Dodaj do ulubionych

Garb Tarnogórski

21.03.11, 21:41
Witam
Będąc na oś. Przyjaźń (okolice ul. Francuskiej lub okolice Jubilata) i patrząc w kierunku północnym, północno-zachodnim i północno-wschodnim widać wyraźne obniżenie terenu. Dwa hipermarkiety: Tesco i Kaufland są wyraźnie niżej, Opatowice i Strzybnica również. Za nimi widać Sowice oraz zabudowania przy ulicy Grzybowej, znajdujące się jeszcze niżej niż Kaufland.
Czy to obniżenie terenu związane jest z Garbem Tarnogórskim, który kończy się właśnie w tym miejscu?
Obserwuj wątek
    • bulczanka Re: Garb Tarnogórski 21.03.11, 21:48
      Nie wiem ale mieszkam na tym garbie i muszę powiedzieć że jest spoko. Często fajne widoczki da się zauważyć patrząc w stronę Gwarka i Strzybnicy. Prawie jak w górach. Osoby mieszkające niżej patrzą na słońce znacznie krócej. Znika za blokami. Jedna z lepszych miejscówek na Ohio:)
      • net.kielonek Re: Garb Tarnogórski 21.03.11, 22:11
        Geofizyczna to sprawa.
        Wiem tylko, że morza zobaczyć na północy nie sposób.
        Natomiast z kopca za Orzechem góry kiedyś na południu widziałem.
        Zdrówko!
        • net.kielonek Re: Garb Tarnogórski 23.03.11, 00:30
          I taki piękny, tarnogórski temacik się nie rozwija?
          Szkoda, lubię się dowiedzieć czegoś nowego a z rozmów o polityce nowego nic nie wynika.
          Zdrowie tych co zdrowi i od polityki dalecy!
          • tukantg Re: Garb Tarnogórski 23.03.11, 00:45
            Na potwierdzenie swojej tezy znalazłem taką oto mapkę:
            www.2007.przyroda.katowice.pl/garb_tarnogorski.html
    • pantg3 Re: Garb Tarnogórski 24.03.11, 18:34
      To naprawdę przyjemny temat. Mieszkań tu tak długo a pierwszy raz słyszę o jakimś Garbie Tarnogórskim. Jak wielki to jest obszar? Ktoś tu wspomniał o kopcu między piekarami, radzionkowem i orzechem, co to właściwie jest? Kiedyś w Tarnowskich Górach słynna być kuźnia, gdzie podobno August Mocny łamał podkowy- to był taki niby przytyk do kowala, że ma liche podkowy, to kowal podobno przy zapłacie też łamał, ale monety królewskie, że niby takie liche, czyli z małą ilością kruszczu. Ta kuźnia była bardzo słynna, nieomal jak Sedlaczek, czy dzwonnica. Ta zabytkowa słynna kuźnica stała jeszcze w latach 80tych nieomal naprzeciw Wiśniowego Sadu. Mieszkała tam jakaś staruszka, potem nawet ona znikła i potem kuźnica stała pusta i zniszczona. Szybko przyszła jesień, potem tuż tuż już miała przyjść zima gdy nagle zjawili się tam robotnicy i zdjęli pokrycie dachu- będzie remont słynnego zabytku!- tak sobie pomyślałem i się cieszyłem. Jednak robotnicy zdjęli pokrycie dachu i znikli... Z powodu braku dachu najpierw jesienne deszcze zalewały kuźnie, potem przyszła sroga zima, mróz, śnieg, potem wiosna i kuźni już była nieomal ruiną. Po pewnym czasie przyszli robotnicy i po kupni został tylko równiutki skwer- trawnik z kwiatkami. Te działania miały charakter celowego zniszczenia słynnego zabytku, czyli tuż przed zimą zdjęcie dachu spowodowało tak wielkie zniszczenie obiektu , że na wiosnę można było już zwołać komisję, która mogła stwierdzić że obiekt nadaje się tylko do likwidacji! Tak w PRL celowo i planowo, po cichu niszczono symbole miasta. Z tej kuźni kiedyś były dumne całe tarnowskie Góry, mówiła mi o Auguscie Mocnym i tej kuźni moja babcia, moja mama, też w szkole, a dzis co mam moim dzieciom opowiadać? Wraz z tą kuźnią zniknęła wielka legenda miasta. Aha. Gdzieś w tym samym czasie wyburzono przy rynku obok kościoła słynną koniemicę wraz z jej zabytkowymi piwnicami. Były w niej słynne uczty cesarza, króla czy cara? Ale rachunki za te uczty zachowały się do dzisiaj. Na miejscu tej kamienicy obok kościoła stoi bardzo piękny budynek imitujący wielki statek przy rynku. Obiekt jako taki jest piękny, super ciekawy i niesłychanie odważny- jednak tej zabytkowej koniemicy nigdy nie zastąpi! Dech mi zaparło gdy zobaczyłem czesc mieszkalną tego obiektu- normalnie jakby było się na transatlantyku w czasie rejsu. Ale takie coś może sobie postawić każde miastu, ale legendarnej kuźni, czy zabytkowej kamienicy nie!
      • tukantg Re: Garb Tarnogórski 24.03.11, 21:01
        > Jak wielki to jest obszar?
        Podawałem wcześniej link do mapy, tam sobie możesz dokładnie zobaczyć. Obszar stosunkowo rozległy, na wschód od TG ciągnie się aż do Ogrodzieńca i Pustyni Błędowskiej.
        www.2007.przyroda.katowice.pl/garb_tarnogorski.html
        Ponadto z moich poszukiwań wynika, że widoczne na północ od TG obniżenie terenu, dość mocno zalesione, to dolina Małej Panwi. Rzeka ta wypływa gdzieś w okolicy Koziegłów.
      • net.kielonek Re: Garb Tarnogórski 24.03.11, 22:12
        pl.wikipedia.org/wiki/Kopiec_Wyzwolenia
        Tu masz szczegóły na temat kopca.
        August Mocny jako znamienity opój i polityczny dyletant powinien być pamiętany.
        Zdrowie monarchistów!
    • pantg3 Re: Garb Tarnogórski 27.03.11, 05:44
      Super. Dziękuję za odpowiedź na moje pytanie. A co do tego Garbu, to z tego wynika że raczej to jest Garb śląski, a nie tarnogórski? Gdzie TG a gdzie tzw pustynia błędówskia, czy Ogrodzieniec? Ja nie raz gdy od strony Strzybnicy zbliżałem się do TG i widziałem wznoszący się teren, to tłumaczyłem sobie to tym, że im bliżej na południe, tym bliżej gór i wyżej...
      Szkoda że ten temat jest marginesem tu na forum. Taki fajny temat, tyle można pisać o różnych rzeczach w TG. Nasze miasto jest ciekawe, bo przy TG bierzą początek dwie rzeki- Stoła i Drama, pierwsza należy do zlewiska Wisły, a druga do zlewiska Odry- czy się nie mylę? Pamiętam jak 30 lat temu gdzieś przed Zbrosławicami od strony Laryszowa, to rozmawiałem z miejscowymi gospodarzami i oni mi mówili, że kiedyś była u nich rzeka, która z powodu jakiejś kopalni (?), czy jakiejś budowy- cholera, nie pamiętam- ta rzeka znikła pod ziemią. Było to chyba niedaleko tego wysokiego nasypu kolejowego. Zna ktoś szczegóły? Czy ktoś słyszał o tej wspomnianej legendarnej kuźni?
      Taki fajny temat a leży odłogiem... Zaglądam tu będąc bardzo ciekawy
      • tukantg Re: Garb Tarnogórski 27.03.11, 15:55
        > ...raczej to jest Garb śląski, a nie tarnogórski...
        Garb Śląski - pl.wikipedia.org/wiki/Garb_%28%C5%9Al%C4%85ski_Grzbiet%29

Nie panietg3, to nie nasz rejon ;-)

> Gdzie TG a gdzie tzw pustynia błędówskia (pisownia oryginalna ;) ), czy Ogrodzieniec?

Proponuję najpierw poszperać trochę na necie, a gdyby były z tym jakieś problemy ;) to zacznij od poniższych linków:
        pl.wikipedia.org/wiki/Garb_Tarnog%C3%B3rski
        garbtarnogorski.w8w.pl/
        www.2007.przyroda.katowice.pl/garb_tarnogorski.html (przytaczany przeze mnie już po raz trzeci)
        pl.shvoong.com/exact-sciences/489950-garb-tarnog%C3%B3rski/
        • odpal Re: Garb Tarnogórski 27.03.11, 17:08
          Jestem bardzo zadowolny z odpowiedzi- naprawdę bardzo dziękuję. Napisałem- tzw pustynia, bo to ani nie jest pustynia, tylko ten teren jest dość mocno pokryty krzakami- tak przynajmniej mi opowiadano, do tego gdzieś były w mediach wypowiedzi pełne troski, że ta tzw pustynia coraz bardziej zarasta drzewami- ale zmartwienie! Do tego okazuje się, że ta tzw pustynia jest wytworem... działalności człowieka, czyli człowiek jak barbarzyńca po sobie zostawił pusty teren, który został dumnie okrzyknięty- polską pustynią, a teraz człowiek się obawia, że przyroda naprawia to co człowiek zepsuł. Dziwne to jakoś. Dlatego to taka moja prywatna wojna z czymś co nazywamy -Pustynia Błędowska. To rzeczywiście jest jakiś wielki Błąd, czyli błędy człowieka.
          A co do materiałów w sieci. Cholera, ale naprawdę tak jest. Większość linków i odnośników są dla mnie praktycznie nie do obejrzenia. Ale to tylko szczegóły. Ważne że temat jest ciekawy.
          A na koniec pytanie do wszystkich. Tak sobie kiedyś chciałem rozwikłać zagadkę, stąd nazwa Tarnowskie Góry? Skąd te Góry? Doszłem do bardzo ciekawych wniosków... W moich rozważaniach wziąłem pod uwagę słowo- Górnik, czyli człowiek pracujący pod ziemią... A Wy moi drodzy, co myślicie o górach w TG? Gdy komuś mówicie że mieszkacie w TG, to napewno zawsze pada pytanie- gdzie są te góry i czy są one wysokie?, to co wtedy odpowiadacie?
      • net.kielonek Re: Garb Tarnogórski 27.03.11, 18:48
        Zarówno Stoła jak i Drama stanowią dorzecze Odry.
        Najbliższa rzeka będąca dopływem Wisły to chyba Brynica.
        Najbliższy sklep całodobowy...........,
        zależy od tego gdzie kto mieszka.
        Zdrówko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka