martyna_ajp 22.01.08, 00:42 Witam jeszcze raz: - do którego tygodnia życia noworodek, nazywany jest noworodkiem, - ile czasy trwa połóg mamy dziękuje i pozdrawiam m. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel.zawitkowski Re: Noworodek / połóg 22.01.08, 00:53 Witam :) Połóg to naturalny okres poporodowy. Zaczyna się po wydaleniu łożyska i trwa 6-8 tygodni po porodzie. Jeżeli chcą Państwo wiedzieć więcej polecam wyszukiwarki iternetowe, dokładne, pełne wyjaśnienia.... Podobnie z noworodkiem: Polecam :) A tu cytat z wikipedii: Noworodek - noworodkiem nazywamy dziecko urodzone po 22. tygodniu ciąży. Noworodkiem jest dziecko do ukończenia 28. dnia życia. Prawidłowa masa noworodka urodzonego o czasie waha się w granicach od 2500 g do 4500 g, a długość od 50 cm do 62 cm. Noworodek śpi około 21 godzin na dobę (występują jednak duże odchylenia osobnicze), budząc się tylko w porach karmienia. Wyodrębnienie tego okresu z niemowlęctwa jest konieczne ze względu na trwający w tym czasie okres adaptacji młodego organizmu do życia w nowym środowisku. Nauką zajmującą się problemami zdrowotnymi tego okresu jest neonatologia. Noworodek jest bezsilny i bezbronny wobec otoczenia. Po ok. 2 tygodniach życia rozpoznaje głosy bliskich. Zachodzi przełom hormonalny, zmiana obrazu krwi, przepuszczalność błony jelitowej. Dziecko jest podatne na infekcje, ma podwyższoną ciepłotę ciała. Ma wrodzone odruchy chwytne i ssania. Okres ten kończy się wraz ze stabilizacją układów oddychania, krążenia, wydalania i gdy następuje wyrównanie urodzeniowej masy ciała, później odpada pępowina, występuje obfita podściółka tłuszczowa. Podział noworodków w zależności od masy urodzeniowej ciała: noworodek hipertroficzny - masa ciała powyżej 4000 gramów (makrosomia) noworodek eutroficzny - masa ciała pomiędzy 2500 - 4000 gramów noworodek z niską masą ciała ([[ang.] LBW - low birth weight) - masa ciała pomiędzy 1500 - 2500 gramów noworodek z bardzo niską masą ciała (ang. VLBW - very low birth weight) - masa ciała pomiędzy 1000 - 1500 gramów noworodek z ekstremalnie niską masą ciała (ang. ELBW extremaly low birth wieght) - masa ciała pomiędzy 750 - 1000 gramów noworodek z niewiarygodnie niską masą ciała (ang. ILBW incredibly low birth weight) - masa ciała poniżej 750 gramów[1] Podział noworodków ze względu na wiek płodowy: noworodek donoszony - urodzone pomiędzy 37. a 42. tygodniem ciąży noworodek urodzony przedwcześnie - wcześniak - urodzony przed 37. tygodniem ciąży noworodek przenoszony - urodzony po 42. tygodniu ciąży Tyle cytaty Pozdrawiam. Paweł Z. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Noworodek / połóg 26.01.08, 00:56 Podziwiam. Experta za cierpliwość (i poczucie humoru-;)). Pytającą za konformizm. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna_ajp Re: Noworodek / połóg 26.01.08, 01:39 Nie nazwałabym swojego pytania konformizmem:) --------------------------------------- Wg Wikipedia konformizm to zmiana zachowania na skutek rzeczywistego, bądź wyobrażonego wpływu innych ludzi. Podporządkowanie się wartościom, poglądom, zasadom i normom postępowania obowiązującym w danej grupie społecznej. ------------------------------------------ A ja nie zmieniłam swojego zachowania pod wpływem innych ale byłam ciekawa jaki odstęp czasowy przyjęła medycyna, dlatego zapytałam. Ciekawość babska:):):):) pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
melka133 Re: Noworodek / połóg 26.01.08, 07:59 heh, powiem kiedyś mojemu synkowi, że był eutroficzny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Noworodek / połóg 26.01.08, 13:15 melka133 napisała: > heh, powiem kiedyś mojemu synkowi, że był eutroficzny :))) Ba, a mój był hipertroficzny - nie wiem, jak zniesie tę prawdę... ;P Odpowiedz Link Zgłoś