bulczanka 13.07.11, 15:39 Ponoć są szkoły gdzie NIKT nie zdał. Czy to tylko wina problemów z odpowiednim przekazywaniem wiedzy, uzależnienia od neta, ściąg i piguł? Co z tymi nauczycielami i młodzieżą?:/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna-maria-pl Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 13.07.11, 16:26 Nauczyciel ma uczyć, nie przekazywać. Samo przekazywanie wiedzy, konczy się tym, czym się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 13.07.11, 16:30 No ale zaś że Śląsk ciemny:/ Choć gdzie indziej też różowo nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
dlm-2 Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 13.07.11, 16:42 Proste.Młodzież się nie uczy.Matematyka była tą zmorą, Sciągi raczej mało pomogą trzeba logicznie pomyśleć/oprócz nauki/.I znów wymyślają co tu zrobić żeby wyniki były lepsze.Przecież od dawna wiadomo że nie wszyscy muszą mieć maturę.Jest młodzież zdolna i mniej zdolna.Kiedyś ci mniej zdolni kończyli zawodówki i było ok. a teraz prawie wszystkich się ciągnie do tego wyższego poziomu i jest jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 13.07.11, 16:46 Teraz bez matury trudno se dać radę. Bardzo trudno. N chyba że jesteś zdolny, pasz pasję i... swój biznes. No ok, logicznie myśleć. Chyba uczą ich tego przygotowując do matury więc o co kaman? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-maria-pl Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 13.07.11, 16:44 Pochodzenie ze Śląska, czy inny region Poslki, nie jest wyznacznikiem tego, czy ktoś jest ciemny lub nie. Przykry zbieg okoliczności i tyle. Edukacja stale jest reformowana, tylko zadna reforma nie została doprowadzona do konca. Tu z cała pewnoscia jest pies pogrzegany, jak równiez to, ze nie kazdy powinien iść do szkoly sredniej i zdawać maturę. Ten swiat jest tak urzadzony, ze nie wszyscy są jednakowo zdolni i tym młodym ludziom, którzy są mniej zdolni nalezy dać szansę na ty, by się uczyli w szkołach zawodowych. Z takiej szkoly też moze wyjsc czlowiek wartościowy, potrzebny spoleczeństwu. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-maria-pl Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 13.07.11, 16:47 Jezeli chodzi o sciąganie, to zeby dobrze sciągnąć nalezy też mieć odrobine wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 13.07.11, 16:55 Co do samej matmy - conajmniej 60% jej treści jest potem nikomu nie potrzebna. W życiu liczy się tylko mnożenie, dzielenie, dodawanie, odejmowania, procenty, zaokrąglanie, pola, objętości, obwody, koła oraz okręgi (promienie, cięciwy, średnice). A i to masz na kompie. Reszta jest NIEPOTRZEBNA. Kto chce być matematykiem, inżynierem lub kimś podobnym to sam zadba o poszerzenie wiedzy poza szkołą. Poza tym pójdzie na stosowny kierunek. Ja uczyłem się matmy 13 lat (stary system: 8 lat podstawówki i 5 techników). Gów...o mi to dało. Czego nie umiałem nadal nie umiem i już umieć nie będe (wielomiany, trygonometria, funkcje, układy itp). Nowej matury z matmy też by pewnie nie zdał. Poj...ny system. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 13.07.11, 16:45 Bo się nie uczyli . Co by było , gdyby wymagania były wyższe , takie jak się należy . A były też takie zadania , typu prawda / fałsz . Więc skoro są dwa takie zadania np po 5 pkt każde ( czyli pięć pytań w każdym ) , to strzelając , czyli zakreślając na chybił-trafił są szanse , że uczeń zdobędzie 50 % maksymalnych ilości pkt czyli 5 . No ale za zdaną uznaje się 30 % całości pkt. Więc po co takie ćwiczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 13.07.11, 16:48 Zawodówki się likwiduje. Kolega mi mówił że u niego na kopalni zatrudniają chłopaków po...studiach. I to do roboty pod ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
kazeta.pl55 PISowski fałsz!! 13.07.11, 17:49 bulczanka napisał: > Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? Witam! Nie istnieją jeszcze wiarygodne dane odnośnie wyników tegorocznych matur na Śląsku. Na razie nie ma kto w MEN się tym zająć. Więc PIS wziął sobie dane z sufitu i boleje nad tym, jak nad mgłą smoleńską. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: PISowski fałsz!! 13.07.11, 18:07 Hehehehe nie ma kto się tym zająć w MEN? Dobre buhahahaha. To co oni robią oprócz gazowania w stołek? PS. Nigdzie nie wyczytałem że te dane należą do PIS-u. Wątpię. W tv też nie przypisywali tego partii drobiowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kazeta.pl55 Re: PISowski fałsz!! 13.07.11, 19:23 bulczanka napisał: > PS. Nigdzie nie wyczytałem że te dane należą do PIS-u. Wątpię. W tv też nie prz > ypisywali tego partii drobiowej. Witam! - Jest tylko jedno wytłumaczenie. Sam jesteś członkiem PISu oficjalnym lub utajonym. Uprawiasz kłamliwą propagandę dot. Ślaska. Oficjalnie media podają jedynie wyniki w skali niektórych województw. Śląsk a woj. Śląskie ma się tak do siebie, jak węgiel kamienny do kamienia węgielnego. - PIS wypowiadał się w kilku miejscach nt. tegorocznych matur, np. tu: www.wsieci.rp.pl/opinie/rekiny-i-plotki/Wyniki-matur-wedlug-PiS-ja-niepokojace Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: PISowski fałsz!! 13.07.11, 20:10 Ok ale np. przed chwilą mówili o tym w Wiadomościach. Dotyczyło to ogólnie kraju a nie Śląska. To rekordowy rok jeżeli chodzi o oblaną maturę. 1/4 nie zdała. Niektórzy maturzyści chcą się odwoływać ale ponoć nie wolno więc d...a blada. Mniejsza o źródło tych info. Zastanawiałem się SKĄD takie ch...e wyniki jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
kazeta.pl55 Re: PISowski fałsz!! 13.07.11, 21:10 bulczanka napisał: > Zastanawiałem się SKĄD takie ch...e wyniki jedynie Witam! Po pierwsze skończ z tą pisowską kulturą języka. Po drugie, znając co nieco polski system oświaty wiem, że MENowskie abitur w współczesnej Europie nie wiele znaczy. Z tego powodu o wyniki matur nich martwi się koń, bo ma dużą głowę! Poza tym w życiu liczą się umiejętności rożnego rodzaju, oraz szczęście. To tak w skrócie na tyle. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: PISowski fałsz!! 13.07.11, 21:29 Obserwując okolice szkół, te wyniki matur wcale mnie nie dziwią Za moich szkolnych czasów w przerwie każdy miał w ręku zeszyt ,książkę a dziś ? A dziś każdy ma ................papierosa i co nie jest rzadkością browarka. Nie powiem o czym gadają bo jest jeszcze nie ta godzina. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: PISowski fałsz!! 13.07.11, 21:30 Czemu "klozeta" twierdzi że jam z PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: PISowski fałsz!! 14.07.11, 08:05 Polecam wpis "niepokornego" na forum Rudy Śl. w wątku Katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
robingut Re: PISowski fałsz!! 14.07.11, 11:17 Dobry tekst, zgodny z prawdą, choć dałoby się jeszcze coś dopisać, a i nadziei żadnej w nim nie ma. W relacjach uczeń - nauczyciel - rodzice zwraca uwagę fragment o wsi. Tam jest coraz więcej ludzi wykształconych, więc wykształcenie aż tak bardzo nauczyciela nie wyróżnia. Ale na wsi zwykle znają się wszyscy. W mieście nauczyciel jest anonimowym członkiem, anonimowej społeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: PISowski fałsz!! 14.07.11, 13:19 To dobry wpis. W większości koleś ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
wdch_po Re: PISowski fałsz!! 13.07.11, 21:43 jak to nie wiesz? mamy przecież rząd nieudaczników! Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: PISowski fałsz!! 13.07.11, 21:53 Uważasz że oblane matury to wynik PO? PO nie zajmowała się systemem edukacji. To nie za jej kadencji wprowadzili to gów...o. Odpowiedz Link Zgłoś
wdch_po Re: PISowski fałsz!! 13.07.11, 22:12 masz rację to nie wynik po to wynik dziadostwa tego państwa Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: PISowski fałsz!! 13.07.11, 22:52 ........powiedział JOJO.No bo tylko w "dziadowskim" państwie złodziej jakim był JOJO, moze zrobic "karierę" Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 25.07.11, 14:16 Kolejny żal: wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/rewolucja-na-maturze-nauki-bedzie-wiecej,1,4802464,region-wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Taka opinia 31.07.11, 08:51 o lotnikach w 36 Specpułku "Tak rzeczywiście było. W ramach pracy komisji rozmawialiśmy z czterema kolejnymi dowódcami pułku. I oni szczerze, jak na spowiedzi mówili nam, że problemy z brakiem załóg i szkoleniem zgłaszali przełożonym. Ale w wojsku ważne jest wykonanie zadania. Osoba, która sygnalizuje problemy, traktowana jest jako ta, która sobie nie radzi i którą być może należy wymienić " Hmmm, jaki to ma związek z maturami . Ano taki . W kiepskich szkołach są problemy z elementarna dyscypliną i chęcią uczniów do uczenia się . I nauczyciel , który zgłasza problemy z tąże dyscypliną oraz ten , który uczciwie stawia stopnie , w tym dużo jedynek , ( no bo jakże inaczej , jeśli uczniowie mało zdolni , leniwi i niezdyscyplinowani ) to przełożony - dyrektor/ dyrektorka - uznaje , że taki nauczyciel " nie radzi sobie i takiego nauczyciela należy wymienić " Wymienić na takiego , który już nie będzie stawiał jedynek . Logiczne ? Stąd potem takie wyniki matury . Odpowiedz Link Zgłoś
strefas Re: Taka opinia 31.07.11, 09:50 A co powiesz na to że na 4 nauczycieli przypada jeden z zaburzeniami osobowościowymi ? Z drugiej strony jest potrzebna prawdziwa reforma oświaty ,z perspektywy czasu wydaje mi się że Giertych nie był taki zły ,choć uważano go za idiotę to pomysł z fartuszkami był dobry (przynajmniej robił coś).Dziś oświata opiera się na korepetycjach kogo nie stać to niestety ma takie wyniki . Ogólnie mówiąc ,całe 6 lat rządów prawicy PO PiS cofnęły kraj o jakieś 10 lat do tyłu , najbardziej winny zaniechania reform jest rząd Tucka KTÓRY DOSŁOWNIE NICZEGO NIE ZROBIŁ Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Taka opinia 31.07.11, 12:16 PO zreformowało szkolnictwo wyższe. szykują się też zmiany w maturach. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: Taka opinia 31.07.11, 15:50 Do czasu. Oby jak najprędzej ten czas nastał. Odpowiedz Link Zgłoś
net.kielonek Re: Taka opinia 31.07.11, 16:08 Spadek popytu nie wpłynie dodatnio na wpływ z akcyzy. Ekonomia to nie Twoja specjalność jak widzę. Nie pisz, ze popyt jest stały. granica cenowa jest jego istotnym elementem. Niewielu prawdziwych patriotów taką samą ilość wódki będzie kupowało. Zdrówko, już po wykładzie, za wiedzę nabytą placic mi nie musisz, masz to za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: Taka opinia 31.07.11, 16:18 Widzę że rynek to twoja specjalnosc. Zatem obniżając cenę wódki, osiągamy większy wpływ z akcyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
net.kielonek Re: Taka opinia 31.07.11, 16:23 Moja specjalność to picie, ale nigdzie nie napisałem, że obniżając cenę wódki osiąga się wiekszy wplyw z akcyzy. Czytasz jak chcesz i rozumiesz co chcesz. Ja w takie rozmowki się nie bawię, pogadaj sobie z kims innym. Więcej do napisania w tej sprawie juz nie mam i nie oczekuję odpowiedzi. Zdrówko! Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 I tutaj zaczynają doceniać 08.08.11, 18:19 matematykę www.bbc.co.uk/news/education-14437665 Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: I tutaj zaczynają doceniać 09.08.11, 13:11 Matma to jedna z tych rzeczy która wywołuje we mnie lęk mimo że ostatnią szkołę skończyłem 4 lata temu. Wiele się przez nią nacierpiałem. Gdyby nie miła i życzliwa pani G. z gas budy dziś pewnie jeździłbym myjącym podłogę autkiem w Tesco. Czasem o przyszłości decyduje cuf:D Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 19:03 skutecznie i sprawnie angielskiego , jeśli uczeń w technikum ( pewnym technikum ) na egzaminie poprawkowym po pierwszej klasie nie potrafił wymienić dni tygodnia i miesięcy . I jak takim uczniom tłumaczyć I i II okres warunkowy . Podobnie było i w gimnazjum . A oto opinia o stanie nauczania matematyki w Wielkiej Brytanii "The former Countdown host, a long-standing advocate of better maths study and teaching, said pupils were being taught trigonometry and algebra when "they can't even calculate a percentage" Ta sama sytuacja . Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 19:50 Dosc ciekawa ta opinia. Dziwnym trafem po "zagranicznemu" i wszyscy ją "zrozumieli" Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 20:39 Matma to chu...nia. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 20:47 Inni też tak uważali. I dlatego są takie wyniki matur. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 20:50 Bo matma nie powinna być obowiązkowa. To nie wina młodzieży. PS. Nawet nie wiesz ilu w polskich szpitalach leczy i ratuje życie lekarzy którzy teorię i praktyki w czasie studiów zdali ledwo na trójkę. Kto mioł ujka diobła ten wygroł konkurs i dostoł się do roboty. Przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 21:18 Idąc tym tropem, to każdy kto nie lubi innego przedmiotu też ma racje , by owego przedmiotu nie uczono. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 21:30 Matma jest wyjątkowa. Większość ludzi jej nie lubi i nie umie. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 21:34 Nawet analfabeci matematyczni umieją jednak liczyc................kase Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 21:38 Bo tyle nawet debil wie. I to ślepy. 70% treści na matmie jest nieprzydatna w życiu. Wystarczy mnożenie, dzielenie, dodawanie, odejmowanie, procenty, zaokrąglanie, potęgi, pierwiastki, pola i obwody czyli gra rok nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 21:43 Góra rok ? Uczą się latami i dalej ZERO. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 21:46 Heheehe głupio mówić ale mnie uczyli matmy przez 13 lat (8 - podstawówka, 5 - szkoła średnia) a umiem tylko to co wypisałem powyżej:) Odpowiedz Link Zgłoś
net.kielonek Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 22:00 Dobrze, że się pochwaliłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Jakim cudem miało mi się udać nauczyć 09.08.11, 22:01 Szczerość przede wszystkim kielonku. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: I tutaj zaczynają doceniać 10.08.11, 10:05 Oto fragment z artykułu na BBC : "Ms Vorderman told BBC Radio 4's Today programme that pupils who did not achieve the expected standard - level 4 - in the national curriculum tests known as Sats at age 11 faced a "catastrophe". Some 90% of them go on to fail to get a C at GCSE, she said." Czyli jesli ktoś był słaby w podstawówce - złe wyniki na egzaminie Sats - to i słabo wypadał w gimnazjum - na egzaminie GCSE . Podobnie jest i w Polsce . Bo to lenistwo uczniów jest powodem słabych wyników na egzaminach . Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: I tutaj zaczynają doceniać 10.08.11, 13:50 i podejścia belfrów. Niektórzy wolą duchem siedzieć w PRL. Świat idzie do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: I tutaj zaczynają doceniać 10.08.11, 14:29 Tylko pomyśl co ci biedni belfry mogą zrobic ? Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: I tutaj zaczynają doceniać 10.08.11, 14:33 Hehehe, amadeo czy ty kiedyś wyłączasz kompa? :P Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: I tutaj zaczynają doceniać 10.08.11, 14:58 Jak wyłączam kompa , korzystam z laptopa. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: I tutaj zaczynają doceniać 10.08.11, 15:38 Laptopa też da się wyłączyć:P Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: I tutaj zaczynają doceniać 10.08.11, 15:53 Można też leżec i odpoczywac, a jak sie nic nie robi to można tylko leżec Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Koniec postępaków 15.08.11, 15:49 Oto wg BBC , co mówi na temat zamiarów angielskiego premiera Camerona : "He will include children without fathers, schools without discipline and communities without control in a long list of what he believes has gone wrong in parts of the country." Powtórzę - szkoły bez dyscypliny !!! He will go on to pledge that, together with ministers, he will consider whether government plans and programmes are bold enough to mend a "broken society". Dalej : naprawić "porąbane społeczeństwo " . The review will look at education, welfare, families, parenting, addiction, communities, the "twisting and misrepresenting of human rights that has undermined personal responsibility" and the "obsession with health and safety that has eroded people's willingness to act according to common sense". Przechył w prawach człowieka , który podważa osobistą odpowiedzialność " ... zanik chęci działania zgodnie ze zdrowym rozsądkiem " "Mr Cameron will also use the speech to reiterate his drive to "build a bigger, stronger society", reinvigorated by last week's event Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 24.08.11, 17:09 Wczoraj były poprawki . Teraz już nie będzie można zrzucić winę na nauczyciela Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 24.08.11, 17:10 Poprawki wszyscy zdają raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeo214 Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 24.08.11, 18:47 Kto i ile na tym zarobił ? Korepetycje. Odpowiedz Link Zgłoś
bulczanka Re: Czemu tylu nie zdało na Śląsku matury? 24.08.11, 20:23 Nie zarabiają na korkach skoro to umieją. Dzięki temu studenci mają na piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Tu o wynikach angielskiego egzaminu GCSE 27.08.11, 08:28 Tu więcej www.bbc.co.uk/news/education-14661746 Odpowiedz Link Zgłoś