel.zawitkowski napisał:

> Lepiej kupić taki fotelik, który będziemy mogli zapiąć pasami z tyłu niż loteria
                  > przy wożeniu dziecka z przodu, bo to właśnie jest wolna amerykanka.

Wyjątkowo się z Panem zgadzam.
              • joshima Re: Fotelik samochodowy 05.09.10, 10:33
                boo-boo napisała:

> Chyba bardziej chodziło jej o to,że na przednim siedzeniu fotelik był. No cóż są
                > samochody, gdzie długość pasów na tylnej kanapie nie pozwala na zamontowanie
                > fotelika i da się tylko z przodu.

W przypadku fotelików montowanych tyłem do kierunku jazdy typu Maksi Cosi Mobi
                albo BritaX Multiway nie sa potrzebne długie pasy. Poza tym są foteliki
                montowane za pomocą zaczepów isofix, gdzie ten problem też nie występuje.
          • joshima Re: Fotelik samochodowy 05.09.10, 10:31
            kanguria napisała:

> Widziałam także film, w którym manekina posadzono na przednim siedzeniu TYŁEM d
            > o
            > kierunku jazdy, przy zderzeniu silnik zmiażdżył do wraz z fotelikiem.
            Wyjątkowy pech. Konstrukcja silników jest taka, że podczas zderzenia obrywają
            się i spadaja na dół a nie wpadają do kabiny pasażerskiej. Inna sprawa, że tak
            czy siak najbezpieczniej jest na środku tylnej kanapy.
            • klarci Re: Fotelik samochodowy 05.09.10, 21:07
              no, pod warunkiem, że da się tam zamontować stabilnie ;)
              • joshima Oczywiście 05.09.10, 22:33
                Niestety w mniejszych autach na środku kanapy jest wybrzuszenie i nawet jak jest
                trójpunktowy pas (a w małych autach to rzadkie) to często nie da się tam
                zamontować fotelika. Bywają też inne utrudnienia :)
        • klarci Mnie ten rozwalił 02.09.10, 13:19
          i utwierdził w decyzji o zakupie fotelika do 18 kg, montowanego tyłem, niezależnie od ceny
          www.youtube.com/watch?v=Q8gU9zzCGA8&feature=related
          i jeszcze to, taki przyjemny filmik

www.youtube.com/watch?v=Y2DVfqFhseo&NR=1
          a, że sama miałam wypadek tuż pod domem, wiem już jakie ważne są takie kwestie, żeby zawsze
          dziecko było bezpieczne.
          • boo-boo Re: Mnie ten rozwalił 02.09.10, 13:40
            Coś tam na you tube obejrzałam- na resztę zabrakło mi zimnej krwi.......No ale
            wyobraźnię mam.
      • ponponka1 Jaka to ksiazka - prosze o tytul i autora 26.08.10, 15:33
        Bo ja jednak wierze bardziej Panu Zawitkowskiemu, ze dzieci powinno
        sie wozic jak najdluzej tylem.
    • tosmama Re: Fotelik samochodowy 28.08.10, 21:21
      mój syn również posiada fotelik, który mieści 2 przedziały wagowe,
      bo 0-18kg właśnie taki jest:)na tym foteliku i w instrukcji obsługi
      napisano, że dziecko powinno jeżdzić tyłem do kierunku jazdy w
      przedziale wagowym 0-9kg (lub dłużej jeśli mu się nózki mieszczą)
      później może jeżdzić przodem do kierunku. Chyba Pan Paweł nie
      doczytał wartości wagowych Twojego fotelika, bo trudno mi sobie
      wyobraźić 2 lub 3 letnie dziecko mieszczące się w foteliku
      zamontowanym tyłem do kierunku jazdy:)
      • szwalnia.org Re: Fotelik samochodowy 28.08.10, 21:46
        ja mam też przedział wagowy. Tylko na moim foteliku jest napisane 0-13 lub 9-18.
        Wnioskuję więc, że jeśli dziecko ma 10 kg ale mieszczą mu się nóżki może jeździć
        tyłem co do 2-3 latków ponoć są foteliki dla starszych dzieciaczków właśnie
        usytuowane tyłem do kierunku jazdy.
        Filmik robi wrażenie. Szczerze mówiąc powinno więcej być takich spotów. Bo
        czasami dziwie się jak płytką wyobraźnie mają rodzice, którzy nie zapinają
        swoich pociech w fotelikach...
        • verenne Re: Fotelik samochodowy 28.08.10, 21:50
          Moje dziecko ma prawie dwa lata i jeździ tyłem. Nazwy fotelika nie
          napiszę, ale możecie sobie zerknąć na mój blog.
        • boo-boo Dla ścisłości!!!! 29.08.10, 20:45
          0-13 oznacza,że dziecko może jeździć w tym foteliku tyłem do kierunku jazdy do
          osiągnięcia wagi 13 kg lub kiedy główka zacznie wystawać poza górną krawędź
          fotelika.
          Po przekroczeniu tej wagi dziecko musi jeździć przodem do kierunku jazdy jeśli
          fotelik ma taką opcję i jest z grupy 0-18kg z powyższą opcją 0-13kg.
          To czy nogi wystają czy nie-nie ma nic do rzeczy- nogi to nawet pod sufitem
          dziecko może mieć- podstawa to głowa która nie może wystawać poza krawędź górną
          fotelika.

tak na marginesie w Skandynawii dzieci muszą jeździć tyłem do kierunku jazdy do
          czwartego roku życia i nogi mają albo po turecku złożone, albo pod tzw. sufitem
          je trzymają.
          • klarci Re: Dla ścisłości!!!! 31.08.10, 23:57
            > Po przekroczeniu tej wagi dziecko musi jeździć przodem do kierunku
            jazdy jeśli
            > fotelik ma taką opcję i jest z grupy 0-18kg

bzdura - mamy fotelik 0-18 (choć od 6mż) tyłem i dziecko jeździ
            przez cały ten okres tyłem. i jestem pewna na 100%, że to
            prawidłowe. takich rzeczach informuje producent.
            • boo-boo Re: Dla ścisłości!!!! 01.09.10, 12:33
              Ale ja piszę o fotelu z grupy z oznaczeniem 0-13/0-18- widzisz różnicę?
              W tym foteliku dziecko po przekroczeniu 13 kg musi zacząć jeździć przodem. Są
              też takie foteliki na rynku.
              Owszem są fotele z grupy oznaczone tylko 0-18 i w tych można wozić tyłem do 18
              kg- np. foteliki BeSafe IzI Combi X3.

No więc jaki masz fotelik?
              • pawel.zawitkowski Re: Dla ścisłości!!!! 01.09.10, 15:41
                Witam,
                ma Pani rację, że są modele samochodów (tych starszych), w których zamontowanie
                niektórych typów fotelików graniczy z cudem. W takich przypadkach kupujemy inny
                fotelik - to też jest rozwiązanie.
                Jeżeli chodzi o wymianę pasów bezpieczeństwa, istnieje taka możliwość.
                Zadzwoniłem dziś do Auto Plaza w Warszawie. Kupno i wymiana pasa (np.
                zdewastowany, zepsuty, uszkodzony) kosztuje ok. 500 zł i jest realizowane w
                zależności od dostępności danego modelu.
                Podobno są dostępne również "zamienniki" o różnej długości - ale to dla spokoju
                ducha jeszcze sprawdzę...
                Przykro mi, że znów reaguję na część tylko Pani obszernej korespondencji.
                Esencja mojego przekazu jest naprawdę nieskomplikowana.
                Najpierw sprawdzamy jaki fotelik będziemy mogli zamontować do samochodu, a potem
                taki fotelik kupujemy. NA rynku mamy wystarczająco bogaty wybór.
                Jest też problem kosztów i związanych z tym ograniczeń. Jest to argument, który
                mogę zaakceptować w przypadku kupna łóżeczka i śpioszków, ale jeżeli chodzi o
                bezpieczeństwo dziecka - nie biorę go w ogóle pod uwagę...
                Na pewno temat jest bardzo szeroki, w przypadku kolejnych wątpliwości polecam
                stronę www.fotelik.pl, ewentualnie tłum stron europejskich poświęconych tej
                tematyce.
                Pozdrawiam
                Paweł Z.
                • boo-boo Re: Dla ścisłości!!!! 01.09.10, 17:17
                  Zasada budowy i montażu fotelika dla najmłodszych 0-10 czy 0-13 tego tzw.
                  "nosidła" jest taka sama- pasa trzeba zawsze więcej niż w przypadku montażu
                  fotelika przodem do kierunku jazdy.
                  Inne foteliki nie "nosidła" montuje się na podobnej zasadzie-oplecenie pasem
                  bezpieczeństwa za oparciem fotelika i nad nogami dziecka lub pod nogami dziecka
                  między skorupą fotela i jego siedziskiem. Niby wydaje się prostsze, a jednak
                  efekt ten sam- pasa nie starcza w modelach z krótszymi pasami.

"Jeżeli chodzi o wymianę pasów bezpieczeństwa, istnieje taka możliwość.
                  Zadzwoniłem dziś do Auto Plaza w Warszawie. Kupno i wymiana pasa (np.
                  zdewastowany, zepsuty, uszkodzony) kosztuje ok. 500 zł i jest realizowane w
                  zależności od dostępności danego modelu."

Ale ja temu nie przeczę- chodzi tylko o to,że np. do daewoo lanosa nikt normalny
                  i odpowiedzialny w serwisie nie zamontuje/wymieni innego pasa jak tylko do tego
                  samochodu przeznaczonego co oznacza pas o tej samej długości czyli za krótki.
                  Mechanizm napinacza pasa ma swoją budowę i tyle.
                  Żaden serwis autoryzowany na śląsku takiego zadania się nie podejmie- osobiście
                  obdzwoniłam minimum 5- dla upewnienia się- wymiany pasa w samochodzie na dłuższy
                  pas z innego samochodu.
                  Owszem istnieje taka możliwość ale tak jak Pan pisze- pas uszkodzony, po
                  wypadku- ale wymiana na ten sam model pasa który jest przeznaczony do danego
                  modelu samochodu.

Zapewniam,że jeśli z tyłu nie ma możliwości zamontowania popularnego fotelika w
                  stylu "nosidła" bo pasy są za krótkie to foteliki o innej budowie przeznaczone
                  dla dzieci od urodzenia też nie będą się dały poprawnie zamontować- przykładem
                  jest choćby concord ultimax ( a wydaje się,że powinno się dać) lub choćby bebe
                  confort iseos plus.
                  Wątpliwości co do tego nie mam- w takim przypadku nie pozostaje nic innego jak
                  montaż fotelika przodem ale poprawnie-o ile nie ma poduszki powietrznej. Lepsze
                  takie wyjście niż kombinacje z pasami na tylnym siedzeniu.
                  • pawel.zawitkowski Re: Dla ścisłości!!!! 01.09.10, 19:17
                    Może jeszcze raz i krótko :)
                    Marek fotelików jest wiele.
                    Nie wszystkie one mają tak obszerne "skorupy" jak np. B.C. Creatis.
                    Są konstrukcje (w domyśle skorupy) nieco mniejsze i nieco większe w tej samej
                    grupie wagowej.
                    Przy zastosowaniu fotelika o "mniejszej" skorupie, poprawnym przeciągnięciu
                    pasów i dociśnięciu fotelika (swoim tułowiem) w momencie zapinania pasów udaje
                    się. Jest tylko jeden problem.
                    Nie da się włożyć fotelika z dzieckiem w środku. Jesteśmy zmuszeni zamontować
                    najpierw fotelik, a potem ułożyć w nim dziecko.
                    Skonsultowałem się w tej sprawie z www.fotelik.pl. Polecam zakładkę: "kontakt"
                    na tej stronie.
                    Pozdrawiam
                    Paweł Z.
                    • boo-boo Re: Dla ścisłości!!!! 01.09.10, 23:33
                      Widzę,że dalsza polemika nie ma sensu. Są samochody,że nie da się żadnego
                      fotelika- nawet o mniejszej skorupie zamontować tyłem do kierunku jazdy na
                      tylnej kanapie i wtedy montuje się na przedniej w sposób jaki jest podany przez
                      producenta bo pasy są odpowiednio długie. Takie sposób jest bezpieczniejszy niż
                      niepoprawne zamontowanie z tyłu.
                  • joshima Re: Dla ścisłości!!!! 05.09.10, 10:42
                    boo-boo napisała:

> Inne foteliki nie "nosidła" montuje się na podobnej zasadzie-oplecenie pasem
                    > bezpieczeństwa za oparciem fotelika i nad nogami dziecka lub pod nogami dziecka
                    > między skorupą fotela i jego siedziskiem.
                    A nie prawda. Są modele montowane tyłem, które mają inny sposób prowadzenia pasa
                    i nie jest potrzeby az tak długi :P
              • klarci Re: Dla ścisłości!!!! 01.09.10, 22:37
                powtarzam, w takich kwestiach należy sprawdzić instrukcję od
                producenta, ewentualnie skontaktować z przytoczonym przez p. Pawła
                fotelik.info, a nie sugerować "musi" kogoś z forum
                • boo-boo Re: Dla ścisłości!!!! 01.09.10, 23:31
                  Kompletnie nie rozumiesz o czym piszesz. Nie każdy fotelik z grupy 0-18 jest
                  przeznaczony do wożenia dzieci tylko i wyłącznie tyłem do kierunku jazdy.
                  Tu masz przykład
                  www.90n.pl/sklep/product/p/71/concord,ultimax.html
                  I to niejedyny taki fotelik.
                  • klarci Re: Dla ścisłości!!!! 02.09.10, 00:17
                    To Ty nie rozumiesz co piszę - i dalsze tłumaczenie chyba mija się z
                    celem :/
                    Orientujesz się w temacie, ale wprowadzasz zamieszanie udając, że
                    wiesz wszystko i najlepiej.
                    Ostatni raz - o tym jak i kiedy należy montować fotelik i dla jakiej
                    grupy jest przeznaczony - onformuje producent, nie Ty.
                    • boo-boo Re: Dla ścisłości!!!! 02.09.10, 13:42
                      Kobito ja ci wymieniłam konkretne foteliki i to jak się je montuje-zgodnie ze
                      wskazówkami producenta.
                      dalej nie pochwaliłaś się jaki masz fotelik.
                      • klarci Re: Dla ścisłości!!!! 02.09.10, 21:59
                        daloej ściana :/

bez odbioru - szkoda klawiatury :(
                  • mikolaj.waleczny www.fotelik.info 02.09.10, 00:20
                    Moi dzrodzy, kiedyś spędziłam dwie noce studiując stronę
                    www.fotelik.info i filmy, crashtesty, opinie specjalistów rozwiały
                    wszelkie moje wątpliwości. POLECAM. Zmieniłam fotelik mojemu
                    najmłodszemu i zamierzam córce. Gdyby nie miała 140 cm, i
                    przyzwyczajenia, to zapakowałabym ją chętnie tyłem do kierunku
                    jazdy ;-)Synek na pewno będzie jeździł długo tyłem. A nogi? na
                    filmach widać, że dzieci to pomysłowi ludzie i z nogami sobie
                    poradzą. Mój synek miał szpotawe stopy. 2 m-ce spędził z w gipsie
                    (od palców po pachwiny obie nóżki), teraz 3 m-ce w butach z szyną
                    (non-stop) a do 3 go roku w tej szynie (z butami!) będzie spał.
                    Myślałam, że będzie to dla niego jak więzienie. Nic bardziej
                    mylnego! Ma 11 miesięcy i po kąpieli podnosi nóżki - gdy tylko
                    zobaczy szynę - abym mu je założyła. I dodam, że zna radość
                    z "nieposiadania" tego paskudztwa, bo rehabilitacja, kąpiel,
                    tzw.chwila wolności, i wie co traci. A jednak... Wie że tak musi być
                    i koniec. To taka mała dygresja, gdyby ktoś myślał, że dzieci są
                    szczęliwe tylko ja jadą przodem i nóżki im zwisają.
                    • boo-boo Dokładnie 02.09.10, 13:43
                      Nic dodać nic ująć.
                  • klarci Re: Dla ścisłości!!!! 02.09.10, 00:27
                    W sumie to Ci wyjaśnię moja reakcję. Strasznie namieszałaś. Twój
                    opis po prostu wprowadza więcej zamętu, niz wyjaśnie. jest
                    dwuznaczny.
                    I tak, ja mając fotelik 0-18 do montowania zarówno przodem jak i
                    tyłem do kierunku jazdy, według Ciebie powinnam po 13kg wozić
                    przodem.
                    Rozumiem Twoje intencje. I z wieloma rzeczami się zgadzam. Ale forma
                    pozostawia wiele do życzenia. Ot co.
                    • pawel.zawitkowski Re: Dla ścisłości!!!! 05.09.10, 10:38
                      Witam,

joShiMa... mam dwie uwagi:

1. Proponuje "gó... prawda" zamienić na np. "nieprawda", albo coś podobnego...
                      "Re: Fotelik samochodowy
                      joshima 05.09.10, 10:26 Odpowiedz
                      Gówno prawda. Większość fotelików ma w instrukcji, że nie wolno wozić w nich
                      tyłem powyżej 9 kg."

2. Nie wiem w czym mam sobie holować...? Nie pamiętam, bym namawiał do
                      postępowania wbrew instrukcji:
                      "Do pana Pawła
                      joshima 05.09.10, 10:25 Odpowiedz
                      Hola hola panie Pawle. Zwykłe foteliki mają w instrukcji, że po przekroczeniu
                      pewnej wagi (najczęściej właśnie 9 kg) należy je obrócić przodem do kierunku
                      jazdy, w przeciwnym razie nie gwarantują bezpieczeństwa.
                      Osobiście nie uważam by to było dobre i bezpieczne dla dziecka, dlatego polecam
                      foteliki, które umożliwiają wożenie dzieci tyłem do kierunku jazdy do 18 a nawet
                      25 kg.
                      JoShiMa"

Pozdrawiam
                      Paweł Z.
                      • joshima Re: Dla ścisłości!!!! 05.09.10, 10:49

> 2. Nie wiem w czym mam sobie holować...?
                        Na przykład w tym, żeby nie sugerować nikomu, że w każym foteliku klasy 0-18
                        można i należy wozić dziecko tyłem do kierunku jazdy w całym przedziale wagowym.
                        Wygląda na to, że słabo się Pan orientuje w zagadnieniu i wprowadza ludzi w
                        błąd, gdyż w niektórych przypadkach może to być zwyczajnie niebezpieczne.

Tak jak napisałam. Są foteliki, które umożliwiają wożenie dziecka tyłem do 18 a
                        nawet 25 kg, ale to ogromna rzadkość na polskim rynku. W większości fotelików
                        producent wymaga by obrócić fotelik po przekroczeniu pewnej wagi dziecka. Nie
                        dlatego, że mu się nogi nie mieszczą, ale dlatego, że dalsze wożenie tyłem w
                        takim foteliku jest niebezpieczne.
            • joshima Re: Dla ścisłości!!!! 05.09.10, 10:40
              klarci napisała:

> bzdura - mamy fotelik 0-18 (choć od 6mż) tyłem i dziecko jeździ
              > przez cały ten okres tyłem. i jestem pewna na 100%, że to
              > prawidłowe. takich rzeczach informuje producent.
              A dokładnie jaki? Oczywiście są foteliki 0-18 gdzie dziecko może cały czas
              jeździć tyłem, ale te foteliki kosztują.
              • klarci Re: Dla ścisłości!!!! 05.09.10, 21:14
                BeSafe Izi Combi X1
                no tani nie był :/, ale dla mnie osobiście zdrowie i życie dziecka nie ma ceny.
                poza tym ja nie rozumiem, jak kogoś może być stać na samochód, a już na porządny fotelik nie ;)
                no do tego jeszcze dochodzi umiejętne przypięcie fotelika i porządne zapinanie dziecka, ale to
                kolejny długi temat - szlag mnie trafia, bo bardzo rzadko widuję ściągniete szelki :/ i się
                zastanawiam, czy rodzice nie zdają sobie sprawy z konsekwencji :(
                • joshima Re: Dla ścisłości!!!! 05.09.10, 22:38
                  > BeSafe Izi Combi X1

No to jest właśnie jeden z dosłownie kilku który umożliwia wożenie tyłem do 18 kg.
                • klarci A no właśnie - Panie Pawle 05.09.10, 22:55
                  może Pan powinien opisać pokrótce konsekwencje nieściągniętych szelek fotelika, kiedy to dziecko
                  w czasie wypadku ulega szarpnięciom i obija się o fotelik, a nawet z niego wypada, zamiast się w
                  niego bezpiecznie wbić.
                  Dzisiaj nawet u Kornackiego w Zakupie kontrolowanym babka testowała Passata za niezłą kasę i
                  wiozła dziecko w za małym foteliku. Dziecko szelki miało na łokciach i prawie wychodziło z fotelika.
                  Wydawałoby się, że taki facet nie powinien pozwolić jej nawet ruszyć samochodem. Pokazywać to
                  w ogólnopolskiej stacji, bez podpisu "tak robić nie wolno", jest nieodpowiedzialne :/ i
                  nieprofesjonalne.
      • joshima Re: Fotelik samochodowy 05.09.10, 10:38
        tosmama napisała:

> mój syn również posiada fotelik, który mieści 2 przedziały wagowe,
        > bo 0-18kg właśnie taki jest:)na tym foteliku i w instrukcji obsługi
        > napisano, że dziecko powinno jeżdzić tyłem do kierunku jazdy w
        > przedziale wagowym 0-9kg (lub dłużej jeśli mu się nózki mieszczą)

Tak jest napisane w instrukcji? Chodzi o nóżki, czy o masę?

> trudno mi sobie
        > wyobraźić 2 lub 3 letnie dziecko mieszczące się w foteliku
        > zamontowanym tyłem do kierunku jazdy:)
        Jedź do Szwecji to się naoglądasz i wyobraźnię będziesz miała lepszą :P
        • pawel.zawitkowski Re: Fotelik samochodowy 05.09.10, 13:58
          Witam,
          Przeczytałem wszystkie wpisy i nie odnalazłem żadnego mojego, w którym
          "sugerowałbym", że w każdym foteliku 0-18 można jeździć tyłem do kierunku itd.
          Natomiast parę razy odnalazłem przekierowanie do strony www.fotelik.pl.

Uważam, że stopień i charakter emocji jaki Pani wprowadziła, podobnie jak sposób
          odnoszenia się do dyskutantów i zwroty jakich Pani użyła, które są tego wyrazem,
          są niepotrzebne, utrudniają porozumienie i wypaczają treść wypowiedzi innych
          uczestników tego postu, w tym moje.
          To jest nieakceptowalne.
          Polecam dokładną lekturę moich wpisów.
          Ponownie pozwolę sobie odesłać do info@fotelik.pl i konsultantów, z których
          porad sam korzystam.

Pozdrawiam
          Paweł Z.
          • joshima Re: Fotelik samochodowy 05.09.10, 14:54

> Witam,
            > Przeczytałem wszystkie wpisy i nie odnalazłem żadnego mojego, w którym
            > "sugerowałbym", że w każdym foteliku 0-18 można jeździć tyłem do kierunku itd.

Zatem pozwoli Pan, że zacytuję:

"W dalszym ciągu tyłem do kierunku jazdy. Przodem dopiero wtedy kiedy już
            wyrośnie z fotelika."

To post do którego się odniosłam. Może to tylko niezręczność jednak zasugerował
            Pan, żeby nie odwracać fotelika, bo to niezdrowe dla dziecka. Zgadzam się z
            Panem, że to nie zdrowe. Nie uznał Pan jednak za konieczne zaznaczyć, że obecnie
            posiadany fotelik może nie pozwalać na dalsze wożenie tyłem, ze względu na to iż
            producent nie gwarantuje bezpieczeństwa powyżej pewnej wagi.

> Uważam, że stopień i charakter emocji jaki Pani wprowadziła...

Uważam, że nie straciłby Pan na autorytecie (a wręcz przeciwnie) gdyby od czasu
            do czasu przyznałby się Pan do błędu.
            • pawel.zawitkowski Re: Fotelik samochodowy 05.09.10, 18:02
              :)

Cytuje pytanie i odpowiedź:

"Fotelik samochodowy; szwalnia.org 18.08.10, 19:43 Odpowiedz
              Mam pytanie dotyczące przewozu samochodem maluchów. Mój synek ma prawie dziewięć
              miesięcy. Do tej pory jeździ cały czas tyłem do kierunku jazdy. Fotelik, który
              aktualnie mamy jest od 0 do 18 kg. Od kiedy może skrzat jeździć przodem do
              kierunku jazdy? czy bezpieczniej jak będzie jeździć tyłem? Dodam, że aktualnie
              waży 9,5 kg.

Re: Fotelik samochodowy; pawel.zawitkowski 18.08.10, 20:10 Odpowiedz
              W dalszym ciągu tyłem do kierunku jazdy. Przodem dopiero wtedy kiedy już
              wyrośnie z fotelika. Pozdrawiam
              Paweł Z. "

Zdobądźmy się zatem na analizę pytania i odpowiedzi:
              1. Mamy 9,5 m. dziecko, które jak się domyśliłem jeździ tyłem do kierunku jazdy
              w foteliku, który aktualnie ma - tzn. 0-18. --> wynika z tego, że ten fotelik
              można montować tyłem do kierunku jazdy. Stąd odpowiedź jakiej udzieliłem : "w
              dalszym ciągu tyłem do kierunku jazdy"
              2. W odpowiedzi jakiej udzieliłem nie było napisane: "w każdym foteliku 0-18
              można jeździć tyłem do kierunku jazdy" --> nie udzielę takiej odpowiedzi,
              ponieważ nie znam wszystkich fotelików dostępnych na rynku, w europie, na świecie
              3. Dziecko jeździ tyłem, nie widziałem więc powodu by je odwracać, jeżeli ciągle
              istnieje możliwość jazdy tyłem - już jaśniej trudno jest chyba to opisać :)
              4. Pani zdanie "Nie uznał Pan jednak za konieczne zaznaczyć, że obecnie
              posiadany fotelik może nie pozwalać na dalsze wożenie tyłem, ze względu na to iż
              producent nie gwarantuje bezpieczeństwa powyżej pewnej wagi.". Nie uznałem za
              konieczne napisanie jeszcze wielu uwag dotyczących fotelików. Powody są
              oczywiste. Primo: temat jest zbyt obszerny by pisać na temat o który - jak się
              domyślam - pytający na pewno chciałby się zapytać, tylko się krępuje... Secundo:
              Nie było takiego pytania; Tertio: dziecko wazy 9,5 kg, fotelik jest do 18, zatem
              prawdopodobieństwo, żę przekroczy nagle pojutrze granice bezpieczeństwa i trzeba
              będzie zmieniać fotelik jest raczej niewielkie.

Ponawiam moją prośbę, by nie okraszała Pani moich wypowiedzi stwierdzeniami,
              których nie wypowiedziałem, a także nie doszukiwała się czego nie powiedziałem,
              a mógłbym powiedzieć gdyby internauta mnie kiedyś o to zapytał.

Tematem nie jest mój autorytet, tylko precyzja odpowiedzi, pomoc w odnalezieniu
              drogi do rozwiązania problemu lub przekierowanie pytających tam, gdzie
              odpowiedzi takie mogliby uzyskać.
              Takie jest moje zadanie.

Wydaje mi się, że obydwoje wyczerpaliśmy temat.
              Polecam serdecznie, jeszcze raz info@fotelik.pl oraz setki stron, które
              kompetentnie się na ten temat wypowiadają.

Dziękuję Pani za tę wymianę uprzejmości.

Paweł Zawitkowski
              • joshima Re: Fotelik samochodowy 05.09.10, 18:39

> Polecam serdecznie, jeszcze raz info@fotelik.pl oraz setki stron, które
                > kompetentnie się na ten temat wypowiadają.

No właśnie polecam. Ja już dawno jestem po lekturze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka