Dodaj do ulubionych

WITAM I ZAPRASZAM!

22.12.04, 10:32
Witam!
Pewnie niektórzy z Was kojarzą mnie z innym forum, które często odwiedzam.
Postanowiłam założyć własne forum poswiecone problemowi obniżonego napięcia
mięśniowego.
jestem mamą 4-miesięcznego Kamilka. Wiotkość mięśni lekarze zdiagnozowali już
po narodzinach, ale jak dziecko miało 2 tygodnie lekarz rehabilitacji
powiedział, że jest ok i nie potrzeba rehabilitacji. Gdy Kamil miał 6
tygodni, neurolog powiedziała że jest bardzo chory i ma opóźnienie psycho-
ruchowe.
W tej chwili Kamil podnosi główke, ale ona jeszcze ucieka mu na boki. Przy
trakcji główka zwisa jak nie jego. A oprócz tego rozwija się bardzo ładnie,
łapie zabawki, próbuje obracać się. Natomiast jego rozwój psychoczny,
emocjonalny jest rewelacujny i lekarze określają na starsze dziecko niż 4-
miesięczne.
Czekam na posty od Was, Kochani Rodzice!
Pozdrawiam
Arleta
Obserwuj wątek
    • edytaiola Re: WITAM I ZAPRASZAM! 22.12.04, 13:47
      cześć
      Jestem mamą 22-m-cznej Oli
      mała ma obniżone napięcie
      my nie miałyśmy tyle szczęścia co Wy
      w szpitalu nikt nie dostrzegł problemu
      pediatra Oli nie widziała żadnych oznak, leczyła małą na żołądek, i inne tego
      typu bzdury, twierdząc że Ola nie chodzi bo nie jje i nie tyle więc nie ma siły,
      wierzyłam babie (bo komuś trzeba było) jednak kiedy Ola miała ok. 11 m-cy
      powiedziałam dość wymusiłam na babie skierownie do neurologa
      Generalnie ma teraz 22 m-ce nie chodzi bo rehabilitacje zaczeliśmy w lutym tego
      roku, z tym że trafiliśmy (znów) do rehabilitantki której wiedza zatrzymała się
      w średniowieczu, po wielu perypetiach znalazłam fachowców w swoich dziedzinach.
      Stan na dziś mała zaczyna raczkować choć dupką siedzi na piętach, klęka na
      kolankach, czasem stara się wstać na nóżki ale tylko jak trzymam ją za ręce (co
      mamy surowa zabronione)
      No może coś zrozumiesz z moich wypocin
      Pozdro
      • arleta.kamilek Re: WITAM I ZAPRASZAM! 22.12.04, 15:58
        Witam!
        Dziękuję za wiadomość.
        Zgadza się, ze najważniejsza jest wczesna diagnoza. Nam się udało, chociaż też
        błądzimy po wielu lekarzach, nie zawsze znających się na tym co robią (m.in.
        pediatra, która nie umie otworzyc dziecku bużki, żeby ząbka zobaczyć).
        Nam powiedział rehabilitant, ze nas czeka długa rehabilitacja i że mamy uzbroić
        się w cierpliwość. Wam pewnie mówią to samo. Aje jak sama piszesz, Ola zaczyna
        raczkować więc są postępy.
        Życzę cierpliwości i sukcesów.
        Mam nadzieję, ze jeszcze pojawisz się na forum.
        Pozdrawiam
        Arleta
      • oliwkap Re: WITAM I ZAPRASZAM! 29.12.04, 12:22
        Witam! Moja córeczka ma 12 miesięcy. Zaczęła raczkowac mając 10 miesięcy. Jako
        blisko roczne dziecko nawet nie próbowała wstawać. Pediatrów w przychodni to
        nie dziwiło, ani to, ze mała od ponad miesiąca nie je nic poza piersią.
        Dopiero, gdy poszłam prywatnie do innej pani doktor, zleciła badania i okazało
        się, ze mała ma anemie, poza tym zleciła badanie u neurologa, który powiedział,
        ze mała ma lekką wiotkość nóżek i zlecił rehabilitacje oraz zbadanie krwi pod
        kątem zawartości wit. b12, jej niedobór moze byc przyczyna obnizonego napięcia
        mieśniowego. W poradni rehabilitacyjnej panie [pokazały nam dobre ćwiczenia,
        ale źle i tak by to nic nie dało. Kolejna prywatna wizyta u specjalisty
        rehabilitanta i właściwe wykonywanie ćwiczeń sprawiło, ze mała wstaje sama, ale
        sprawia jej to trudność i szybko sie męczy stojąc. Teraz czekamy na wyniki b12.
        Pozdrawiam! Magda

P.S. Edyto, prosze, jezeli możesz opisz, jaki wykonujesz z Olą ćwiczenia.
    • fajka7 Witam :)) 26.12.04, 23:42
      zaczelismy na powaznie rehabilitacje, gdy moj rycerz mial 6 mcy, w tej chwili
      ma 4,5 roku, wiec nie opisze calej historii; jest chorym dzieckiem z wadami
      wrodzonymi CUN, rozne mu sie paletaja w glowie niedorobki i jest potwornie
      wiotki;
      w kazdym razie cwiczy wyczynowo i efekty sa widoczne choc do pelnej sprawnosci
      jeszcze dluga droga i wcale niepewna;
      na razie tyle, bede tu zagladac to od czasu do czasu dopisze co nieco :))
      pozdrawiam fajka
    • login_juz_zajety Re: WITAM I ZAPRASZAM! 02.01.05, 13:28
      Polecam wszystkim metode NDT-BOBATh.
      Obaj moi synowie mieli słabe napięcie mięśniowe. Całe szczęście zostało to
      szybko zdiagnozowane, choć nie było to łatwe. Chciałbym wszystkim rodzicom
      poradzić, aby nigdy się nie opierali na diagnozie jednego lekarza. Pamiętajcie,
      że chodzi o zdrowie Waszego dziecka. Zawsze zasięgnijcie porady jeszcze jednego,
      albo i dwóch lekarzy. Intuicja Wam podpowie, który jest dobrym fachowcem.
      Moi chłopcy byli rehabilitowani na Ursynowie (W-wa). Jeśli mieszkacie gdzieś
      niedaleko, i o ile cały czas tam działają, warto do nich zajrzeć. Inormacje
      znajdziecie na stronie www.ndt-bobath.pl/

Pozdrawiam,
      dd
      • login_juz_zajety Właśnie tam chodziliśmy 02.01.05, 13:36
        www.terapia-ndt.waw.pl/podstrony/onas.html
    • annanie Re: WITAM I ZAPRASZAM! 09.01.05, 00:08
      Drogie mamy!
      Moja coreczka konczy niebawem 14 miesiecy i jest wiotka od urodzenia. Wiotkosc
      nie jest jednak jedynym objawem choroby, ktora nie zostala jeszcze calkowicie
      zdiagnozowana. Natalka ma bowiem rowniez padaczke i refluks zoladkowo-
      przelykowy. Jej rozwoj psychoruchowy byl od poczatku opozniony ale w wieku 6/7
      miesiaca zycia potrafila gaworzyc, smiac sie, wyciagac raczki po zabawki,
      trzymac glowke przez krotka chwilke. W 8/9 miesiacu nastapilo zalamanie,
      pojawilo sie zachlystowe zapalenie pluc i niewydolnosc oddechowa wymagajaca
      terapii respiratorem. Choroba postepuje, Natalka wlasciwie sie sama nie
      porusza, a my nie wiemy do konca czy lekarze potrafia ja wlasciwie
      zdiagnozowac. Po wielu badaniach w trzech szpitalach specjalistycznych,
      wykluczano rdzeniowy zanik miesni (dwukrotnie z badania krwi), podejrzewano
      miopatie (z badania EMG) a wreszcie, na podstawie biopsji (wycinka miesnia),
      stwierdzono nietypowa postac rdzeniowego zaniku miesni.
      Moze macie juz za soba podobne doswiadczenia i mozecie mi pomoc wlasciwie
      ocenic to co sie dzieje w chorobie mojej coreczki.

Pozdrawiam,
      Ania.
      • arleta.kamilek Re: WITAM I ZAPRASZAM! 28.02.05, 08:10
        Witam!
        Zapraszam na istniejące już forum Rehabilitacja Dzieci. Tam jest więcej osób,
        mam z różnymi doświadczeniami. Napewno uzyskasz jakieś rady.
        Pozdrawiam
        Arleta
    • asiab11 Re: WITAM I ZAPRASZAM! 24.03.05, 12:17
      droga Arletko! chciałabym Cię przede wszystkim uspokoić. u mojej córeczki zaraz
      po urodzeniu stwierdzono obniżone napięcie mięśniowe. przez ok. 5 m-cy
      podawałam jej wit.b12. miała też inne problemy zdrowotne ale od początku
      rozwijała się prawidłowo bez żadnych rehabilitacji. w wieku 6 m-cy już dość
      dobrze siedziała, a tydzień po tym jak skończyła roczek zaczęła sama chodzić,
      więc wszystko książkowo. obecnie ma 2,5 roczku i bużka jej się nie zamyka,
      powtarza wszystko. także głowa do góry, za rok nie będziesz pamiętać o tym
      obniżonym napięciu, bo jestem pewna, ze minie bez śladu. pozdrawiam
    • josti_kr Re: WITAM I ZAPRASZAM! 13.04.05, 20:42
      U mojego synka takze stwierdzona obniżone napiecie mięsniowe ale w wieku
      czterech miesięcy trafił do Ośrodka Wczesnej Interwencji w Warszawie, przy ul.
      Pilickiej. Od neurologa usłyszeliśmy zanim tam trafiliśmy że synek
      najprawdopodobniej nie bedzie chodzil. Znajoma poleciła mi ten osrodek i teraz
      jesten jej bardzo wdzieczna. Synek właśnie skończył trzy latka biega skacze i
      super się rozwija. W wieku 10 miesiecy zaczał chodzić co było cudem. Naprawde
      rehabilitacja to podstawa.
      • anetap41 Re: WITAM I ZAPRASZAM! 25.04.05, 13:48
        czy może mi pani powiedzieć jak znim ćwiczyli na rechabilitacji chciałam
        porówna czy tak samo
    • anetap41 Re: WITAM I ZAPRASZAM! 25.04.05, 13:43

• anetap41 Re: WITAM I ZAPRASZAM! 25.04.05, 13:59
        anetap41 napisała:

>
    • chlamydia Re: WITAM I ZAPRASZAM! 05.05.05, 13:48
      Witam,
      Mój synek również za słabe napięcie mięśniowe.
      Teraz ma prawie 4 latka, a rehabilitowany jest od 2 miesiąca życia.
      Po pierwszych tygodniach rehabilitacji w ogóle nie było pestępów w rozwoju.
      Potem jakby zaskoczył, ok. 6 miesiąca zaczął ciągnąć główkę (dla porównania
      moje drugie dziecka praktycznie od urodzenia), 10 miesiecy zaczął raczkować,
      potem lekarze kazali opóźniać chodzenia tak aby jak najdłużej raczkował.
      Wydawało się, że problemy za nami. Tymczasem, mimo ciągłejnkontroli lekarza i
      rehabilitacji ma koślawe kolana, płaskostopie, przegięcia stawów i co najgorsze
      skrzywioną miednicę co grozi skoliozą i oczywiście cały czas jest wiotki.
      Chcę tylko powiedzieć, że w moment jak dziecko zacznie chodzić to nie koniec
      problemów.
      Trzeba zapewnić mu właściwe obuwie, zwracać uwagę jak siada, jak chodzi po
      schodach. Dobry jest ruch na rowerze oraz basen.
      Moj synek nie chce wykonywać pewnych cwiczen, które sprawiają mu trudność: np.
      kopac pilki, bo to wymaga koordynacji kończyn.
      Najbardziej boję się skoliozy, chociaż stopy też ma fatalne. Ostatnio jak biegł
      to przewrócił się na swojej zwroconej do środka stopie.
      Pozdrawiam
      ELa
      • hanti Moja Lokeczka 05.05.05, 17:25
        Moja Karolka urodziła się w 30 tyg ciąży, rehabilitację rozpoczęłyśmy jak
        skończyła 2 miesiące, chodziło o to żeby ważyła ok 3 kg (żeby było co w rękę
        wziąć ;) ).
        Mała zaczęła pełzać i przewracać się na boczki jak miała 9 miesięcy, zaczęła
        siadać i raczkować mając 14 miesięcy. Mając 15 miesięy pierwszy raz stanęła przy
        meblach. Teraz ma 16 miesięcy i ćwiczymy cały czas żeby Mała zaczęła chodzić.
        Dwa razy w tygodniu chodzimy na hydroterapię, dwa- trzy razy na rehabilitację.

Karolka oprócz obniżonego napięcia, na przekurcze w nóżkach i zdiagnozowane
        mózgowe porażenie dziecięce lekkiego stopnia, na szczęście intelektualnie jest
        rozwinięta świetnie, mówi ponad 10 wyrazów zaczyna składać je w dwuwyrazowe
        zdania. Jest kochanym mądrym urwisem i walczymy żeby chodziła :))))))
      • zabka1 Re: WITAM I ZAPRASZAM! 06.05.05, 08:39
        Mam pytanie
        Od kiedy można chodzić na basen co tam się ćwiczy z dzidzią? Olcia ma 9 m-cy
        też obniżone napięcie a ja uwielbiam basen i chętnie bym pochodziła.
        • aneta962 Re: WITAM I ZAPRASZAM! 09.06.05, 10:34
          Moja córka będzie miała 24 czerwca pół roczku.Po wizycie u neurologa
          dowiedziałam się ,że nie może być jeszcze szczepiona z powodu obniżonego
          napięcia mięśniowego.Napiszcie jak to było w waszym przypadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka