lukasz.1978
14.02.11, 14:09
Czy czujecie się bielańczykami? Czy identyfikujecie się z dzielnicą, w której mieszkacie?
A pytam o to dlatego, że nasza dzielnica nie jest niestety miejscem, z którym identyfikacja jest łatwa i oczywista. Bo:
Po pierwsze - w skład naszej dzielnicy wchodzi parę oddzielnych enklaw oddalonych dosyć mocno od "właściwych" Bielan. Mamy na mysli Młociny, Wólkę Węglową, Radiowo... No właśnie, czy są na forum ludzie z tych rejonów (dwóch ostatnich - młociniacy są!)? Jeśli jesteście stamtąd, to powiedzcie mi - czy identyfikujecie się z Bielanami czy niekoniecznie?
Po drugie - samo pojęcie Bielan nie jest sprecyzowane. Dla jednych Bielanami jest wszystko to, co znajduje się w administracyjnych granicach dzielnicy, dla innych Bielany istnieją tylko w węższych historycznych granicach,. Czyli Chomiczówka, Wawrzyszew czy Wrzeciono to dla niektórych już nie są Bielany i identyfikacja z dzielnicą nie musi byc taka oczywista. Ja jestem z Chomiczówki i w pełni identyfikuję się z Bielanami, ale czy wszyscy z tych rejonów myslą tak samo? Wypowiadajcie się :)
Po trzecie - niekóre rejony naszej dzielnicy mogą ciążyć ku Żoliborzowi, co wynika z uwarunkowań historyczno-komunikacyjnych. Mam tu na myśłi takie miejsca jak bielańska częśc Marymontu (niektórzy podnoszą, że histrorycznie to Żoliborz) czy osiedle Ruda (komunikacyjnie znacznie lepiej powiązane z sercem Żoliborza, niż z resztą Bielan). I tu pytanie do ludzi z Marymontu, Rudy itp. - czy identyfikujecie się z Bielanami? A może czujecie się bardziej żoliborzanami?
Po czwarte - brak centrum. Brak centralnego placu (tak jak żoliborski Plac Wilsona) czy centralnej ulicy (jak Grójecka na Ochocie czy KEN na Ursynowie). W ten sposób nie ma punktu odniesienia, co utrudnia identyfikację z dzielnicą jako całością, takie mam przynajmniej wrażenie.
Uwaga: Z góry wyjaśniam, ze ten wątek ma na celu wywołanie dyskusji na temat lokalnych tożsamości,a nie wszczynanie jakichś waśni - to tak, gdyby ktoś miał wątpliwości :)