Dodaj do ulubionych

Powinnam się martwić?

23.04.14, 00:44
Witam.
Moje dziecko skończyło 10 miesięcy. Nie potrafi chwytać pęsetowo. Jak daje mu np kawałki chleba to raczej chwyta je w piąstki.
Poza tym napina stópki i robi je jak baletnica. Póki co wstaje tylko w łożeczku, ale lewa stopke prawie za kazdym razem stawia do srodka całkowicie .. z paluszkami podkurczonymi.
Są to jakieś nieprawidłowości? Czy wszystko się unormuje?
Obserwuj wątek
    • bezceremonialna Re: Powinnam się martwić? 23.04.14, 12:50
      Cześć, mój synek ma 13 m-cy. Nie wypowiem się co do wstawania i podkurczania paluszków, chociaż wydaje mi się że nasz też tak wstawał na początku.
      Jeśli chodzi o chwyt pęsetkowy to mojemu synkowi oprócz większych kawałków jedzenia podawałam tzw. drobnicę np suszone rodzynki czy żurawinę.
      Najpierw smyrał palcem, nieudolnie próbował podnieść ale szybko załapał, że żeby podnieść trzeba użyć paluszków. Może spróbuj mu podsunąć małe rzeczy jadalne.
    • dwustumilowylas Re: Powinnam się martwić? 26.04.14, 22:39
      o stawaniu tez sie nie wypowiem...Mlody krzywil nogi niemilosiernie, ale on byl rehabilitowany i nie wiem do konca czy to krzywienie to byla norma czy jego osobnicza (tudziez patologiczna) cecha.

Co do pesetowego - psycholog badala mojego synka jak ten mial roczek - Mlody probował chwycic tiktaka zagarniajac go dlonia i psycholog powiedziala, ze rozwoj motoryki malej ma na 10 miesiecy. Zakladam wiec ze nie powinnas sie martwic, bo to w jakis kosmicznych schematach psychologicznych widocznie norma dla 10-miesieczniaków.

PS. Dodam, ze "nawet" ja sie nie zmartwilam (a panikara jestem), bo badanie rozwoju trwalo jakies 4 minuty, mlody pierwszy raz na oczy widzial tiktaka, neurolog i rehabilitantka twierdza, ze motoryke mala ma dokladnie taka jaka miec powinien, a w domu cudownie precyzyjnym chwytem pesetowym karmi sucha karma koty i sprzata mi paprochy z dywanow;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka