dr_scott 16.06.04, 19:21 to mi sie podoba najbardziej! "... El Nino odwraca efekt oziębienia wywołany przez prąd peruwiański. Zabija zimno wodne ryby i rośliny. Z nim nadciągają niszczycielskie sztormy i powodzie niweczące zbiory i niosące głód." :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna Re: El Nino...... IP: *.ticom.pl / 81.210.75.* 16.06.04, 20:39 No i komu tu wierzyć? Czy El Nino, czy epoka lodowcowa, która czai się podstępnie? (wg twórców filmu "Pojutrze"). Kupować walonki czy sandały? Hodować porosty czy surfinie? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwusia2 Re: El Nino...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 22:07 jeruuuna ale zaczło u nos wioć ;) :P ciekawe czymu ?:> Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: El Nino...... 16.06.04, 22:51 Gość portalu: iwusia2 napisał(a): > jeruuuna ale zaczło u nos wioć ;) :P ciekawe czymu ?:> a to był moment jeno... ps. chyba nadużywasz znaczków: ":P" !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwusia2 Re: El Nino...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 23:01 upsssssss zapomniałam .... ale to tak jakoś samo wskakuje ;) to się wiecej nie powtórzy obiecuje :D hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: El Nino...... 16.06.04, 23:03 Gość portalu: iwusia2 napisał(a): > upsssssss zapomniałam .... ale to tak jakoś samo wskakuje ;) to się wiecej > nie powtórzy obiecuje :D hihihi no no... obietnica...... niebezpieczna sprawa. ale ok ]:-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwusia2 Re: El Nino...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:00 nio i złamałam obietnice :( ehhhh..... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: El Nino...... 18.06.04, 09:40 Gość portalu: iwusia2 napisał(a): > nio i złamałam obietnice :( ehhhh..... nie płakusiaj!! to pewno nie pierwszy raz.... i nie ostatni :> hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwusia2 Re: El Nino...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 23:46 postaram sie juz nie łamać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: El Nino...... 17.06.04, 22:40 Prąd peruwiański to zimny prąd morski na Oceanie Spokojnym płynący z północy Antarktydy wzdłuż zachodnich wybrzeży Ameryki południowej w stronę Ekwadoru. Wpływa ochładzająco na klimat wybrzeża. Dzięki niemu powstała pustynia Atakama. Jednak pojawia się tu czasem - co 5 - 8 lat - ciepły fala oceaniczna El Nino (z hiszp. - dziecko, nazwana tak ze względu na tendencje do pojawiania się w okresie świąt Bożego Narodzenia). Mechanizm zjawiska nie jest jeszcze do końca znany, ale już teraz naukowcy są przekonani, że jest on powiązany z okresami wzmożonej aktywności słonecznej. Wobec tego seryjnego kataklizmu ludzkość nadal pozostaje bezsilna. El Nino odwraca efekt oziębienia wywołany przez prąd peruwiański. Zabija zimno wodne ryby i rośliny. Z nim nadciągają niszczycielskie sztormy i powodzie niweczące zbiory i niosące głód. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: El Nino...... 17.07.04, 00:05 slimak.sciaga.pl/prace/praca/4807.htm Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: El Nino...... 17.07.04, 00:12 żywioł trudno powstrzymać.... a El Nino to dopiero... nie ma na to sposobu.... ale ma on wpływ na klimat nie tylko lokalny... Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: El Nino...... 17.07.04, 21:43 no na klimat tej czynści globu.... bydzie loło, wzrośnie stan rzek, roślinki sie ucieszom ;) a jak sie wyleje to sie ludzie bedom smucić... abo jakie wichry kajś posieje... to je taki ważny prąd.... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: El Nino...... 23.07.04, 19:54 drcarlos napisał: > żywioł trudno powstrzymać.... a El Nino to dopiero... nie ma na to sposobu.... > ale ma on wpływ na klimat nie tylko lokalny... ja u nas w TG odczuwam dzialalność El Nino.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwusia2 Re: El Nino...... IP: *.i / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 20:45 jaaaa?:> serio mówisz? a po czym to odczuwasz?:> Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: El Nino...... 27.07.04, 23:02 Gość portalu: iwusia2 napisał(a): > jaaaa?:> serio mówisz? a po czym to odczuwasz?:> hehehe ;) chybo wim, ale nie powim :P Odpowiedz Link Zgłoś
iwusia2 Re: El Nino...... 27.07.04, 23:38 jeeeee aleś Ty jest!!! niy kces pedzieć ;/ ja ja nojlepi to tak cosik pedziec a potym niy chciec dokończyć :P Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: El Nino...... 27.07.04, 23:41 iwusia2 napisała: > jeeeee aleś Ty jest!!! niy kces pedzieć ;/ ja ja nojlepi to tak cosik > pedziec a potym niy chciec dokończyć :P może kiedyś uobejżysz :P Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: El Nino...... 01.08.04, 20:52 iwusia2 napisała: > jaaa? :> tak godosz?:> ;) tak ci godom ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott jest w stanie śpiączki.... 02.08.04, 19:22 potrzebne organy do przeszczepu!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwusia2 Re: jest w stanie śpiączki.... 02.08.04, 22:36 Panie doktorze niech go pan ratuje!!!!! Proszę szukać dawców!!! Ale myślę że będzie dobrze :) i pacjent szybko się wybudzi ze stanu śpiączki! Odpowiedz Link Zgłoś
drcarlos Re: jest w stanie śpiączki.... 02.08.04, 23:30 narazie żodnych dawców nie widać..... :| Odpowiedz Link Zgłoś
iwusia2 Re: jest w stanie śpiączki.... 02.08.04, 23:44 napewno się jakiś znajdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: jest w stanie śpiączki.... 03.08.04, 15:11 narazie jest podłączone do aparatury podtrzymującej życie. ale bez nowych organów długo nie pociągnie. niestety brakuje dawców :( Odpowiedz Link Zgłoś
iwusia2 Re: jest w stanie śpiączki.... 03.08.04, 22:35 to rzeczywiście w ciężkim stanie...;/ szukać szukać jeszcze raz szukać dawców!!! napewno sie jakiś dawca znajdzie!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: WRACA!! 17.08.04, 22:42 dr_scott napisał: > serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2232249.html > > wyczuwam je..... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_scott Re: WRACA!! 05.10.04, 23:23 dr_scott napisał: > dr_scott napisał: > > > serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2232249.html > > > > > > wyczuwam je..... > > teraz fajna pogoda... ale to tylko cisza przed burzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwusia2 Re: WRACA!! IP: *.i / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 22:36 no jakbyś zgadł Scott bo zimno jak diabli się zrobiło :o( Odpowiedz Link Zgłoś