Dodaj do ulubionych

Problem z bioderkami

24.11.13, 15:47
Dzień dobry,

chciałabym zapytać co może pomóc dziecku( córeczka ma 10 tygodni), zamiast szerokiego pieluchowania (do którego nie jestem przekonana) kiedy jego stawy biodrowe mają oznaczenie:
Prawy staw biodrowy: kąt alfa 66st kąt beta 50st - typ Ia
Lewy staw biodrowy: kąt alfa 54st kąt beta 68st - typ IIa

Dodam jeszcze, że córka urodziła się przez CC w 37,5 tyg ciąży - położenie miednicowe.

Będę bardzo wdzięczna za poradę, ponieważ byłam u dwóch ortopedów i obaj kazali szeroko pieluchować przez 24h na dobę. Czy nie wystarczą odpowiednie ćwiczenia?

Z poważaniem
Obserwuj wątek
    • lubova Re: Problem z bioderkami 01.12.13, 13:27
      Witam, nie jestem ekspertem, ale powiem jak to było z moją Pociechą, która też urodziła się przez CC w 39 tc. Ortopeda obejrzał ją pod koniec 1 mż, zdiagnozował dysplazję lewego stawu biodrowego (IIc) i zalecił noszenie majtek ortopedycznych 20 godzin na dobę. Po miesiącu na kontroli lekarz stwierdził, że jest poprawa, i że tego własnie się spodziewał, ponieważ w tak wczesnym wieku leczenie dysplazji jest znacznie szybsze i łatwiejsze niż później. Niemowle bardzo szybko przyzwyczaja się do majtek i nie protestuje. Im starsze dziecko tym trudniej. Teraz Mała ma 3 miesiące i nadal nosi majtki, za 2 tygodnie kontrola. Ortopeda mówił, że byćmoże już zakończymy noszenie majtek. Zobaczymy. Jeśli będzie trzeba, będziemy je dalej zakładać, w końcu Bobas nie protestuje, a zresztą to wszystko dla jego zdrowia! Pozdrawiam
    • pawel.zawitkowski Re: Problem z bioderkami 30.12.13, 07:07
      Dzień dobry,
      na temat stawów biodrowych znajdzie Pani kilkadziesiąt wpisów na tym forum.
      W każdym piszę, że dojrzewanie stawów biodrowych jest funkcją prawidłowego zakresu i możliwości ruchu w tych stawach. Ograniczanie zakresu ruchu tym stawom nie pomaga. To nie jest mój wymysł, tylko ortopedów.
      W zakresie fizjologii (u Państwa to 10 tyg odjąć 2,5-3), a IIa jest fizjologią do końca 12 tygodnia, wystarczają odpowiednie techniki opieki i pielęgnacji i zabawy, które może Pani znaleźć na www.youtube.com/mamotatocotynato, na www.edziecko.pl/rodzice/0,123955.html, a w końcu w pierwszej (niebieskiej) książce "Mamo, Tato co ty na to? 1, czyli o opiece, pielęgnacji i rozwoju Waszego maleństwa" (www.mamotatocotynato.pl)
      Pozdrawiam
      Paweł Z.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka