Dodaj do ulubionych

Panuje koklusz - krztusiec

22.01.12, 13:46
Uwaga!! Duża zachorowalność na krztusiec - koklusz
Autor: terry_ol 22.01.12, 13:41
Dodaj do ulubionych Skasujcie
Odpowiedz cytując Odpowiedz
Witam.
Piszę aby przestrzec.
W woj. śląskim jest duża zachorowalność na krztusiec, dawniej nazywany koklusz.
TO JEST CHOROBA ZAKAŹNA I TRWA NAWET PONAD 100 DNI.
Podobna do przeziębienia czy grypy w początkowej fazie.
Przez kilkanaście tygodni uporczywy kaszel doprowadzający do duszenia i wymiotów.
Niestety lekarze nie potrafią diagnozować tej choroby. Twierdzą, że to nie jest możliwe, ponieważ są szczepienia. To jest bardzo przykre ale to jest zaniedbanie lekarzy. Wystarczyłoby aby zlecili odpowiednie badania krwi.

Linki na temat krztuśca:
pl.wikipedia.org/wiki/Krztusiec
www.kobieta.pl/dziecko/zdrowie/zobacz/artykul/koklusz-powrot-przedwojennej-choroby/
www.female.pl/artykul/9434/Krztusiec%20-%20zapomniana%20choroba?.html
Proszę, poinformujcie najbliższych aby uważali i zwracali uwagę czy ktoś w ich otoczeniu nie kaszle od dłuższego czasu.
Obserwuj wątek
    • strefas Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 13:54
      > Proszę, poinformujcie najbliższych aby uważali i zwracali uwagę czy ktoś w ich
      > otoczeniu nie kaszle od dłuższego czasu.
      ???
      To w końcu ma kaszleć, czy nie kaszleć ??
      • terry_ol Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 14:37
        Dzięki za pytanie. Moja pomyłka.
        Jeśli ktoś kaszle to możliwe, że to krztusiec.
        • strefas Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 14:41
          Spoko domyśliłem się od razu ,ale tu są ludzie nie bardzo kumaci ...od razu by ci wygarnęli ,że jesteś "baran" . Dzięki za info i oby to nie sprawdziło się .
          • figa-fidze Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 15:20
            strefas napisał:

> Spoko domyśliłem się od razu ,ale tu są ludzie nie bardzo kumaci ...od razu by
            > ci wygarnęli ,że jesteś "baran" . Dzięki za info i oby to nie sprawdziło się .

Kumaty srefasie, Ty jesteś jedna wielka pomyłka.
            Nie wykręcaj kota ogonem i nie wypisuj bzdur.
            .....
            Teraz zacznie się akcja.
            Strefas i wydech pójdą w zawody, który bardziej mi dowali, moze ktoś jeszcze się dołączy ?
            Do dzieła panowie.
            Który zaczyna ?

• strefas Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 15:26
              figa-fidze napisał:

.....
              > Teraz zacznie się akcja.
              > Strefas i wydech pójdą w zawody, który bardziej mi dowali, moze ktoś jeszcze si
              > ę dołączy ?
              > Do dzieła panowie.
              > Który zaczyna ?
              >
              Odpoczywaj w pokoju ..emerytowany górniku :)
    • wdch_po Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 14:09
      wydaje się że to co napisałeś może być bardzo cenne
      dzięki
    • bulczanka Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 15:02
      W 2000 r. miałem koklusz. Z początku lekarze nie dawali temu wiary ale to jednak było to. Leżałem przez to w szpitalu ponad 3 tygodnie. Rzeczywiście wredna choroba. Nie możesz oddychać. Bywało że nie mogłem oddychać przez prawie 3 minuty i byłem na granicy utraty przytomności. To tak jakbym umierał. Paskudne uczucie. Nie pomagały zastrzyki. Dopiero jakiś nowy antybiotyk w kroplówce dał radę.
      Uważajcie na siebie szczególnie teraz kiedy pogoda zdradliwa.
      • figa-fidze Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 15:11
        Terry, dziękuję za informacje w swoim imieniu i rodziny.
      • terry_ol Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 15:11
        No tak. Lepiej nie dawać wiary i nie kierować na badania a później leczyć człowieka w szpitalu. Ciekawe czy ten lekarz tak samo postępuje w przypadku swoich bliskich jak są chorzy.
        A wystarczy skierować na odpowiednie badania krwi.
        • strefas Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 15:22
          Co do lekarzy to ostatnio miałem problem z "krzyżem" ,skubana przepisała mi takie leki ,że miałem do wyboru albo godzinka w klopie ,albo chodzić z bólem :)
        • bulczanka Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 15:22
          Nie dawali temu wiary bo ponoć na choroba niejako wygasła wiele lat temu. Tyle że jak widać wróciła. Tak jak gruźlica.
          U mnie zaczęło się to od nie leczonego przeziębienia. Mimo kaszlu wychodziłem na mróz z mokrą głową (grunt to fryzura). No i się zaczęło. Najpierw ataki w nocy i bezdech przez ok. 2 min. Pogotowie po mnie przyjechało dopiero kiedy przy kolejnej "akcji" zrobiłem się siny i oczy podeszły krwią.
          Co dziwne - przy tej chorobie płuca są czyste tzn. na zdjęciu nie ma niczego niepokojącego a mimo to dusisz się własną gęstą flegmą.
          • terry_ol Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 15:35
            Flegma nie występuje u wszystkich. Są przypadki, że pacjent jej nie ma a i tak go dusi a oczy chcą wyskoczyć.
    • terry_ol Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 15:27
      Dodam tyko, że szybkie rozpoznanie i odpowiednie antybiotyki skracają okres zakażania. Jeśli choroba nie jest odpowiednio leczona to chora osoba może zakażać nawet ponad 6 tygodni.
      Gdzieś wyczytałem, że prawdopodobieństwo zachorowania gdy przebywa się z chorym to 95%.
      Młode osoby na szczęście są szczepione i ich to raczej mniej dotyczy.
      • net.kielonek Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 15:55
        Tu jak widzę też herold zagrożenia rozsiewa plotki.
        Tak, internet to doskonałe miejsce do wszelakich, dziwnych opowieści.
        napij się terry wódki, odpocznij sobie.
        Zdrówko!
        • terry_ol Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 15:59
          Dlaczego tak uważasz?
          • net.kielonek Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 16:02
            A jakie mam podstawy, aby uważać inaczej?
            Taki już jestem, że nie ufam forumowym rewelacjom podawanym przez anonimowe osoby.
            Moje prawo, przeszkadza Tobie?
            napij się, dobrze radzę.
            Zdrówko!
            • strefas Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 16:05
              kielonku ,bo zacznę pisać coś na temat czytania :)) apel jak najbardziej nie szkodzi a pomóż może .
              zdrówko.
              • net.kielonek Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 16:08
                Pisz sobie co chcesz, czytaj apele, baw się po swojemu.
                Ja takich zabaw nie lubię.
                • strefas Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 16:14
                  A tobie tylko zabawa we łbie :) ten człowiek nie reklamuje żadnych medykamentów ,ale przestrzega nas o możliwości wystąpienia takiej ewentualności .To tak jak z prezerwatywą lepiej mieć i nie potrzebować niż na odwrót .
                  Baw się dobrze i nie przeziębiaj się :)))
            • terry_ol Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 16:09
              To nie jest rewelacja. Nie jest także zagrożenie lecz uświadomienie. Tak jak inni piszą tutaj i na innych forach to przeważnie krztusiec nie jest rozpoznany przez lekarza a pacjent męczy się utwierdzony w przekonaniu, że to grypa.
              Oczywiście masz prawo do własnych przekonań i wypowiedzi ale wydaje mi się, że kokluszu to Ty nie miałeś i nie życzę Tobie.
              • net.kielonek Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 16:18
                Flaszki nie mam, to jest realny problem.
                Idę po wódkę, straszcie się sami.
                • wjz_tg Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 19:30
                  Wszyscy powinni siedzieć w domu, bo koklusz w czarnej wołdze szaleje.
                  A ja idę za Kielonkiem - na jednego+
                  Zabijamy bakterie dla zdrowia innych!
    • terry_ol Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 21:07
      Ciekawy artykuł na temat krztuśca:
      infekcje.mp.pl/problemywpraktyce/okiemeksperta/show.html?id=54135
      • bulczanka Re: Panuje koklusz - krztusiec 22.01.12, 21:29
        Podobno na to można zachorować tylko raz w życiu a więc ja już mam luz.
    • polna_ewa Re: Panuje koklusz - krztusiec 30.01.12, 13:16
      Mój syn - 12 lat, zachorował na krztusiec. Trzy tygodnie później zachorował mąż.
      W pierwszym tygodniu grudnia 2011 zaczął kaszleć syn. Lekarka stwierdziła przeziębienie. Prócz kaszlu, gorączka 37 i czuł się trochę słabszy. Nie było innych objawów.
      Pod koniec drugiego tygodnia kaszel narastał do tego stopnia, że w nocy dusiło go. Ja w tym czasie rozejrzałam się po necie i podejrzewałam, że może to być krztusiec. Wszystko się zgadzało. Zakomunikowałam to lekarce a ona na to że syn był szczepiony i nie jest to możliwe a na dodatek nie ma zachorowań na tą chorobę. Lekarka skierowała na prześwietlenie płuc, które nie wykazało zmian i zdecydowała, że może syn ma jakieś uczulenie i dała skierowanie do alergologa. Do alergologa nie poszłam ale poszłam z synem na badanie krwi. Kosztowało nas to 110 zł. Na wyniki czekałam 5 dni - badania na krztusiec są robione podobno co 2 tygodnie w laboratorium. Czekając na wyniki, mój kochany mąż zaczął także kaszleć.
      Wyniki jednoznacznie wskazały, że syn choruje na krztusiec. Lekarka nadal nie dowierzała ale dała odpowiedni antybiotyk. A co do męża to także udał się do swoje lekarza i pokazał wyniki syna. Dostał skierowanie na podstawowe badania krwi z których lekarz stwierdził, że to najprawdopodobniej krztusiec i już w pierwszym tygodniu dostał antybiotyk na 14 dni i dodatkowo L4. Syn po pięciu tygodniach wrócił do szkoły a mąż dzisiaj ma pierwszą dniówkę po L4 i wysłali go na badania kontrolne (niecałe 5 tygodni L4).
      Jak tak policzę to od początku choroby syna to już 8 tygodni i nadal czasami kaszle.
      Mąż trochę częściej ale już wszystko na dobrej drodze.

Dodatkowe artykułu o kokluszu:
      www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=29477&_tc=3BBABDFF80250E0576127C96A2C7DDE9
      healthwire.pl/istota/8813-koklusz-rozprzestrzenia-si-w-kalifornii
      healthwire.pl/istota/8857-epidemia-kokluszu-atakuje-now-zelandi
      • wdch_po Re: Panuje koklusz - krztusiec 30.01.12, 15:11
        jak widać ci biedni lekarze tez nie maja
        żadnego systemu wymiany informacji o wzrostach zachorowań i ch powodów
        dużo by im to pomogło
        mogliby choć to forum czytać :)
        • net.kielonek Re: Panuje koklusz - krztusiec 30.01.12, 19:59
          Lekarze?
          • wdch_po Re: Panuje koklusz - krztusiec 30.01.12, 20:16
            no lekarze >:
            • net.kielonek Re: Panuje koklusz - krztusiec 30.01.12, 22:39
              Wódką dezynfekować!
              Zdrówko!
              • strefas Re: Panuje koklusz - krztusiec 31.01.12, 11:46
                Lekarze nie maja patentu na wszelka wiedzę ,więc lepiej zapamiętać tą ewentualność ,co do dezynfekcji też się sprawdza :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka