Dodaj do ulubionych

Opadanie główki

24.07.13, 21:56
Witam serdecznie
Moja córka Helenka - 11 miesiecy jak dotad super się rozwija. Jednak w ostatnim czasie pojawiło sie cos takiego, że główka dziecka opada na lewą stronę. Wyglada to tak jakby w ogóle nie miala nad tym kontroli, dzieje sie to nagle zazwyczaj jak siedzi i na jedna lewa strone. Kiedys jak była mniejsza pediatra wspominała o małej asymetri na prawa strone, ale ponieważ dziecko wzorcowo sie rozwija motorycznie, ruchowo, nie zglebiałam tego tematu. Czy powinnam się martwic ta opadajaca glowa? Dodam jeszcze ze jest ostatnio bardzo niespokojna, ma takie chwile jakby mocno zaciskała cale ciało, piąstki, zęby, rece. Miała już taki etap wcześniej wysokiego rozdrażnienia. Dlatego nie wiem czy ty kolejny skok rozwojowy (jestesmy blisko chodzenia), powoduje duzy niepokój u dziecka, czy to ta główka, czy zeby (bo gryzie dosłownie wszystko). Proszę o poradę Panie Pawle czy to moze byc cos powaznego, czy powinnam to skonsultować z lekarzem. Z góry dziękuje. Pozdrawiam Mama Helenki
Obserwuj wątek
    • mama_amelii Re: Opadanie główki 26.07.13, 08:06
      U mojej córki zauważyłam podobne objawy,znaczy mialam wrażenie,że główka samowiednie opada na jedna strone(ale córka była młodsza).W każdym razie dostałam skierowanie do neurologa i eeg główki we śnie.Neurolog na wizycie zapytała,czy mam może nagranie tej opadającej glówki,żeby ona mogla zobaczyc jak to wyglada(nagraj,bo na wizycie córka może tego nie pokazać).Pytałam co może być powodem,a ona na to,że sa różne przyczyny np padaczka.
      Po badaniu okazalo się,że wszystko jest w porządku.
    • pawel.zawitkowski Re: Opadanie główki 26.07.13, 08:31
      Dzień dobry,
      Najlepszym rozwiązaniem byłoby nagranie tego na komórkę i pokazanie tego lekarzowi. Może przez najbliższe dni proszę spróbować nagrać niepokojące Panią zachowania dziecka, a potem umówić się na wizytę u pediatry. Ten albo wyjaśni tę sprawę, albo skieruje dalej do dalszej obserwacji.
      Nie potrafię na podstawie Pani opisu ocenić sytuacji.
      W różnych, najczęściej w tych przejściowych okresach rozwojowych (kiedy nagle i dynamicznie zmieniają się uwarunkowania rozwoju i pojawiają się nowe umiejętności, ale też dolegliwości związane np. z zębami) dzieci prezentują niepokojące zachowania. Jak może Pani prześledzić to na tym forum, często po kilku dniach / tygodniach sprawy się porządkują i wyjaśniają. Ale zawsze warto to sprawdzić u specjalisty.
      Paweł Z.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka