15.02.11, 12:29
Witam. Moja córeczka (8,5 m-ca) przez 8 tygodni nosila szelki pavlika (zdjęte gdy miała 5 miesięcy), ponieważ miała lekka dysplazję prawego bioderka. Na kontroli w wieku 6 m-cy po wadzie nie bylo śladu. Kolejna kontrola miesiąc po rozpoczęciu chodzenia. Dostaliśmy kategoryczny zakaz chodzików, stawiania dziecka, dopóki samo tego nie zrobi itp, żeby, jak pani doktor powiedziała: nie zepsuć tego co naprawione. Mała jest bardzo ruchliwa. Od 3 tygodni raczkuje, obecnie staje i chodzi przy meblach - ogólnie jest w ciągłym ruchu. Bardzo sie cieszę, że tak świetnie się rozwija, ale troche niepokoi mnie tempo tego rozwoju i jego wpływ na stawy biodrowe. Czy może niepotrzebnie sie martwię? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ma-gusia Re: bioderka 17.02.11, 14:44
      moja córa również nosiła szelki pawlika (przez 3 msc) w 5 msc bioderka były zdrowe, w 9 zaczęła raczkować, wstawać w 11 msc a chodzić jak miała 14,5msc, nic nie przyspieszaliśmy, nie stawialiśmy, nie prowadzaliśmy za rączki, do wszystkiego doszła sama. Twoja córka zaczyna szybciej - skoro robi to samodzielnie nie widzę problemu żeby jej zabraniać - ew jak długo stoi można ją zabawić np na dywanie żeby nie obciążać stawów, raczkować może, ale żadnych chodzików
    • pawel.zawitkowski Re: bioderka 17.02.11, 17:55
      Witam,
      trudno mi ustosunkować się do historii leczenia dziecka.
      Sugestia lekarza by: "nie używać chodzików, nie stawiać, nie prowadzać dopóki sama tego nie zrobi" jest zupełnie logiczna.
      Jak domniemywam Państwa córa sama zaczyna, a to oznacza, że takie ma tempo rozwoju. Nie da się na siłę zahamować rozwoju dziecka :)
      I tak młodą czeka kolejna kontrola, jeżeli sama do wszystkiego dochodzi wypada podzielić Pani radość z jakości i tempa Jej rozwoju
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • justek1 Re: bioderka 18.02.11, 08:28
        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka