Dodaj do ulubionych

ADHD u niemwoląt

03.12.12, 10:54
Nie wiem czy zakładam wątek w dobrym miejscu ;)

Na serwisie parenting.pl z nudów przeczytałam artykuł o adhd u niemowląt, STRASZNIE zaskoczył mnie opis objawów tj:

Do najbardziej charakterystycznych objawów ADHD u niemowląt zalicza się między innymi:

płaczliwość,
kłopoty ze spaniem – płytki sen, trudności z usypianiem, częste budzenie się,
dziecko znacznie bardziej pobudzone niż jego rówieśnicy,
wzmożoną aktywność niemowlęcia,
częstą gestykulację, wymachiwanie rączkami,
bogatą mimikę twarzy.

Czy to na serio są objawy ADHD???? Większość dzieci w wieku niemowlęcym które znam tak się zachowują, w tym moje również.
Obserwuj wątek
    • verycherry Re: ADHD u niemwoląt 03.12.12, 12:41
      I jaka jest rada dla rodziców takiego niemowlaka, zatrudnić terapeutę? Oczywiście prywatnie, bo terapię trzeba zacząć natychmiast? :)
      Wszystkie, dosłownie wszystkie niemowlaki jakie znam i o jakich słyszałam mają takie "objawy", mój syn oprócz płaczliwości, trudności w zasypianiu itd, to wierzgał nie tylko rękami ale i nogami jak dziki. Od pediatry kiedyś usłyszałam, że raczej należałoby się martwić, gdyby dziecko nie płakało, nie wierzgało i ciągle spało...
    • klarci Re: ADHD u niemwoląt 11.12.12, 01:29
      nie ma czegoś takiego jak adhd u niemowląt :/ wiem co piszę.
      adhd tak na prawdę da się diagnozować dopiero w dzieci szkolnych, wcześniej to jedynie mogą być objawy skłaniające do obserwacji.
      co do niemowląt, to wygląda to tak, że ponad połowa osób z adhd we wczesnym niemowlęctwie wykazywała podobne objawy/zachowania, ale nie wszystkie. tak jak nie wszystkie 'nerwowe' dzieci mają adhd. powodów jest mnóstwo. od problemów zdrowotnych, alergii poczynając, idąc przez nieprawidłowości w opiece nad dzieckiem, kończąc na temperamencie.
      i rzecz jasna większość dzieci ma wymienione objawy. tu chodzi o to, że u przeciętnego dziecka jest to na innym poziomie (o innej intensywności), niż u dzieci, które często mają w przyszłości diagnozowane adhd
      • pawel.zawitkowski Re: ADHD u niemwoląt 12.12.12, 09:46
        Są takie tematy, przy których dziękuję, że jest to korespondencja wirtualne, choć jako żywo wolę kontakt osobisty.
        Nie chcieliby Państwo widzieć co takie "opisy zaburzeń" u niemowląt wywołują w moim ciele i umyśle.
        Jednym zdaniem: TO NIEDOPUSZCZALNE NADUŻYCIE".
        Mógłbym to wyjaśnić szerzej, ale szkoda Pani i mojego czasu by zajmować się takimi bajkami.
        Milej będzie cieszyć się z tego najpiękniejszego okresu w życiu Pani i dziecka :)
        Przyczyn płaczu, machania rękami, itp. może być wiele, od zwykłego niepokoju, przez kolki, zarzucania treści pokarmowej, po wściekłość na autorów takich opisów zaburzeń, którzy raczą rodziców i specjalistów swoimi sennymi marami.
        Spuśćmy na to zasłonę milczenia.
        Nie ma ADHD niemowlęcego, są przypadłości wieku niemowlęcego powodujące niepokój, ból, dyskomfort i żywe reakcje u dziecka lub cechy rozwojowe, osobnicze, które powodują żywsze, bardziej zaaferowane modele reakcji na różne sytuacje i bodźce. Wtedy wystarczy zmienić warunki wokół dziecka, tak by te reakcje zmodyfikować, albo rozwiązać przyczynę niepokoju niemowlęcia.
        Pozdrawiam
        Paweł Z.
        • majuszka77 Re: ADHD u niemwoląt 16.12.12, 17:44
          jestem mamą chłopca (11 lat) u którego stwierdzono adhd jako niemowle był żywy i ruchliwy ale nigdy nie był nerwowy czy nadpobudliwy .....patrząc z perspektywy czasu to jak był mały nawet przez myśl by mi nie przeszło że młody może je mieć .......zaburzenia koncentracji wyszły dopiero jak syn poszedł do szkoły i został postwiony w sytuacjach dla niego trudnych ale wiem że są gorsze przypadki bo mój syn nie sprawia dużych problemów w domu......z kolei moja znajoma ma dziecko które w wieku 6 miesięcy dostawało zwisów jak zbuntowany dwulatek a dziś jest spokojnym dzieckiem :))

myślę że nie można diagnozować adhd u niemowląt i małych dzieci bo to totalna bzdura
    • kaetchen Re: ADHD u niemwoląt 22.12.12, 22:30
      Faktycznie.. z nudów;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka