Dodaj do ulubionych

Watykan Północy

01.09.12, 09:43
na wniosek Przewodniczącego
Rady Miejskiej Rada Miejska w Tarnowskich Górach
uchwala:
§ 1
Nadać nazwę: „Rondo imienia Błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki – kapelana „Solidarności”, rondu ulicznemu położonemu w Tarnowskich Górach – Dzielnicy Śródmieście – Centrum, w ciągu drogi publicznej DK 11 – ulicy Zagórskiej

Ronda, ulice - święci,
Więc bądźmy wniebowzięci!
Dla radnych pytanie, przestroga:
A gdzie Plac Pana Boga?
Posucha w budżecie; bezradni
Odważcie się wreszcie radni
I robiąc Watykan tu, jeszcze
Uchwalcie Świętopietrze.
Obserwuj wątek
    • anna-maria-pl Re: Watykan Północy 01.09.12, 11:00
      Świętopietrze - nie podpowiadaj, bo są gotowi uchwalić.
      • strefas Re: Watykan Północy 01.09.12, 11:27
        Ja tam za klechami nie przepadam ,ale ks.Popiełuszko jakieś zasługi miał .Dziś brakuje takich ludzi którzy postawieni pod "ścianą" nie zmieniają poglądów,większość weźmie w "łapę" i już ma nowe poglądy i samochód .(mądrzy w pysku).Z drugiej strony czy wszystkie nowe obiekty muszą mieć nazwy kleryków?-to chyba jest najprostsze . Przemyka mi myśl czy nie warto by nazwać to rondo imieniem J.Kuronia który też był dobrym człowiekiem .
        • hellyspring Re: Watykan Północy 01.09.12, 13:28
          Albo ks. Jana Twardowskiego, który był wszak honorowym obywatelem naszego miasta ;)

Żart taki, chociaż poezję i postać ks. Twardowskiego bardzo cenię :)
          Apropos poezji : Robingucie, czy jest gdzieś jakiś blog, gdzie można zapoznać się szerzej z Twoją twórczością ?
          • robingut Re: Watykan Północy 01.09.12, 15:46
            Bloga miałbym pisać? Ja?
            Nie planuję nawet w snach.
            Oblegaliby go wszyscy,
            A już zwłaszcza poloniści.
            - Skończ z tym – radziliby szczerze.
            I byłoby po karierze.
            Dziś bezpieczny zbój - wieść niesie –
            W polityce albo w lesie.

Wracając zaś do meritum, czyli do tego co autor chciał powiedzieć to, już tłumaczę.
            Ten nędznik Robingut chciał zwrócić uwagę, że poza inicjatywą w wynajdywaniu patronów
            dla ulic i rond – najczęściej zresztą z kręgu ambony – nie mają się czym popisać.
            Poza tym od dawna istnieje Komisja Nazwenictwa która sporządziła liste kandydatów- patronów, a na niej tego Błogosławionego nie było.
            Olali więc sobie profesorów, doktorów, magistrów bo wybory idą, więc pod ambonami będą niektórzy antyszambrować po kościołach..Fajnie brzmi - To JA załatwiłem Popiełuszce rondo, a to prawie jak aureola.
            Jednocześnie nie są nawet w stanie wskazać burmistrzowi, skąd wziąć kasę na tabliczkę z tak długą nazwą. Ja oczywiście obiecuję w odpowiednim czasie cały napis przeczytać po zatankowaniu paliwa na kilkakrotne objechanie ronda w tym celu. Proponuję wiec dodać do nazwy fragmenty z Uzasadnienia uchwały sławiące Błogosławionego, zrobić napis w trzech linijkach i niech się „pompiarze” na tabliczkę zrzucą.
            Stefasowi chciałbym przypomnieć, że za ideę zginęli choćby: Horst Wessel, młodzi żołnierze Dywizji SS Hitlerjugend, a nawet Adolf Eichmann, który trudził się organizując precyzyjnie proces Holokaustu. Od czasu, gdy Gallieusz wyrzekł się swej idei, nie mam żadnego zaufania dla tych, co za nie giną. Heinrich Himmler uchodził za wzorowego ojca i dobrego człowieka.
            Nawet Hitler tak kochał swoją Blondi, że kazał ją otruć, by jej jakis „czerwonoarmiejec” nie zgwałcił i na swoje idee nie przekabacił.
            Nim jednak zaproponuję nazwę „Rondo Wszystkich Dobrych Ludzi”, napiszę tak:
            Osobą pierwszą , najbardziej godnym patronem dla jakiejś tarnogórskiej ulicy, placu czy ronda, jest organista, a więc spełniający w dodatku to przedwyborcze kryterium „przykościelności”.
            Tak, „nędzny” organista przysłużył się temu miastu bardziej, niż ci wszyscy księża „uliczni”, choć wielu z nich też położyło tu zasługi. Zasługi dla tego miasta, a nie wyznawanych idei, wynikających z ich wiary lub przekonań..
            Ale przewodniczący rady nigdy na to nie wpadnie, bo on miał na imię Carl.
            Dokładnie jak nasz umiłowany papież Wojtyła, ale Carl.. Cześć przedwyborcza dla kleru i niechęć do tego Carla sprawiły, że ostatnio plamę dał okropną. Osuszy ja tym Rondem?.
            • strefas Re: Watykan Północy 01.09.12, 15:57
              Idąc twoim tropem myślowym to, to rondo powinno się nazywać "rondem rolnika rybki" ,on chyba był najbardziej zasłużony dla miasta :)
              • robingut Re: Watykan Północy 02.09.12, 12:24
                Jedna z legend mówi, że Rybka znalazł kruszec szukając bydełka straconego. Druga, że podczas orki. Jeszcze inna, że to wół bryłkę kruszcu wykopał kopytem. Nie deprecjonując zasług Rybki, wydaje mi sie, że jednak większe zasługi położył wół, który albo się zgubił, albo wykopał, albo pług ciągnął, bo nie wierzę, by Rybka swą kobitką orał. Proponuję więc dla jakiejś alei dwujezdniowej nazwę Rybki i Wołka. Nie jedno imie maja wołki, więc jakieś dopasujemy.Swoją drogą, Twój pomysł mnie zainspirował. Zgłoszę go do Rady Nazewnictwa lub Burmistrzowi. Jeśli w ciągu 14 dni wpadniesz na pomysł, gdzie z powodzeniem by się sprawdził, a nawet polepszył organizację i bezpieczeństwo w mieści, Twe zasługi nie zostaną pominięte i pod projektem uchwały napiszę - Stefas. Potem możesz kandydować do rady.
                Wcale nie żartuję.
            • hellyspring Re: Watykan Północy 01.09.12, 16:08
              Ło jerona, Ty faktycznie, wszak nie ma nawet ulicy Winklera w Tarnowskich Górach, jest za to ślepy przesmyk księdza Osmańczyka tudzież pomnik smoleński podpisany, iż ku pamięci zmarłych postawiła go ... Rada Miejska. Zapomniano tylko wspomnieć, że kosztem mieszkańców, a koszt rzekomo niebagatelny ... Kim był pilot Ranoszek i jakie zasługi oddał miastu już nie pytam (to znaczy, wiem, kim był, ale jak to się ma do ronda ? ). To naprawdę daje do myślenia.
              Jeśli chodzi o kosmopolitofobię nomenklaturalną, zawsze można przyjąć spolszczoną wersję Karl, funkcjonującą w niektórych źródłach, to jednak nie to samo co swojski Karol, Jerzy czy Lech ...
              • wdch_po Re: Watykan Północy 01.09.12, 20:34
                A ty co się martwisz pomnik smoleński?
                Te kilkadziesiąt procent ludzi będących za PIS spokojnie stać na ten kamień.
                A więc to nie z twojej kasy
                • robingut Re: Watykan Północy 02.09.12, 13:59
                  Kilkadziesiąt % to chyba masz we flaszce. Byłem na odsłonięciu. Poza oficjelami...no,powiem ci - tragedia. Dla ciebie podwójna:)))

A z tym Edmundem Osmańczykiem to skandal, który należałoby posprzątać. Pozostałość po okresie "niedorozwoju" miasta. Swoją drogą należałoby sprawdzić, jaki skład radnych tak go "uhonorował" i czy czasem tez nie przed wyborami.
    • wdch_po Re: Watykan Północy 01.09.12, 16:14
      zdumiewające jest jak można wyrażać pogardę dla Popiełuszki
      nie dorastasz mu do pięt
      • hellyspring Re: Watykan Północy 01.09.12, 18:24
        Hmmm, może źle odczytałam intencje autora, ale w żadnym stopniu nie odczułam, by ktokolwiek w tym wątku wyrażał jakąkolwiek pogardę wobec którejś z wymienionych postaci ... A prawdą jest, że ogromna ilość miejsc użyteczności publicznej, ulic, skwerów itp. za patronów ma osoby duchowne; nie, żebym miała coś przeciwko temu, jest mi to bowiem moralnie obojętne, zwłaszcza, jeśli to postaci zasłużone, ale żeby dopatrywać się w tym spostrzeżeniu pogardy dla kolejnego potencjalnego patrona ? Cokolwiek na wyrost.

Pozdrawiam
        Hellyspring
        • dzik0 Re: Watykan Północy 01.09.12, 18:42
          Mnie nazewnictwo rond w mieście jest zupełnie obojętne.
        • wdch_po Re: Watykan Północy 01.09.12, 20:25
          skoro nie rozumiesz że ten post to krytyka osób nadającyh takie nazwy w mieście.
          Czyli jak rozumiem autor jest przeciwny.
          Jaki może być powód? Pomyśl? Podpowiedz. Jaki może być powód aby być przeciwnym aby ktoś taki jak śp Popiełuszko, mogący być wzorem dla niejednego, bo dzięki takim ludziom świat jest lepszy, a na przykładzie Polski świat się zmienia.
          • hellyspring Re: Watykan Północy 01.09.12, 20:52
            "Wracając zaś do meritum, czyli do tego co autor chciał powiedzieć to, już tłumaczę.
            Ten nędznik Robingut chciał zwrócić uwagę, że poza inicjatywą w wynajdywaniu patronów
            dla ulic i rond – najczęściej zresztą z kręgu ambony – nie mają się czym popisać.
            Poza tym od dawna istnieje Komisja Nazwenictwa która sporządziła liste kandydatów- patronów, a na niej tego Błogosławionego nie było. "

Powiało polityką, ale czy to już podważanie autorytetu bądź wyrażanie pogardy dla ks. Popiełuszki ? A z drugiej strony, wzorem i autorytetem może być Marusarzówna, może być Hellen Keller, może być Krystyna Bochenek. Tylko jak to się ma do Tarnowskich Gór ?? Autor zwraca słuszną uwagę, że jeden z najważniejszych tarnogórskich kronikarzy, na którego pracach bazują historycy lokalni nie został do tej pory w żaden sposób uhonorowany. Niedopatrzenie, przypadek czy mało chodliwe nazwisko ?

Pozdrawiam
            Hellyspring
            • wdch_po Re: Watykan Północy 01.09.12, 21:12
              Czy to nie należy do ich obowiązków?
              Należy
              Więc niech sobie robingut znajdzie inne przykłady wykazywania nieróbstwa radnych
              a nie akurat związane z osobami którym do pięt nie dorasta, jak śp Popiełuszko
              jak pomyśli, na pewno da radę
              • oryginal23 Re: Watykan Północy 01.09.12, 22:39
                Kamień w parku miejskim jest szpetny i przypomina kolorem kupę.
                23.
              • robingut Re: Watykan Północy 02.09.12, 00:23
                Wydech, ty tu sobie czasem popisujesz, że jesteś dobrym administratorem sieci. Może i tak, ale czytać to nie potrafisz, z myśleniem tez krucho. Więc ty się lepiej nie staraj o to do czyjej pięty ja dorastam. Ty się martw o swoja piętę, co ją nosisz na szyi.
                Przypominam ci, choć chyba niepotrzebnie, bo skąd ty to możesz wiedzieć, że to cechowi pozwolili spalić Savonarolę. A Popiełuszce ja niczego nie zawdzięczam, bo na szczęście nie jestem bezrobotnym, czyli wolnym od pracy. Jeśli zaś on się modlił o wolność i ty go za to szanujesz to, twoja broszka, ale nie próbuj wobec tego, zasmarkany hipokryto zamykać mi gęby.
                Bo wolność to tez prawo do krytyki. "Nikt nie jest większy przed Panem"- znasz to? To czemu ma być ksiądz? A jeśli wywyższony ma być ksiądz to. czemu nie pastor? Tutejszy. Myślisz, że on w innego Boga wierzy? Jak czegoś nie wiesz to bierz udział w dyskusji jak ryba. Wolna ryba, nie w sieci.
                • wdch_po Re: Watykan Północy 02.09.12, 07:59
                  twoje wypociny zawsze mozna podsumowac krótko:
                  Jeszcze raz zapytam: Jakim człowiekiem trzeba być aby nie mieć szacunku
                  do Popiełuszki?
                  • robingut Re: Watykan Północy 02.09.12, 11:34
                    Zgodnie z Kodeksem Kanonicznym ksiądz jest niczym zawodowy żołnierz. Robi to, co mu przełożony rozkaże. Idzie tam, gdzie go rozkazem przeniosą. Dobry dowódca nie naraża niepotrzebnie swych żołnierzy na niebezpieczeństwo, sam kryjąc się w okopach.
                    Wyjmij głowę z rury Wydech i powiedz: Jakim człowiekiem trzeba być, by o złamaniu jednej z tych podstawowych zasad obowiązujących w Kościele Katolickim i wojsku, przypominać dla własnej korzyści?
                    Tylko kompletnie zapatrzony w siebie buc, nie zrozumie, że najwłaściwszą w tym akurat wypadku nazwą, byłoby Rondo Lublinieckie, czy Poznańskie..
                    Zaś nazwa „Rondo imienia Błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki – kapelana „Solidarności” w istocie nie czci Błogosławionego, który „W homiliach głosił prawo do życia w wolności i sprawiedliwości, protestował przeciw aktom bezprawia i przemocy. Stał się celem szykan i prowokacji ze strony komunistycznych władz PRL. Oddanie Bogu i Ojczyźnie, życiowa postawa i działalność”, a kapelana „Solidarności”. A takich było wielu. Fakt, że Rondo Solidarności już mamy, więc o co chodzi? O głosy członków Solidarności.
                    Jakim człowiekiem trzeba być Wydech by żerować na nieszczęściu innego człowieka? .
            • robingut Re: Watykan Północy 02.09.12, 01:48
              I ślepej kurze ziarnko się trafi. Trafiło się i mnie, więc zacytuję:
              "...Wtedy także, właśnie w połowie XIX wieku, niektóre miasta - w tym Tarnowskie Góry - doczekały się swoich kronik. Autorem tarnogórskiej kroniki był organista i nauczyciel - Carl Winkler, który nie był rodowitym tarnogórzaninem - pochodził z okolic Raciborza. Winkler (podobnie jak kolejni kronikarze miasta aż do połowy XX wieku) historykiem nie był. Trzeba mu jednak oddać sprawiedliwości i powiedzieć o jego wspaniałym dziele. To nie do wiary ile jeden człowiek żyjący 76 lat mógł zrobić. Tylko dzięki niemu liczne - nieistniejące dziś dokumenty zachowały się w odpisach. Swoje prace prowadził na probostwie, dlatego właśnie tam później przechowywano jego zapiski, zaś o samej metodzie pracy Carla Winklera wiemy niewiele.

Jego prace podzielić na dwie części. Z jednej strony tworzył regesty (spisy lapidarnym streszczeniem) dokumentów, z drugiej - równolegle powstawała trzytomowa kronika miasta, pisana - oczywiście - po niemiecku: Chronik der Stadt Tarnowitz. Dzieło to nigdy nie ukazało się drukiem, występuje w rękopisie. Ważniejsze dla badacza są Historische Nachrichten von Tarnowitz czyli przekazy historyczne dotyczące miasta. To gigantyczne, podjęte w 1855 roku dzieło Winklera zawiera prawdopodobnie 20 tomów. Do dziś zachowało się ich tylko 11, a każdy z tomów liczy około 1000 stron". - prof. Drabina ( o ile wiem, przewodniczący Rady Nazewnictwa z listą do wawrzynów, ulic, dróg i szkół).

A teraz parę kwiatków z Uzasadnienia ww.uchwały

Dwukrotnie uczestniczył w wypadkach samochodowych, które sprawiały wrażenie wcześniej przygotowanych.

Najuprzejmiej pytam: Na kim sprawiały takie wrażenie?

Nieustannie wysyłano pisma urzędowe do hierarchów Kościoła z zarzutami, że kazania głoszone w kościele p. w. Św. Stanisława Kostki "godzą w interesy PRL".

Najuprzejmiej pytam: Po co te wszechmocne komuchy wysyłały te pisma? I czemu na Berdyczów?

Od stycznia do czerwca 1984r. był przesłuchiwany 3 razy. Raz aresztowany, uwolniony dopiero po interwencji Kościoła.

Pytam najuprzejmiej: Kto w PRLu rządził? Bo z tego wynika, że Kościół dyrygował komuchami. Czy wnioskodawca, chce nam wmówić, że komuchy robili to, co im Kościół nakazał? Bardzo ryzykowne w kontekście tej tragedii człowieka.

Ks. Popiełuszkę torturowano przez 6 dni, na skutek czego zmarł 25 października.

Pytam najuprzejmiej: Skąd wnioskodawca powziął takie informacje? Na podstawie jakich akt i dowodów to napisał?

Gwoli prawdy i sprawiedliwości, o którą walczył ks. Popiełuszko, trzeba podnieść też jego związki i zasługi dla TG

" 8 października 1984 r. Ks. Jerzy odprawił Mszę św. w kościele Podwyższenia Krzyża Świętego w Bytomiu w ramach I Tygodnia Kultury Chrześcijańskiej, w której uczestniczyli również tarnogórzanie. "

Więcej się już wyzłośliwiał nie będę, bo widzę, że niektórzy nie potrafią oddzielić sacrum od profanum, a mimo tego potrafią sprofanować wszystko. Czekam więc na zamianę ul. Górniczej na Torquemady. Osobistość to przecież znana, zasłużona dla Kościoła i wiary. A jej związek z TG i ta ulicą jest wyraźny.
              Cieszę się, że zasługi ks. Jerzego zostały jednak docenione, choć dopiero na 4. lub 5. rondzie.
              Z tytułu tego wyraźnego zaniedbania proponuję nazwać najnowsze rondo Rondem Pokuty.
              Tam we włosiennicach powinni stać ci, którzy niedawno bardzo ubolewali nad upadkiem nauki historii. Tak, tak, hipokryzja nie zna granic.
              Helly, ja czytałem własnymi oczami to, co powiedział arcybiskup Stroba na temat Popiełuszki. I on nigdy tych słów nie odwołał.Tkwią mi w pamięci jak zadra.
              • oryginal23 Re: Watykan Północy 02.09.12, 10:08
                W takim razie napisz Robin, czym zasłużyły się skowronki, że swoją ulicę w TG mają?
                Lepsze od wróbli, czy co?

23.
                • robingut Re: Watykan Północy 02.09.12, 11:47
                  Na razie skowronki równe są Oryginale np. sokołowi, czajce, słowikom. Ze źródeł nieoficjalnych, choć dobrze poinformowanych wiem jednak, że największą estymą cieszą się w mieście i powiecie - gołębie, choć nie są to wcale gołąbki pokoju. Co do wróbli, podejrzewam, że ktoś - kierując się przysłowiem - jeszcze je w garści trzyma. Tym sposobem rzadko je widać na kościelnych wieżach i stąd ich całe nieszczęście.
                  • strefas Re: Watykan Północy 02.09.12, 12:06
                    Czym dłużej czytam ten post ,tym bardziej jestem tego samego zdania co dzikO
                    • robingut Re: Watykan Północy 02.09.12, 12:38
                      Dzik nie zawsze jest wyspany. Ciekawe, czy gdy się obudzi na Rondzie Lenina, Stalina i Mao Ze Donga lub Drodze do Komunizmu, też będzie mu to obojętne. Nie wiem dlaczego, ale jakoś mnie nie kręci legitymowanie się adresem D.U.P. Y. 102 A. Ale każdy mieszkaniec ma prawo zgłosić własny projekt uchwały, a gdy podpisze go zgodnie jakaś wspólnota z ulicy powiedzmy "Rozumnej", uchwała może przejść.
                      By projektowi podnieść rangę proponuję dodać coś w rodzaju "Nietykalnej", "Swiętej", albo dla estetyki - "Ładnej" lub "Młodej" . Nie polecam "Starej", bo rozpęta się prawdziwa burza..
                      Powodzenia:)
                      • strefas Re: Watykan Północy 02.09.12, 12:51
                        To znaczy ,że ta nazwa już jest uchwalona ,czy jeszcze są jakieś alternatywy ?
                        • robingut Re: Watykan Północy 02.09.12, 13:33
                          To projekt uchwały na sesję wrześniową. Str. www.tarnowskiegory.pl/ - znaczek bip (po prawej) - Prawo Lokalne ( w kolumnie po prawej - Projekty uchwał Rady Miejskiej – Kadencje 2010-2014 – 2012 - wrzesień - potem są wszystkie projekty na tę sesję - ostatni wraz z Uzasadnieniem. w PDF. Tylko 8 klików.
                          • strefas Re: Watykan Północy 02.09.12, 22:17
                            Dzięki ,myślę ,że nie tylko mi to było przydatne.
    • robingut Re: Watykan Północy 15.09.12, 23:42
      Uchwała przyjęta, więc chwalmy Pana.
      Uczczono nareszcie tu kapelana
      „Solidarności” – główna zasługa!
      I jednogłośnie, choć nazwa długa.
      A że to kpina z cudzego losu,
      Nic to, gdy w urnie przybędzie głosów.
      Teraz Szanowni Tarnogórzanie,
      Budujcie ulice nowe, nie stanie
      Tych, co to przy nich już stoją domy,
      Bo kapelanów związku trzy tomy.

Kapelani Solidarności 1980-1989. Tom 1
      Autor prezentuje sylwetki 13 kapelanów "Solidarności", wśród nich tak znanych postaci jak ks. Jerzy Popiełuszko, ks. Kazimierz Jancarz, bp Edward Frankowski, ks. Hilary Jastak, ks. Henryk Jankowski, o. Stefan Miecznikowski, o. Ludwik Wiśniewski.

Kapelani Solidarności 1980-1989 tom 2
      W tomie drugim, kolejnych siedemnastu, wśród nich tak znanych jak abp Sławoj Leszek Głódź, abp Ignacy Tokarczuk, ks. Witold Andrzejewski, ks. Stanisław Bogdanowicz, ks. Czesław Sadłowski, ks. Jan Sikorski.

Kapelani Solidarności 1980-1989 tom 3
      Tom trzeci ukazuje sylwetki kolejnych szesnastu duchownych, m.in. kardynała Henryka Gulbinowicza, ks. Jana Borzyszkowskiego, ks. Romana Józefa Maja, ks. Stanisława Małkowskiego, ks. Stanisława Marczaka, ks. Adama Sudoła, o. Ryszarda Ślebodę OFMCap, ks. Juliana Żołnierkiewicza...

• strefas Re: Watykan Północy 16.09.12, 01:12
        Ja ci powiem ,że kierowcą to zupełnie "dynda" jak się nazywa jakieś rondo ,liczy się jego praktyczne zastosowanie w "upłynnianiu" ruchu ,a nazwa służy jedynie do lokalizacji i nawigacji .
        • robingut Re: Watykan Północy 16.09.12, 11:42
          Właśnie dlatego, że kierowcom to dynda, proponowałem na początku, by uchwalili też "świętopietrze". Może być w formie np. opłaty za przejazd przez Błogosławione Rondo. Byłyby trzy ptaszki zabite: głosy w urnie, 16 miejsc pracy i wpływy do budżetów na becikowe. Przy każdym wjeżdzie i zjeździe należy ustawić poborcę opłaty z kapeluszem. Wysokość opłaty za wjazd i wyjazd po 1 zł. Co to jest dla kierowców przejeżdżających przez Watykan Północy 2zł? Jeśli zaliczysz przy tym dwa markety i stację paliw, raptem 7 zł. Czy to są pieniądze? A w dodatku 14 miejsc pracy.
          Tak trzeba myśleć Stefas, a nie dopominać się o "dialog". Nie może być dialogu gdy chodzi o chwałę, kasę i oczywiście zdrowie obywateli. Dlatego musisz jeżdzić na światłach w upalny dzień nabijając kasę Putinowi, będziesz musiał jeżdzić koniecznie na zimówkach M/S od 1 listopada. Za to możesz myśleć o dialogu w kolejce np. do kardiologa pół roku. Możesz myśleć, że Ci to "dynda" i nic więcej. Możesz, bo to co myślisz "dynda" wszystkim, którzy prowadzą Cię na sznurku.
          • strefas Re: Watykan Północy 16.09.12, 15:01
            :) i kto tu jest liczykrupą :) ?
            Prowadzą na sznurki nie tylko mnie bo i ciebie również (może ciebie trochę mniej boś urzędnik)
            Opaty drogowe już płacę w cenie paliwa (teoretycznie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka