Dodaj do ulubionych

Siad plotkarski u niemowlaka 8m

24.12.16, 21:30
Córka ma 8 miesiecy i tydzien. Siada od ponad dwóch miesiecy, ale tylko jedna nogę ma wyprostowana i skierowana do przodu. Druga noga jest zgięta w kolanie i odwiedziona do tylu jak w siądzie "w". Próbowałam pare razy wyprostować zgięta nogę, ale córa od razu ja ponownie zgineła. Poza tym córka często siada w siądzie "w". Czy powinnam odwiedzić jakiegos specjaliste? Martwi mnie, ze to trwa juz 2 miesiące:/
Obserwuj wątek
    • paulina_budzinska Re: Siad plotkarski u niemowlaka 8m 30.12.16, 14:44
      Witam serdecznie,

żadna asymetryczna pozycja czy też czynność nie jest korzystna dla rozwoju. Zdarza się, że maluchy zdecydowanie preferują którąś ze stron ciała, co wyraża się w zwiększonej aktywności tej strony, częstszym obciążaniem drugiej, itd. Nie widząc Pani dziecka nie jestem w stanie stwierdzić czy to konkretne zachowanie ma szkodliwy wpływ na proporcje ciała bądź jego harmonijny rozwój. Niemniej jednak na pewno nie jest to sytuacja pozytywna.
      Sam siad w "W" nie jest patologiczny, o ile dziecko prezentuje również inne formy siadania, posiada pełną swobodę ruchomości w stawach biodrowych oraz nie występują u niego zaburzenia ortopedyczne, neurologiczne.
      Jeśli mogę Pani coś zasugerować, dla uspokojenia siebie i skontrolowania malutkiej, proszę przemyśleć wizytę u fizjoterapeuty dziecięcego. Specjalista sprawdzi aktywność odruchową, ruchomość stawów, symetrię ciała w statyce oraz oceni córeczkę podczas aktywności. Zapewne uda się też ustalić ryzyko ewentualnych konsekwencji takiego zachowania dziecka oraz zaproponować stymulację.

Proszę podzielić się z nami dalszą historią Pani córeczki :)

Życzę powodzenia i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka