Dodaj do ulubionych

Chodzenie na paluszkach

11.09.10, 23:08
Witam.
Córka ma aktualnie 14mies. W wieku 11 mies zaczęła samodzielnie chodzić ( od początku bez prowadzenia za rączkę ). Jest na etapie ostrego biegania. W domu nigdy nie stosuję bucików ( mała śmiga w skarpetach z gumową podeszwą ). Chodzi bardzo ładnie, biega także ( czasem ma zachwiania równowagi,ale coraz rzadsze
) , tylko ciągle na paluszkach. Martwi mnie to. Potrafi użyć całej stopy chodząc, jednak robi to sporadycznie i wyłącznie przy wolnym chodzeniu kiedy np ogląda książeczkę. Czy taki sposób chodu jest normalny czy też lepiej mała pokazać jakiemuś lekarzowi specjaliście ? Pediatra twierdzi,że nic małej nie dolega, mnie jednak to martwi i proszę o opinię. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: Chodzenie na paluszkach 12.09.10, 09:24
      Witam,
      opinia pediatry jest ważna, widział dziecko.
      Pani niepokoje są równie ważne.
      Ale z opisu (bez bliższej znajomości dziecka) mogę wywnioskować, że to sposób adaptacji dziecka (szybko na palcach, wolno na całych stopach...).
      Na pewno warto obserwować młodą pod tym kątem, ale nie sądzę by potrzebna była jakaś dodatkowa konsultacja.
      Zawsze może Pani przez odpowiednią aranżację zabaw (np. duże pudła i budowanie domu, namioty, labirynty, palce zabaw - wspinanie, inne) tak pokierować aktywnością młodej, żeby jak najczęściej miała możliwość kształtowania umiejętności chodu w wolnym tempie.
      Pozdrawiam
      Paweł Zawitkowski
      • beauty_jasmin Re: Chodzenie na paluszkach 12.09.10, 09:38
        Serdecznie dziękuję za odpowiedź i wskazówki :)
        Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka