Dodaj do ulubionych

wygina się do tyłu

23.10.10, 15:38

Witam,
Moja mała (prawie 6 miesięcy) wygina się ostatnio do tyłu. Robi tak przy piersi, gdy się najadła, jak ją nosimy (próbuje nawet w chuście którą uwielbia), a nawet jak śpi - gdy się przekręca na bok to zawsze głowę i górny odcinek pleców odchyla do tyłu.
Czy to normalne w jej rozwoju czy należy to skonsultować z neurologiem czy fizjoterapeutą?
Obserwuj wątek
    • greene3 Re: wygina się do tyłu 15.11.10, 17:26
      Widzę, że wrócił Pan z urlopu, więc podbijam moje pytanie
    • 88malutka88 Re: wygina się do tyłu 22.11.10, 22:25
      greene3 czy uzyskałaś jakieś informacje na dany temat albo czy dana dolegliwość minęła? My mamy bardzo podobny problem, zaczęło się na początku listopada drgawkami górnej części ciała, szczególnie przed snem i w jego czasie, były tak silne że wybudzały Tośkę ze snu (moja córeczka miała 2mc i 2tygodnie wtedy). Zrobiliśmy badania i wyszło że ma niskie żelazo 37 j. i obniżony poniżej normy wapń 3,60 gdy norma jest od 4,20. Podajemy te oba minerały ale zauważyłam że córeczka wygina całe ciałko w c właśnie podczas karmienia, przewijania i snu, gdy dziecko leży na plecach. Jest to znów tak niekomfortowe że wybudza ze snu a dziecko z wysiłkiem jęczy. Chcemy poobserwować i w czwartek udać się do lekarza, ale chętnie dowiem się czegoś nowego. Pozdrawiam.
    • monia76 Re: wygina się do tyłu 23.11.10, 09:39
      moja córka też tak robiła. okazało się, żę to naturalny etap przygotowywania się do turlania i raczkowania.
      • 88malutka88 Re: wygina się do tyłu 23.11.10, 10:49
        monia76 ale czy twoja córeczka płakała przy tym, moja Tosia płacze i w tym płaczu słychać ból, jest później bardzo zmęczona a powiem że to narazie niekończąca się historia, w czasie karmienia i przewijania, i w czasie snu, wybudza się.
      • lapwing123 Re: wygina się do tyłu 23.11.10, 10:50
        Moja też ma prawie 6 m i też tak robi. Plus głowę przy tym wygina na maxa do tyłu. Pytałam pediatry, kazała zapytać neurologa.
        Ale widzę, że więcej osób ma ten problem- więc chyba to normalne.

Monia76- a pytałaś jakiegoś specjalistę o to?

Moja już się turla, ale jeszcze nie raczkuje, więc może to rzeczywiście to.
        • monia76 Re: wygina się do tyłu 23.11.10, 10:54
          nie, mała nigdy nie płakała, robiła to radośnie, ale zaniepokoiła nas częstotliwość.
          tak, pytaliśmy o to pediatry, która opiekuje się naszą córką i której ufam. po osiągnięciu kolejnych etapów, małej "przeszlo". może uda mi się znaleźć zdjęcie, które jej zrobiliśmy podczas takiego wyginania.
    • asiulek_23 Re: wygina się do tyłu 23.11.10, 11:13
      Moja córeczka (7,5 miesiaca) robi dokladnie tak samo. Tzn kiedyś (jak jeszcze karmiłam piersią) wyginała się strasznie, przy przewijaniu również. Ostatnio juz od jakis 3 miesięcy sie to uspokoiło ale od dwóch dni wrociło. Ale ze zdwojoną siłą!! jestem przerażona. Mała przede wszystkim jak jest zmęczona odgina się nagle do tyłu w łuk, robi się przy tym czerwona, sztywna i zaczyna płakać jakby nad tym nie panowała. dzis w nocy niemal cala noc tak spala. rzucała się po calym łóżku i co jakiś czas sie tak mocno wyginała i to ja wybudzalo (ok 15 razy). Co to moze być? czy możliwe, ze ząbki? Bo ma strasznie spuchnięte dziąsła...
      Wybieram się do neurologa bo strasznie się boję. Mała ma WNM (jest rehabilitowana) ale takiego czegoś wcześniej nie zauważyłam...
    • pawel.zawitkowski Re: wygina się do tyłu 30.11.10, 14:53
      Witam,
      "wygina się ostatnio do tyłu" - tak Pani napisała, do tego wcześniej - jak rozumiem - nikt nie miął do młodej żadnych zastrzeżeń
      Z tego co Pani opisuje to raczej "strategia zachowania" + cechy tego okresu, czyli dążenie do oderwania się od podłoża i potrzeba ruchu...
      Podobnie ze snem, najczęściej to forma "stabilizacji" w trakcie snu.
      Jest wyginanie i "wyginanie". Trudno nie widząc jednego i drugiego ocenić ich jakość. Jak już napisałem, "nagłe" pojawienie się takich zachowań + brak zastrzeżeń dotychczas wskazuje na normalny tor rozwojowy i Jej cechy.
      Gdyby miało to, nie mijać, wręcz przeciwnie - potęgować się, sprawiając jednocześnie wrażenie czegoś nad czym młoda raczej nie panuje, proszę o wizytę u pediatry.
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka