Dodaj do ulubionych

Gorzka chwała

27.03.14, 19:25
Adam Michnik - polski publicysta, eseista, pisarz, historyk i działacz polityczny. W latach 1968–1989 należał do głównych organizatorów antykomunistycznej opozycji w PRL. Był więziony, represjonowany, a później odznaczony najwyższym polskim odznaczeniem państwowym – Orderem Orła Białego za walkę w obronie prawdy i wolności słowa. Od 1989 r. jest redaktorem naczelnym „Gazety Wyborczej”, ale na forum tej gazety teraz nie wolno pisać prawdy, a nawet cytować tego, co napisała sama Gazeta Wyborcza.
Pamiętam jak pana Adama Michnika wybrano do pierwszego sejmu kontraktowego ze Śląska, czyli okolicy Tarnowskich Gór. To były czasy.
Obserwuj wątek
    • strefas Re: Gorzka chwała 27.03.14, 21:05
      Jakieś szczegóły ?-Czy to jakaś bablanina ?
      • hans-klops Re: Gorzka chwała 27.03.14, 22:54
        Bleblasz. Nie zauważyłeś, że tu jakiś duszek Nocny Marek nutki skreśla i muzyczka znikła dwa razy? To też pewnie zniknie, bo na takiej wiosce jak ta, wolno teraz tylko o fryzurach pisać. O kędzierzawych baranach nie, bo wybory idą, a tu się sprawa rypła. Demokracja skręciła bardzo na prawo pod parlament na Ukrsinie i pokojowo z karabinami chce demokracji. Twój kolega robingut też nie jest już gut. Pewnie go Marek zamknął w piwnicy, żeby nie mieszał w głowach chłopom ze wsi. Putin nawet w Tarnowskich Górach musi być zły i idiot. Gutten nacht i gutten apetiten.
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114877,15700010,Ukraina_Pikieta_Prawego_Sektora_przed_parlamentem.html
        A pan Adam Michnik jest też kawalerem Legii Honorowej, faktycznie był kandydatem do sejmu ze Śląska i walczył o to byś mógł pisać co chcesz, a nie to co ci dyktuje partia. Byle nie w kuchennej łacinie.
        • strefas Re: Gorzka chwała 27.03.14, 23:37
          Żadna muzyka tu nikomu nie znikła -nie siej fermentu tylko pisz o co ci chodzi.Rozumiem ,że chodzi o Ukrainę ,daj ludziom wypracować swoje zdanie na ten temat ,a nie pisz ,że tu o tym nie wolno pisać.Poza tym Tarnowskie Góry to nie wieś.
          • hans-klops Re: Gorzka chwała 28.03.14, 00:33
            Bystrzak z ciebie, ale przegapiłeś że znikły dwa teksty o takim bohaterze, co miał Kałacha za prawo. Nie skopiowałem ich sobie, ale może ten, co je wpisał.
            No co Muzyczki nie znasz? Muzyczko to był fachowiec. Jakby go prokurator przycisnął teraz w rewanżu, to może by zaśpiewał, kto na tym Majdanie za snajperów robił. Ale biedaka ubili, bo chciał innych wieszać. Albo swoi albo nie obcy. Tak ładnie o nim potem pisali i rzewnie „Dwie kule w serce”. Żal aż ściskał. Ale teraz zrobią śledztwo. To bardzo ważne by znaleźć, tego co go zaciukał. Bo to był KTOS. Sankcje wprowadzić trzeba a jemu pomnik. To był bardzo sympatyczny bohater walki o wolność. Ciekawe czy ktoś z naszych bojowników zdążył sobie z nim zdjęcie zrobić. Z takim w klapie ochrona wpuściła by cie do każdego lokalu, a może i do sejmu. Nie wspominając strefy zdekomunizowanej i okulisty. Też kandydujesz do europarlamentu? Jest szansa, bo wielu bohaterów walki o wolność się wykruszy. Mocno i jednym głosem pracowali nad wyrobieniem zdania. Całkiem jak za starych czasów. Jedna myśl, jedna pieśń.
            • strefas Re: Gorzka chwała 28.03.14, 08:34
              "Bystrzak z ciebie" - Rozumiem,że to ironia,ale skądś ją znam :) Mój ulubiony mentor jej używa,czyżby zamknęli go naprawdę w tej piwnicy ?
              • hans-klops Re: Gorzka chwała 28.03.14, 22:44
                Dowcipniś z ciebie, bo myślisz ze nikt poza.
                Nie wiem jakiego mentora masz na myśli, bo każdy ma swojego, choć autorytety martwe zniszczono, a żywe się sprzedały lub roznoszą gnój widłami na wioskach i już dość dawno. Ale sam widzisz, że jedno się już znalazło. Czyli zmartwychwstała zwykła prawda. Mała, ale jest szansa na tę wolność wypowiedzi, o którą walczył Michnik, nie sam zresztą, i której na FB nikt nie ogranicza ani nie kontroluje. Tam można napisać każde paskudztwo, o nim też. Może i ten grajek Muzyczko miał jakąś rację, ideę, ale sam musisz ocenić, czy ona by ci pasowała, gdyby ci taki jak on łeb przestrzelił. A znał się na tym. Pasował by ci ten”bul”? A innym ze strefy zdekomunizowanej też?
                Są i tu tacy, którzy mogą lubić takie nuty, poza tymi, co zabrnęli za daleko. Ale oni zawsze będą za rzeką w razie draki. A czemu nie my?
                Nie wierz żadnym papieżom, bo oni są omylni mimo dekretu. Wierz w siebie, wierz w swój rozum, ale podpieraj go wiedzą. Ona nie bierze się z piwnicy. Bez niej nie można trafić w żaden cel nawet, gdy ci pokażą gdzie spust lub guzik. Można żyć i bez stresu, ale tylko do czasu. Też tak żyłem, gdy sięgałem po granat w Kanale i byłem J23. Cichociemnym jak ten Tichonow, albo prawie jak James Bond.
                Dziś bezdomny, piszę ci z kanału w ramach programu za 49 mln złotych, że to były tylko filmy. Nie wiesz kiedy będziesz mięsem, twojej baby i córek nie zgwałci Putin, zerżrą nienażarci.
                Nie wierz w ten granat w Kanale, ale wierz, że już piszę list z pytaniem : Po co Ci to było Adamie. Bez żadnej agresji, ale tysiąc podpisów pewne. I nie takich jak ty czy ja.

• strefas Re: Gorzka chwała 28.03.14, 22:52
                  Pisz jaśniej ,bo za robina i sam pójdę w banicję !!!!
                  • strefas Re: Gorzka chwała 28.03.14, 22:55
                    Jeśli Robinowi tu ktoś źle życzy to znaczy ,że mi też.
                    • wdch_po Re: Gorzka chwała 29.03.14, 21:02
                      wazelina już widzę przygotowana
        • robingut Re: Gorzka chwała 29.03.14, 20:51
          Uchu chu! Ale afera. Hans ostro pojechał, ale Panowie spokojnie. Coś się zgubiło, ktoś poszedł do głowy i coś się znalazło. Nie jestem przywiązany do swoich tekścików, bo ja z nich nic nie mam.
          Ale za poparcie w imię zwykłej prawdy i wolności do głoszenia własnych poglądów. Prawdy, której przecież nie znalazłem w ruskiej ambasadzie, a na polskich portalach. No, chyba one prawdę podają? Może nie całą i dlatego trzeba ją wydobyć.
          Z nieograniczonej wolności głoszenia myśli i poglądów korzystają politycy różnej maści i czasem plotą bzdury niemożebne, więc czemu jakiś zwyklak miałby być ograniczany na forum nośnika wolności?
          Śpiewamy więc jak kibice "Nic się nie stało" i gramy dalej.
          • strefas Re: Gorzka chwała 30.03.14, 00:38
            No to się uspokoiłem. :)
            • robingut Re: Gorzka chwała 30.03.14, 03:14
              Tak trzymaj. Dodam do tego więcej,
              Gdy kielich pełny niech nie drżą ręce.
              • hans-klops Re: Gorzka chwała 04.04.14, 22:39
                A ty robiniegucie podpisałbyś się pod pismem do pana Adama?
                • robingut Re: Gorzka chwała 05.04.14, 01:20
                  Nie.
          • wdch_po Re: Gorzka chwała 05.04.14, 14:05
            Alez stalo sie.
            Bo piszesz tu o odnajdywaniu prawdy
            A jest wrecz przeciwnie
            W kazdym swoim poście sie z nia mijasz
            To ty pisałeś ze gen Blasik byl pijany.
            To ty pisales ze polska szkoli ukraincow na majdan
            Ze snajperzy byli z prawego sektora
            I te informacje sącholernie bardzo daleko od prawdy. Tak jak kazdy twoj post sponsorowany przez ruska ambasade
            • strefas Re: Gorzka chwała 05.04.14, 20:51
              wydech,czytaj ze zrozumieniem,lub poproś o przetłumaczenie tego czego nie rozumiesz,robin tych informacji nie podaje z własnej urojonej fantazji,ale cytuje media i dedukuje różne sprzeczne fakty i daje do myślenia (wyboru) w co tu uwierzyć -to ,że Ty reagujesz akurat w ten sposób to tylko wina Twojej interpretacji często dość prymitywnej ,lub mało obiektywnej ze względu na brak zrozumienia pewnych pojęć np. ironia,przenośnia,porównanie,metafora itp. Nie napiszę ci "odstaw widły" bo każdy, nawet rolnik zasługuje na szacunek ,ale nich nie myśli ,że ma "najświętszą prawdę" tą którą mu dali w zakrystii.
              • wdch_po Re: Gorzka chwała 06.04.14, 00:33
                strefas co madrego moze napisac osoba taka jak ty, ktora mieszkajac w TG propaguje na forum informacje typu ze w TG nie ma pogotowia ratunkowego??
                Albo że za minutę przedszkola placi sie w TG 1zl
                albo piszesz MOŻE Bałtyckie....? hmm?
                Odpowiedz sobie na pytanie (jesli potrafisz) dlaczego ja jak debil nie powielam bzdurnych informacji jakie powiela robingut???
                Jak myslisz co to jest? inteligencja? intuicja? doświadczenie? wybierz sobie jedno z tych slów
                A co do źródeł informacji robinguta to tak dla przykładu podaj źródło informacji:
                1. gen Błasik pijany na pokładzie tupolewa
                2. polska szkoliła ludzi protestujących na majdanie

Jak znajdziesz źródło od razu uznasz że robingut to ruska faja znaczy tuba
                a ty nie jesteś w stanie wyprowadzić prostego rozumowania
                • strefas Re: Gorzka chwała 06.04.14, 01:39
                  Cóż nigdy nie kryłem,że jestem dyslektykiem ,ale to nie ma wpływu na zdrowy rozsądek .Rok temu pisałem o naszym "pogotowiu" bo akurat w niedzielę (chyba 24.01.2013) wzywaliśmy pogotowie dla mojego teścia ,po około 45 minutach przyjechało i się określiło,ze w ten dzień mają dyżur tylko Ruda Śl. i ch... wie co ,oczywiście teściu nie żyje ,ale to nie miało najmniejszego wpływu.
                  • wdch_po Re: Gorzka chwała 06.04.14, 07:21
                    nie uciekaj od oceny wiarygodności bajkopisarstwa robinguta
                    podaj jakie bylo źrodło informacji:

A co do źródeł informacji robinguta to tak dla przykładu podaj źródło informacji:
                    1. gen Błasik pijany na pokładzie tupolewa
                    2. polska szkoliła ludzi protestujących na majdanie

Abyś się nie wytężał dziś za bardzo w niedzielny poranek
                    źródla dla ciebie
                    1. raport anodiny sponsorowany przez psychopatę putina
                    2. rosyjska telewizja państwowa Rossija w środę oskarżyła Polskę o współorganizację "przewrotu" na Ukrainie. Swoje oskarżenia podbudowała wypowiedzią byłego szefa Służby Bezpieczeństwa Ukrainy (SBU) Ołeksandra Jakymenki (sponsorowane przez psychopatę putina)
                    3. Ławrow oskarża: Snajperami na Majdanie kierował Prawy Sektor (sponsor naczelny idiota rosji)

Co wy? nie zdajecie sobie sprawy jak działa ruska machina propagandy?
                    a moze macie oprócz dysleksji sklerozę? i nie pamiętacie jak działała w Polsce?
                    Ręce opadają kiedy się was czyta, totalne bezmyślne bzdury pochodzące z waszych głów czyli z niczego. Nie potraficie łączyć prostych faktów

Strefaszenko i robinguszenko nie idźcie tą drogą, drogą ruskiej tuby
                    • robingut Re: Gorzka chwała 06.04.14, 13:17
                      Nie zadawaj mu pytań, na które znasz już odpowiedź, bo ci podałem namiary, kiedy, kto i w jakich okolicznościach analizę robił. Nie podobała się, mogli nasi zrobić swoją. I zrobili po 4 latach. W tym Bogu ducha winnych pasażerów.

Teraz ja ci zadam kilka pytań. Kto sponsorował, kto powielał kolejne bzdury o zrobionej ruskiej mgle, helu, meaconingu, magnesie, trzech co przeżyli, telefonie martwego borowca, bombie izobarycznej, „szczałach”, pijanych kontrolerach, pancernym bombowcu, wybuchu, wielu wybuchach i innych trudnych już do policzenia pier.dołach ? Jak się nazywał ten sponsor idiota i kretyni z tych tub co te bzdety drukowali na pierwszych stronach?

G...mnie obchodzi, co pisze lub mówi Rosija. Interesuje mnie to, że ta Putin postawił taki zarzut publicznie, na cały świat i żaden z naszych polityków jednoznacznie nie zaprzeczył. No, co w tym było trudnego powiedzieć – Nigdy tego nie robiliśmy, to godzi w nasz honor, honor Polski, więc niech Putin przedstawi dowody jeśli takie ma. My twierdzimy, że łże.

Trudne to było? No chyba tak, z perspektywy na Klewki. Jakaś komisja europejska prowadzi w tej sprawie śledztwo. Przeciwko nam! Nie przeciwko tym, którzy ta bazę podnajmowali, nie przeciwko tym, co się zabawiają w Guantanamo. A kto nas wpuścił w ten kanał? Psychopata Putin czy nasi sojusznicy i amerykańska gazeta?
                      CIA wielokrotnie wprowadzało w błąd opinię publiczną i polityków w sprawie brutalnych metod przesłuchań więźniów wojny z terroryzmem.
                      Jak to było z bronią chemiczną w Iraku, nie wiesz? Gdzie stacjonują tacy w Polsce też wiadomo, ale co oni tam robią, tego my nie możemy skontrolować, więc dooopa zimna i dudy w miech.
                      Dlatego ja nie chcę tu żadnych obcych baz i obcych wojsk. Nie tylko tych niemieckich, jakby chciał schizofrenik Yaro. Tylko schizofrenik chce należeć do NATO, ale nie podobają mu niektórzy członkowie. A ty Wydech chcesz mieć stare niemieckie Leopardy, czy wolisz strzelać do SPECNAZU z małego pistolecika pana Prezia lub z wielkiej fai Hofmanna?
                      Zrób zdjęcia tej okrutnej broni masowego rażenia i wyślij do Rosiji, a Putin zobaczy, padnie na kolana, przyzna się, że stał za plecami Protasiuka, zagłuszał Pull up i odda nam wreszcie umyty wrak, honor, Krym. Kreml Yarowi, a Inflanty Antoniemu i dołoży parówek.

• wdch_po Re: Gorzka chwała 06.04.14, 14:20
                        A powiedz ile razy będziesz musiał przepraszać za brednie ktore wypisujesz na internecie zanim zaczniesz posługiwać się informacjami ze sprawdzonych źródeł
                        a przestaniesz brać udziału w ruskiej propagandzie?
                        Pamiętaj Polak nie taki głupi jak rusek
                        tam udało wam się już przekonać ruskie społeczeństwo że na ukrainie mieszkają sami nacjonaliści
                        alePolak nie taki glupi dlatego wy pierd01ił komunę już dawno tam gdziej miejsce
                        i ty też tam powinieneś się znaleźć, za ruską granicą
                        u nas ruskiej propagandy nie trzeba
                        • strefas Re: Gorzka chwała 06.04.14, 15:51
                          A wszystko co nastąpiło po zmianach jest SUPER :) -Nie chce mi się komentować już takiego stanu umysłu.Jak widać nazwa "moherowe berety" idzie do lamusa teraz zastąpi je nowa nazwa" zryte berety" :)
                        • robingut Re: Gorzka chwała 06.04.14, 16:31
                          Pamiętam i rozumiem, napisałeś, że Polak - mądry a ruski - głupek.

"CIA wielokrotnie wprowadzało w błąd opinię publiczną i polityków w sprawie brutalnych metod przesłuchań więźniów wojny z terroryzmem. Taka jest konkluzja raportu amerykańskiego Senatu, którego fragmenty ujawnia dziennik "Washington Post''.
                          O1. kwietnia 2014-04-04.

No i jak ci?

Ty sobie głupków i komunistów w PISie znajdziesz Wydechow. Znowu kicha.
                          :))),

• robingut Re: Gorzka chwała 05.04.14, 23:35
              O tym ile miał promil przesądza badanie z 10 kwietnia, które wykonał laborant nie mający żadnej świadomości od kogo pochodzi badana próbka. Generała zidentyfikowano 11 dni później.
              „Dopiero po jedenastu dniach oczekiwania dotarła do Pani wiadomość, że rozpoznano męża...
              Zawiadomiono mnie o tym telefonicznie. Dzwonił ktoś z wojska”.

Wszystko, co dotychczas opublikowano na temat tego lotu dowodzi jednoznacznie, że trzeźwy nie był oraz wywierał wpływ na załogę od samego początku, wyręczając nie wiadomo czemu dowódcę podczas zwyczajowego meldunku prezydentowi o gotowości do lotu, chociaż niby skąd miał o niej wiedzieć, jeśli nie miał potrzebnych do tego dokumentów, w tym prognozy pogody?. Tego nie usprawiedliwia, że „miał tam ( w Katyniu) również wypełnić osobista misję, przyjąć Komunię Święta w intencji dziadka swojej bratowej, żołnierza armii Hallera, policjanta zamordowanego w Twierdzy Twerskiej”

Wywierał też swoją obecnością za plecami załogi, presję na dowódcę samolotu, wynikiem czego ten podjął błędną decyzję o obniżeniu lotu do 100 m, gdy w tych warunkach jego minimum wynosiło 120 m i to wtedy winien był nie widząc pasa wydać komendę „Odchodzimy” na drugi krąg tym bardziej, że nie otrzymał zgody na lądowanie, a tylko na podejście do 100 m. na co wieża wyraziła zgodę nie znając, bo skąd niby, minimum dowódcy 120 m.
              Znany już przebieg ostatnich minut lotu dowodzi nietrzeźwości, przez co najmniej milczące przyzwolenie na lądowanie we mgle, wbrew ostrzeżeniom wieży i Jaka40, oraz przy sygnalizacji aparatury ostrzegającej o niebezpieczeństwie. Nie ma wątpliwości, że dowódca był pod tą presją. Jednocześnie nie można wykluczyć, że z jednej strony oczekiwał od niego jakiejś sugestii o odejściu, z drugiej obecność zwierzchnika, skądinąd doświadczonego pilota, mogła go utwierdzać w przekonaniu o słuszności podchodzenia do lądowania. Bo to było takie podejście.
              Przypominam, że dowódca oczekiwał juz wcześniej od prezydenta decyzji. Decyzji o z wyborze lotniska zapasowego. Bo on chciał „powisieć jakiś czas” lub odejść, tylko nie wiedział, na jakie miejsce zdecyduje się główny pasażer. Zamiast tej decyzji dostał za plecy swego zwierzchnika, co odczytał jako domyślny nakaz podjęcia próby lądowania. Pod wpływem tej presji przekroczył swe uprawnienia dotyczące swego minimum 120 m., popełnił kilka błędów, a potem to już tam nikt nad niczym nie panował i niektórzy załoganci w ogóle nie widzieli, co on robi. Np. nawigator czytał spokojnie wysokość do 20 m. Moim zdaniem myślał, że mimo komendy „Odchodzimy” na 100 m , dowódca jednak zobaczył pas i lądują. Tam nie ma żadnej paniki do momentu aż zaczęli ścinać drzewa. Dopiero wtedy dowódca próbował podnieść samolot, ale w tym dniu wszystko było przeciw niemu. A dziś przeciwko niemu jest Sekta Smoleńska, bo trzeba jakoś przykryć niekompetencję jego zwierzchników na pokładzie i innych organizatorów tej katastrofy.
              To tyle Wydech na temat trzeźwości pana generała i nie tylko jego.

„ Krakowscy biegli odczytali, że o godzinie 8.36,51 (czyli niecałe pięć minut przed katastrofą) anonim powiedział: "Generałowie", a zaraz potem członkowie załogi powtórzyli: "Witam" i "Dzień dobry", co oznacza, że ktoś wszedł do kokpitu. Po minucie, o 8.37,51, męski niezidentyfikowany głos zachęcał: "Siadajcie, siadaj". O 8.39,02: "Tadek, proszę".

Dwóch generałów na jednego majora to dużo. Ale pewnie krakowscy biegli też są z ruskiej ambasady albo kuzyni Anodiny. Ale cóż, niejaki Szczygło nie chciał, by mu się po samolocie pętał jakiś ruski nawigator, więc teraz muszą być eksperci. Tak Wydech, lont do tego „wybuchu” był długi, a kto go podpalił na początku, tez wiadomo.

• strefas Re: Gorzka chwała 06.04.14, 09:37
                Wydech ,Ty wiesz co to jest analiza ?,tezy,dedukcja itp?-Jeśli tych zagadnień nie rozumiesz to szkoda z Tobą dyskutować ,bo każda teza będzie dla ciebie oskarżeniem ,a analiza spiskiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka