Dodaj do ulubionych

Trzymanie główki

27.02.08, 10:55
Witam! Mam pytanie - czy 4 miesięczne dziecko trzymane pionowo powinno trzymać główkę prosto tzn w lini nos, broda, mostek ? Mój synek ma właśnie skończone 4 miesiące, ładnie podnosi główkę jak leży na brzuszku (chociaż teraz słabiej, bo zajęty jest "zjadaniem" rączek - swędzą go dziąsełka), podciągany za rączki też ciągnie główkę, trzymany w pionie trzyma sztywno główkę, ale krzywo, skierowaną bródką do prawego boku, dodam też , że własnie przy spaniu preferuje leżenie na prawym boczku - staram się jednak zmieniać ją. W czasie aktywnego czuwania zabawiam, podchodzę z przeciwnej strony. Jak leży na plackach tez czasem krzywo układa główkę, ale szybko zaraz prostuje własnie do lini nos, broda, mostek. Ale od urodzenia właśnie preferuje odwaracnie główki na prawą stronę. Czy to jeszcze wpływ ATOSu? Wzmożonego ani obniżonego napięcia mięśniowego nie stwierdzono, kręczu szyi też nie. I jeszcze jedno pytanie - czy spłaszczona główka z tyłu - (krzywica wykluczona) jedynie chyba na wskutek leżenia na pleckach w czasie aktywnego czuwania ulegnie z czasem wyrównaniu? Dziecko śpi na boczku, raz jednym raz drugim. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.
Tak wygląda te krzywe trzymanie główki
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/99c131933d4548e3.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4cf543feb9dab95.html
chociaż przeważnie jak leży jest tak :
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f27f409bdf00e4eb.html
a tak to spłaszczenie
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb6902a9c924c31d.html
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hashimi Re: Trzymanie główki 01.03.08, 12:00
      Panie Pawle czy mogłabym prosić o odpowiedź na moje pytanie. Będę bardzo wdzięczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka