quacharell 17.11.07, 18:46 Witam, moj synek - prawie 5 miesiecy, dosyc czesto wygina lapki do tylu. taka jakby pozycja obronna- raczki do gory i do tylu. czy to jest oznaka wzmozonego napiecia? pozdrawiam ~quacharell Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel.zawitkowski Re: wyginanie sie 18.11.07, 19:25 Witam :) W zależności jak to robi i w jakiej pozycji... To co Pani zaobserwowała, może być formą swego rodzaju stabilizacji ciała u dziecka, które zaczyna zdobywać nową umiejętność. To może być również, choć chyba jeszcze odrobinę za wcześnie, wyraz nowego etapu w rozwoju dziecka: w leżeniu na brzuchu dzieciaki probują oderwać się od podłoża, prostują strasznie nóżki, obciągając w dół stópki. Prostują tez rączki: na boki, wzdłuż ciała lub do góry (rzadziej). W leżeniu na plecach wciskają mocno nóżki i główkę w podloże, próbując obrócić się lub zobaczyć to co jest z tyłu. To może być również swego rodzaju lęk przed zmianą pozycji (w leżeniu na plecach), jeżeli dziecko np. nie obracało się na boki i z pleców na brzuch do tej pory. To może być wyraz (w leżeniu na brzuchu) zbyt małej ilości doświadczeń w tej pozycji. Dziecko czuje się niepewnie i kombinuje jak może... To co Pani opisuje nie powinno byc żadnym niepokojącym objawem, szczególnie jezeli Państwa pediatra do tej pory nic takiego nie sygnalizował. W przypadkach jakichkolwiek wątpliwości jedynym lekarstwem jest wizyta u specjalisty. Może proszę dać dziecku trochę czasu i zobaczyć co się będzie działo w przeciągu 2 tygodni :) Pozdrawiam. Paweł Z. Odpowiedz Link Zgłoś
quacharell Re: wyginanie sie 18.11.07, 20:53 dziekuje za odpowiedz, wlasnie wydaje mi sie ze to wyglada raczej na stabilizacje cialka, bo robi to w sytuacji np. jak sie podnosi go pod paszki czy przy probie siadania. mam nadzieje ze to nic niepokojacego, poobserwuje dziecko tak jak Pan pisze, i skonsultuje w razie potrzeby ze specjalista. Synek mial zdiagnozowane lekkie wzmozone napiecie ale wydawalo mi sie ze w okolicach 4 miesiaca wszystko sie unormowalo. jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam ~quacharell Odpowiedz Link Zgłoś