Dodaj do ulubionych

Słabe rączki?

21.10.12, 10:55
Panie Pawle.
Synek własnie skończył 6 miesięcy, urodził sie w 37 tc z wagą 2400gr
Jest bardzo ruchliwym i pogodnym dzieckiem, poznaje domowników śmiejąc sie uroczo, gdy widzi zabawki siega po nie od razu i oczywiście wszystkie wkłada do buzi, gaworzy, rozmawia po swojemu - ostatni z nózkami uniesionymi ponad kaltke piersiową. Wzięty za rączki, wstaje z leżenia trzymając głowę, noszony na rękach trzyma siesztywno. Ponaadto podnosi główkę leżąc na plecach, tak jakby chciał wstać - oczywiście wstać nie potrafi. Gdy trzymam go na rękach przodem do siebie, wspina sie pomnie nogami.
Leżąc na podłodze przewraca się z pleców na brzuch, odwrotnie bardzo rzadko. (oczywście przekręca sietez na boki od dawna) Przy zmainai pieluchy również to robi namętnie. Leżąc na brzuchu opiera sie na przedramionach przyglądając się zabawkom, sięga po nie, gryzie je, ale nie unosi się na sztywnych rękach. Pracuje natomiast nogami, podkula je jakby chciał się przemieścić, ale nie potrafi podtrzymać sie na rączkach - czy to powinno mnie martwić???
Obserwuj wątek
    • janeczka79 Re: Słabe rączki? 21.10.12, 11:08
      Dodam jeszcze, ze generalnie na brzuchu leżeć nie lubi, jednak kładę go kilkanaście razy dziennie choc na moment, gdy sam sie przekręci, kładę się przy nim by go zajęć w tej pozycji. ALe gdy mu sie znudzi, denerwuj e się, nos ląduje na kocu, pupa idzie do góru i próbuje sie jakby przemieścić przebierając nóżkami, szorując czołem o podłogę.
    • verycherry Re: Słabe rączki? 21.10.12, 11:26
      Ale dlaczego uważasz, że powinien się unosić na sztywnych rękach? Trudno mi sobie wyobrazić taką pozycję, przecież jeszcze nie raczkuje, miałby leżeć brzuchem i nogami na podłodze a ręce wyprostowane, sztywne jak piszesz? Przecież wystarczy mu w tej pozycji leżenie na przedramionach? Może źle zrozumiałam?
      • janeczka79 Re: Słabe rączki? 21.10.12, 12:40
        ponoc juz w5 mcu niemowle powinno w pozycji na brzuchu unosic się na rękach wyprostowanych, ehhh juz sama nie wiem.
        • verycherry Re: Słabe rączki? 22.10.12, 18:54
          Eee tam :)
          Moim zdaniem wszystko w normie, nie doszukuj się :)
          • kaetchen Re: Słabe rączki? 27.10.12, 17:33
            Dokładnie. Jest wszystko ok.:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka