Dodaj do ulubionych

rozwórka koszli - ruchliwość nóżek

12.12.10, 01:42
Witam,
syn ma założona rozwórkę koszli od paru dni. Ma prawe biodro zdrowe, a lewe dysplazję 2a i ograniczone odwodzenie nóżki. Ruchliwość lewej nogi przed założenem rozwórki była mniejsza niż prawej. Syn ma niecałe 3miesiące. Niepokoi mnie bardzo jedna rzecz: Jak zdejmuję rozwórkę (na 1h w ciągu doby zgodnie z inf ortopedy), to syn prawą nóżką od razu fika jakby nigdy nic, natomiast lewą nóżką prawie w ogóle nie rusza. Po jakimś kwadransie troszkę ruszać zaczyna, pozniej na chwilkę też rozprostuje, ale generalnie pozostaje ona w przykurczu i odwiedzeniu, taka trochę jakby bezwładna. Czy takie coś to zjawisko normalne? Boję się żeby coś mu się w tę nóżkę nie stało przez tę rozwórkę, zeby nie pogorszyła ona sprawy.
Obserwuj wątek
    • aniaczarna7 Re: rozwórka koszli - ruchliwość nóżek 13.12.10, 12:44
      moja córcia jak tylko zdejmę jej rozwórke fika , kopie , prostuje i wyciaga obie nóżki, a podobie jedno bioderko jest zdrowe. Proponuję znaleźć dobrego lekarza ortopedę nod dzieci bo nie każdy się zna. pozdrawiam
      • pyzata001 Re: rozwórka koszli - ruchliwość nóżek 13.12.10, 22:31
        Moja córcia też nosiła rozwórkę - jak jej zdejmowałam to też wierzgała machała - łapała chwilę. Ale mój lekarz kazał po tygodniu chodzenia w rozwórce wstawić się na kontroli - i pytał mnie wtedy czy nie zauważyłam jakiejś zmiany, czy nóżki nie sinieją itp. Ta wizyta miała służyć ewentualnej korekcie ustawienia rozwórki. Ja jeździłam do lekarza do W-wy do szpitala na Lindleya.
        Ja bym skonsultowała to z lekarzem dla swojego czystego sumienia.
        • anthija Re: rozwórka koszli - ruchliwość nóżek 14.12.10, 08:51
          byliśmy u lekarza: ponieważ już po paru dniach jest poprawa, bo nóżka odwiedziona pięknie, i usg na 2a+ (poprzednie robili inni lekarze), i moja uwaga o ruchliwości nóżki, to lekarz zalecił teraz założyć frejkę i za 2 tyg się stawić a kontrolę. Szyny mam jeszcze nie wyrzucać, ale mam nadzieję, że za 2 tyg już poleci na śmietnik :)
          Nadal jednak nie wiem czemu ta ruchliwość była taka mała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka