Dodaj do ulubionych

gdybys byl burmistrzem...

30.09.04, 00:48
to co bys zrobil/zrobila... warto czasem pomarzyc :-p
Obserwuj wątek
    • loggic Re: gdybys byl burmistrzem... 30.09.04, 08:07
      No cóż - już kiedyś stworzyłem taki wątek gdzie zawarłem mój progam wyborczy.
      Temat wątku był właśnie: "program wyborczy".
      Myślę, że niewiele się zmieniło od tego czasu.
      Jak znajdę chwilę to to znajdę i tu wkleję.
      L.
      • protozor Re: gdybys byl burmistrzem... 30.09.04, 08:43
        Pewnie niewiele. Sam burmistrz ma mało do gadania, jeżeli nie zyska poparcia
        Rady Miasta.
        • lupino1 Właśnie, że nie ... 30.09.04, 09:49
          Przy okazji zmiany ordynacji wyborczej (bezpośrednie głosowanie na prezydenta
          miasta, burmistrza, wójta) wyposażono burmistrza w takie uprawnienia, że Radę
          Miejską może praktycznie olewać (chociaż nie może przegiąć, bo Rada w
          ostateczności może go skasować).
          Obecny burmistrz ma teraz taką władzę, jak pięciu Hanysków poprzednio razem
          wziętych.
          Np. burmistrz sam sobie dobiera viceburmistrzów i wcale nie muszą to być radni.

protozor napisał:

> Pewnie niewiele. Sam burmistrz ma mało do gadania, jeżeli nie zyska poparcia
          > Rady Miasta.
          • protozor Re: Właśnie, że nie ... 30.09.04, 10:28
            lupino1 napisał:
            > Radę
            > Miejską może praktycznie olewać (chociaż nie może przegiąć, bo Rada w
            > ostateczności może go skasować).

I to załatwia całą sprawę

> Obecny burmistrz ma teraz taką władzę, jak pięciu Hanysków poprzednio razem
            > wziętych.
            > Np. burmistrz sam sobie dobiera viceburmistrzów i wcale nie muszą to być radni.

I co z tego? Przecież na codzień tego nie widać. Szczerba szarpie sie z Czechem
            i wszystkimi hanyskopodobnymi i fige z tego wynika. A viceburmistrzowie - fajne
            fuchy. Tez bym chciał...
      • forman5 Re: gdybys byl burmiszczem ! 30.09.04, 18:52
        loggic napisał:

> No cóż - już kiedyś stworzyłem taki wątek gdzie zawarłem mój progam wyborczy.
        > Temat wątku był właśnie: "program wyborczy".
        > Myślę, że niewiele się zmieniło od tego czasu.
        > Jak znajdę chwilę to to znajdę i tu wkleję.

> L.

Burmiszczem Logic !
    • dr_scott gmina Pawłowice za wzór.... 30.09.04, 11:13
      chyba sie nie pomylilem w nazwie... Pawłowice bym wzial za wzor i dazyl bym do
      tego, aby wszyscy w miescie pracowali dla dobra wspolnego...
      • pointowski Re: gmina Pawłowice za wzór.... 30.09.04, 11:54
        "aby wszyscy w miescie pracowali dla dobra wspolnego..."

oczywiscie - jak tylko dobra osobiste zostana zupelnie zaspokojone :-P
        • dr_scott Re: gmina Pawłowice za wzór.... 30.09.04, 21:26
          pointowski napisał:

> "aby wszyscy w miescie pracowali dla dobra wspolnego..."
          >
          > oczywiscie - jak tylko dobra osobiste zostana zupelnie zaspokojone :-P

no tak. nauczylismy sie myslec innymi kategoriami zyjac pod rzadami coraz to
          nowych zlodziei.
          ale mimo to gmina Pawłowice jest żywym przykladem ze mozna dobrze zarzadzac
          gmina, ze mozna zwalczyc bezrobocie, ze wszystkim zyje sie dobrze...
          • pointowski Re: gmina Pawłowice za wzór.... 30.09.04, 23:42
            coz... racja - przyzwyczailismy sie juz do tego ze nas okradaja ze wszystkich stron

ale - jak piszesz - sa gminy w Polsce gdzie czlowiek robic cos dla czlowieka - i
            wszystkim zyje sie dobrze. Moze do takich wladz wszedzie potrzeba po prostu
            zmiany pokolenia - czyli jeszcze jakies 10-15 lat :-(
            • protozor Re: gmina Pawłowice za wzór.... 01.10.04, 00:01
              pointowski napisał:

> Moze do takich wladz wszedzie potrzeba po prostu
              > zmiany pokolenia - czyli jeszcze jakies 10-15 lat :-(

A może rozsądnych wyborów? (i wyborców)
              • dr_scott Re: gmina Pawłowice za wzór.... 01.10.04, 14:26
                protozor napisał:

> pointowski napisał:
                >
                >
                > > Moze do takich wladz wszedzie potrzeba po prostu
                > > zmiany pokolenia - czyli jeszcze jakies 10-15 lat :-(
                >
                > A może rozsądnych wyborów? (i wyborców)

to jest niestety nieosiągalne!!
            • dr_scott Re: gmina Pawłowice za wzór.... 01.10.04, 14:25
              pointowski napisał:

> coz... racja - przyzwyczailismy sie juz do tego ze nas okradaja ze wszystkich
              s
              > tron
              >
              > ale - jak piszesz - sa gminy w Polsce gdzie czlowiek robic cos dla czlowieka -

> i
              > wszystkim zyje sie dobrze. Moze do takich wladz wszedzie potrzeba po prostu
              > zmiany pokolenia - czyli jeszcze jakies 10-15 lat :-(

tego niestety nie wiem. bo jesli nastepne pokolenia beda wychowane na
              wszechobecnej nieuczciwosci to co z nich wyrosnie?? beda krasc bez zadnych
              skrupolow.
              mysle ze w obecnej chwili problem polega na tym, ze chocby wiekszosc wladz
              miasta pracowala dla dobra miasta to wystarczy niewielka garstka ludzi
              dbajacych o wlasne kieszenie by zniweczyc dzialalnosc tej uczciwej wiekszosci.
              wladza miasta musi byc jednym organizmem, dobrze naoliwiona maszyna, gdzie
              kazdy wie co ma robic i kazdy pracuje DLA MIASTA I JEGO MIESZKANCOW. dopoki
              ludzie na takich stanowiskach beda pracowac dla siebie nic sie nie zmieni...
              bedzie zle.
    • forman5 Re: gdybys byl burmistrzem... 30.09.04, 19:04
      pointowski napisał:

> to co bys zrobil/zrobila... warto czasem pomarzyc :-p

Wybuduję park wodny po zakończeniu kadencji jak kolega z Zakopanego.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2314858.html
      Na poważnie,niewiele przy takich długach jaki ma miasto.
      Ale gdyby na naszej gminie znajdowała się kopalnia węgla brunatnego to "kochani
      wyborcy" zrobiłbym dużo i tak pozostałaby jeszcze po mnie "kupa do zrobienia" !

• loggic Mój program 01.10.04, 08:18
      Obiecałem to wklejam. Oto mój program:

1. Sprzedaz Parku Wodnego prywatnym inwestorom.
      2. Sprzedaz wszelkich kamienic bedacych obecnie wlasnoscia miasta (bez ratusza i
      innych budynkow bedacych pomieszczeniami dla administracji).
      3. Redukcja zatrudnienia w UM.
      4. Zwolnienie z podatkow gruntowych (probnie na 3 lata) wszelkich podmiotow
      gospodarczych.
      5. Likwidacja Urzedu Pracy (zostanie jedynie kasa i tablica ogloszen gdzie kazdy
      bedzie mogl przyczepic lub znalezc ogloszenie).
      6. Likwidacja Strazy Miejskiej na korzysc etatow w policji.
      7. Rozliczenie poprzedniej ekipy i o ile to mozliwe odzyskanie najwiekszej
      mozliwej sumy pieniedzy.
      8. Likwidacja niedogodnosci i utrudnien w rejestracji prywatnej
      przedsiebiorczosci, wszelkiego rodzaju stowarzyszen kupieckich, hotelarskich itp.
      9. Walka z rzadem o nalezne pieniadze - jesli trzeba to przed najwyzszym sadem
      administracyjnym lub w innej odpowiedniej instytucji.
      10. Zniesienie oplat targowych.
      11. Sprzedaz MZKP i wolny dostep do korzystania z przystankow MZKP wszelkim
      osobom prowadzacym dzialalnosc gospodarcza w branzy transportu.
      12. Udostepnienie miejskich kanalow do ciagniecia prywatnych sieci
      teleinformatycznych i wieksza swoboda dla samodzielnej budowy takich kanalow.
      L.
      • lupino1 Pomieszanie z poplątaniem 01.10.04, 10:03
        Sorry za ostre słowa, ale kompletnie pomieszałeś kompetencje i uprawnienia.
        Jest to zbiór pobożnych życzeń, a nie program wyborczy dla burmistrza.
        Potraktuj to jako wypowiedź potencjalnego wyborcy:

> 1. Sprzedaz Parku Wodnego prywatnym inwestorom.
        O.K.

> 2. Sprzedaz wszelkich kamienic bedacych obecnie wlasnoscia miasta (bez
        ratusza
        > i
        > innych budynkow bedacych pomieszczeniami dla administracji).
        Może być.

> 3. Redukcja zatrudnienia w UM.
        Według mnie nie ma w UM przerostu zatrudnienia. Pozwalniasz ludzi, a petenci
        bedą załatwiać nawet prostą sprawę miesiącami.

> 4. Zwolnienie z podatkow gruntowych (probnie na 3 lata) wszelkich podmiotow
        > gospodarczych.
        A z czego miasto będzie żyło ?

> 5. Likwidacja Urzedu Pracy (zostanie jedynie kasa i tablica ogloszen gdzie
        kazd
        > y
        > bedzie mogl przyczepic lub znalezc ogloszenie).
        To nie leży w kompetencjach miasta !!!

> 6. Likwidacja Strazy Miejskiej na korzysc etatow w policji.
        Nie wiem czy miasto może "fundować" etaty w Policji. Tu problemem nie jest mała
        ilość funkcjonariuszy Policji, ale przerost biurokracji nad działaniami
        operacyjnymi (co fajnie opisał Kazik w piosence "Cztery pokoje"). A z tego co
        wiem - Straż Miejska sama na siebie zarabia i tak trzymać. Chyba przyznasz, że
        częściej na ulicy widać patrol Straży Miejskiej niż patrol Policji.

> 7. Rozliczenie poprzedniej ekipy i o ile to mozliwe odzyskanie najwiekszej
        > mozliwej sumy pieniedzy.
        To ewentualne zadanie dla prokuratury.

> 8. Likwidacja niedogodnosci i utrudnien w rejestracji prywatnej
        > przedsiebiorczosci, wszelkiego rodzaju stowarzyszen kupieckich, hotelarskich
        it
        Tego punktu nie rozumiem. Sam rejestrowałem działalność i wszystko poszło
        szybko i sprawnie. Sama rejestracja w Urzędzie nie wystarcza - dochodzi
        przecież jeszcze Urząd Statystyczny (wizyta w Katowicach), Urząd Skarbowy,
        Bank, więc nic tu Burmistrzowi. A przepisy dotyczące działalności gospodarczej
        ustalane są na szczeblu centralnym w formie uchwał, ustaw itp.
        Natomiast wszelkie Stowarzyszenia, Związki itp rejestruje się w sądzie. I znowu
        Burmistrzowi nic do tego.

> 9. Walka z rzadem o nalezne pieniadze - jesli trzeba to przed najwyzszym sadem
        > administracyjnym lub w innej odpowiedniej instytucji.
        Tu się zgadzam. Szczególnie należałoby zadbać o prawidłowość przyznawania
        dotacji na działalność oświatową, bo z tego co wiem, to z MENIS'em się trzeba
        ostro wykłócać.

> 10. Zniesienie oplat targowych.
        Tych na hali ? Ta sprawa już chyba została załatwiona.

> 11. Sprzedaz MZKP i wolny dostep do korzystania z przystankow MZKP wszelkim
        > osobom prowadzacym dzialalnosc gospodarcza w branzy transportu.
        MZKP jest związkiem międzygminnym (jak sama nazwa wskazuje), więc jako
        Burmistzr miałbyś niewiele do powiedzenia. to samo dotyczy przystanków.

> 12. Udostepnienie miejskich kanalow do ciagniecia prywatnych sieci
        > teleinformatycznych i wieksza swoboda dla samodzielnej budowy takich kanalow.
        > L.
        Co to są "miejskie kanały" ? Czegoś takiego chyba nie ma. Kanały
        telekomunikacyjne są własnością TPSA lub NETII, więc znowu Burmistrzowi nic do
        tego. Własne "kanały" możne sobie wykopać każdy, pod warunkiem uzyskania
        odpowiednich zewoleń i spełnienia warunków określonych m.inn. prawem budowlanym.

Zdecyduj się więc, czy to program dla burmistrza, czy dla posła, czy dla partii
        politycznej, a może Prezydenta Polski ?
        Bo ten Twój jest podobny do niedawnych programów kandydatów do Europarlamentu,
        którzy obiecywali niestworzone rzeczy, odbiegające o setki lat świetlnych od
        kompetencji instytucji do której kandydowali, czym już na starcie zniechęcili
        mnie skutecznie do siebie.

• loggic Re: Pomieszanie z poplątaniem 01.10.04, 14:41
          lupino1 napisał:

> Sorry za ostre słowa, ale kompletnie pomieszałeś kompetencje i uprawnienia.
          > Jest to zbiór pobożnych życzeń, a nie program wyborczy dla burmistrza.
          > Potraktuj to jako wypowiedź potencjalnego wyborcy:

Ok.

> > 3. Redukcja zatrudnienia w UM.
          > Według mnie nie ma w UM przerostu zatrudnienia. Pozwalniasz ludzi, a petenci
          > bedą załatwiać nawet prostą sprawę miesiącami.

To jest jeszcze kwestia - czy UM nie ma zbyt wiele "rzeczy na głowie". A
          konkretnie czy za dużo się nie wpieprza ludziom w życie.

> > 4. Zwolnienie z podatkow gruntowych (probnie na 3 lata) wszelkich podmiot
          > ow
          > > gospodarczych.
          > A z czego miasto będzie żyło ?

Z twoich podatków jako cywila.

> > 5. Likwidacja Urzedu Pracy (zostanie jedynie kasa i tablica ogloszen gdzi
          > e
          > kazd
          > > y
          > > bedzie mogl przyczepic lub znalezc ogloszenie).
          > To nie leży w kompetencjach miasta !!!

Według mnie Urząd Pracy podelga UM, ale jeśli nie, to przepraszam.
          Nie zmienia to faktu, że jest niepotrzebny!

> > 6. Likwidacja Strazy Miejskiej na korzysc etatow w policji.
          > Nie wiem czy miasto może "fundować" etaty w Policji. Tu problemem nie jest mała
          >
          > ilość funkcjonariuszy Policji, ale przerost biurokracji nad działaniami
          > operacyjnymi (co fajnie opisał Kazik w piosence "Cztery pokoje"). A z tego co
          > wiem - Straż Miejska sama na siebie zarabia i tak trzymać. Chyba przyznasz, że
          > częściej na ulicy widać patrol Straży Miejskiej niż patrol Policji.

Nie! SM to darmozjady! "Przekazanie" etatów do policji jest możliwe bo zrobiły
          tak inne miasta. Natomiast SM nie ma uprawnień do zapobiegania poważnym
          wykroczeniom, natomiast doskonale pasożytuje na społeczeństwie lokalnym.

> > 7. Rozliczenie poprzedniej ekipy i o ile to mozliwe odzyskanie najwieksze
          > j
          > > mozliwej sumy pieniedzy.
          > To ewentualne zadanie dla prokuratury.

Ale można złożyć doniesienie o nieprawidłowościach jeśli się jakieś znajdzie! A
          że jest co szukać to wiemy wszyscy.

> > 8. Likwidacja niedogodnosci i utrudnien w rejestracji prywatnej
          > > przedsiebiorczosci, wszelkiego rodzaju stowarzyszen kupieckich, hotelarsk
          > ich
          > it
          > Tego punktu nie rozumiem. Sam rejestrowałem działalność i wszystko poszło
          > szybko i sprawnie. Sama rejestracja w Urzędzie nie wystarcza - dochodzi
          > przecież jeszcze Urząd Statystyczny (wizyta w Katowicach), Urząd Skarbowy,
          > Bank, więc nic tu Burmistrzowi. A przepisy dotyczące działalności gospodarczej
          > ustalane są na szczeblu centralnym w formie uchwał, ustaw itp.
          > Natomiast wszelkie Stowarzyszenia, Związki itp rejestruje się w sądzie. I znowu
          >
          > Burmistrzowi nic do tego.

Przepisy to jedno, a uprzejmość i kompetencja biurw to drugie. I w tym drugim
          można wiele zdziałać! Zaznaczam, że pisałem to przed wyborami samorządowymi (a
          nie teraz) i jeśli ktoś wziął sobie to do serca i coś się zmieniło na plus to
          pozostaje się tylko cieszyć.

> > 10. Zniesienie oplat targowych.
          > Tych na hali ? Ta sprawa już chyba została załatwiona.

A tych na targu?
          A wolność targowania na targu a nie przymus spędu do hali?

> > 11. Sprzedaz MZKP i wolny dostep do korzystania z przystankow MZKP wszelk
          > im
          > > osobom prowadzacym dzialalnosc gospodarcza w branzy transportu.
          > MZKP jest związkiem międzygminnym (jak sama nazwa wskazuje), więc jako
          > Burmistzr miałbyś niewiele do powiedzenia. to samo dotyczy przystanków.

Mógłbym w gminach forsować takie rozwiązanie.

> > 12. Udostepnienie miejskich kanalow do ciagniecia prywatnych sieci
          > > teleinformatycznych i wieksza swoboda dla samodzielnej budowy takich kana
          > low.
          > > L.
          > Co to są "miejskie kanały" ? Czegoś takiego chyba nie ma. Kanały
          > telekomunikacyjne są własnością TPSA lub NETII, więc znowu Burmistrzowi nic do
          > tego. Własne "kanały" możne sobie wykopać każdy, pod warunkiem uzyskania
          > odpowiednich zewoleń i spełnienia warunków określonych m.inn. prawem budowlanym
          > .

Jeśli nie ma to nie ma o czym rozmawiać.

> Zdecyduj się więc, czy to program dla burmistrza, czy dla posła, czy dla partii
          >
          > politycznej, a może Prezydenta Polski ?
          > Bo ten Twój jest podobny do niedawnych programów kandydatów do Europarlamentu,
          > którzy obiecywali niestworzone rzeczy, odbiegające o setki lat świetlnych od
          > kompetencji instytucji do której kandydowali, czym już na starcie zniechęcili
          > mnie skutecznie do siebie.

No nie wiem! Tylko co do punktu 5 nie mam pewności. A we wszystkich innych
          burmistrz może coś zrobić. Ja nie mówię, że to będzie łatwe, ja nie mówię, że
          burmistrz zrobi to sam, ale może do tego dążyć! I nie są to rzeczy niestworzone,
          no chyba że mam się poddać już na starcie i postawić sobie za cel utrzymanie
          obecnego stanu? Mierny, bierny, ale wierny?

L.
      • Gość: MKM-pasażer MZKP Re: Mój program IP: *.piekary.net / *.netia.piekary.net 01.10.04, 12:54
        loggic napisał:

> 11. Sprzedaz MZKP

MZKP jak już napisano jest związkiem komunalnym, więc nie nadaje się do
        sprzedania. Aby go sprzedać, trzebałoby przekształcić go wpierw w spółkę i go
        później sprzedać. Oczywiście, pomijając fakt, że w tej kwestii kompetentne
        jest Zgromadzenie Ogólne MZKP (burmistrz Tarn. Gór jest tu tylko jednym z
        członków).
        Poza tym, nie wiadomo, czy znalazłby się chętny do kupna MZKP. Inna sprawa to
        zasadność takiej decyzji.

> wolny dostep do korzystania z przystankow MZKP wszelkim

Każdy legalnie działający przewoźnik ma prawo do korzystania ich za
        uzgodnieniem MZKP (vide prywatne M112). Zresztą na ten temat można poczytać
        pod www.mzkp.pn.pl/1_Przepisy/REGDWORC.htm

• pointowski Re: Mój program 01.10.04, 12:56
        loggic napisał:

> Obiecałem to wklejam. Oto mój program:
        >
        > 1. Sprzedaz Parku Wodnego prywatnym inwestorom.
        ( ok - ale niech Ci prywatni inwestorzy to nie beda Twoi znajomi kupujacy PW po
        mocno obnizonej cenie)

> 2. Sprzedaz wszelkich kamienic bedacych obecnie wlasnoscia miasta (bez ratusza
        > i
        > innych budynkow bedacych pomieszczeniami dla administracji).
        ( patrz wyzej - a co to bedzie mialo na celu ? zawsze to jakis majatek miasta -
        zastaw po kredyty np na inwestycje. Nieruchomoscie po naszym wejsciu ida, i
        jeszcze dlugo isc beda w gore wiec nie wiem czy to taki najlepszy pomysl)

> 3. Redukcja zatrudnienia w UM.
        (popieram - dodalbym jeszcze - redukcja do 2 przerw na kawke !)

> 4. Zwolnienie z podatkow gruntowych (probnie na 3 lata) wszelkich podmiotow
        > gospodarczych. (i z czego zaplacisz nauczycielom, wyremontujesz drogi i
        sfinansujesz inne inwestycje? ludzie zaoszczedzonych pieniedzy z reguly nie
        inwestuja a po prostu przejadaja... )

> 5. Likwidacja Urzedu Pracy (zostanie jedynie kasa i tablica ogloszen gdzie kazd
        > y
        > bedzie mogl przyczepic lub znalezc ogloszenie).
        ( no w takiej formie moze UP jest przestarzaly ale cos tam musi zostac - bo taka
        tablica to jest np w TESCO a nie widze tam tlumow poszukujacych pracy )

> 6. Likwidacja Strazy Miejskiej na korzysc etatow w policji.
        (tylko ze miasto nie ma mozliwosci prawnej sponsorowania policji...)

> 7. Rozliczenie poprzedniej ekipy i o ile to mozliwe odzyskanie najwiekszej
        > mozliwej sumy pieniedzy.
        ( nie zrobisz tego, bo pomysl sobie ze w nastepnym sezonie przyjdzie ekipa ktora
        byla przed Toba-tak to juz jest- i bedzie rozliczac Ciebie. A tak Ty nie ich to
        onie nie Ciebie - proste - raczka raczke myje)

> 8. Likwidacja niedogodnosci i utrudnien w rejestracji prywatnej
        > przedsiebiorczosci, wszelkiego rodzaju stowarzyszen kupieckich, hotelarskich
        it> p.
        ( tak mozesz poprawic przyjmoweanie petentow - ale regulacji prawnych w tym
        kierunku nie poprawisz bo nie masz takich mozliwosci)

> 9. Walka z rzadem o nalezne pieniadze - jesli trzeba to przed najwyzszym sadem
        > administracyjnym lub w innej odpowiedniej instytucji.
        (postaw sie raz a za rok dostaniesz jeszcze mniej)

> 10. Zniesienie oplat targowych.
        (patrz punkt o podatku gruntowym)

> 11. Sprzedaz MZKP i wolny dostep do korzystania z przystankow MZKP wszelkim
        ( wiec zycze powodzenia jak potem sprowadza z niemiec 30 letnie mercedesy busy i
        takim zlomem bedziemy jezdzili... no coz chodziaz nie wiem czy te nasze ikarusy
        nie maja wiecej jak 30 lat :-P)

> 12. Udostepnienie miejskich kanalow do ciagniecia prywatnych sieci
        > teleinformatycznych i wieksza swoboda dla samodzielnej budowy takich kanalow.
        > L. (to chyba pod uzytkowniko forum)

nie chcialem oczywiscie zbijac ze stropu kogokolwiek - ale widzicie jak trudno
        jest napisac jakis porzadny program. Oczywiscie moge sie mysli w niektorych
        kwestiach - ale dopoki nasz wladze to skostniali panowie i panie, ze swoimi
        znajomosciami, ukladami, interesami itd to trudno bedzie przepchac cokolwiek.
        A co do wyborcow - madre jest stwierdzenie - jacy wyborcy tacy wybrani...
        • loggic Re: Mój program 01.10.04, 14:52
          pointowski napisał:

> > 1. Sprzedaz Parku Wodnego prywatnym inwestorom.
          > ( ok - ale niech Ci prywatni inwestorzy to nie beda Twoi znajomi kupujacy PW po
          > mocno obnizonej cenie)

Sprzedaż w otwartym przetargu temu kto da najwięcej.

> > 2. Sprzedaz wszelkich kamienic bedacych obecnie wlasnoscia miasta (bez ra
          > tusza
          > > i
          > > innych budynkow bedacych pomieszczeniami dla administracji).
          > ( patrz wyzej - a co to bedzie mialo na celu ? zawsze to jakis majatek miasta -
          > zastaw po kredyty np na inwestycje. Nieruchomoscie po naszym wejsciu ida, i
          > jeszcze dlugo isc beda w gore wiec nie wiem czy to taki najlepszy pomysl)

Miasto nie jest firmą i nie maprzynosić dochodów. To nie jest folwark, gdzie
          burmistrz ma ćwiczyć sobie menadżerowanie na cudzych pieniądzach!

> > 4. Zwolnienie z podatkow gruntowych (probnie na 3 lata) wszelkich podmiot
          > ow
          > > gospodarczych. (i z czego zaplacisz nauczycielom, wyremontujesz drogi i
          > sfinansujesz inne inwestycje? ludzie zaoszczedzonych pieniedzy z reguly nie
          > inwestuja a po prostu przejadaja... )

Na pensje dostajesz pieniądze z budżetu państwa.
          Na drogi również - przypomnij sobie, że ty jako kierowca płacisz i akcyze i
          cholernie wielki podatek kupując benzynę! No to gdzie jest ta kasa?
          A czy przejedzenie zaoszczędzonych pieniędzy nie napędza gospodarki lokalnej?
          Właściciel pójdzie do fryzjera, na lody, kupi książkę albo kompa. SPytaj
          sprzedawców czy mają coś przeciwko?

> > 5. Likwidacja Urzedu Pracy (zostanie jedynie kasa i tablica ogloszen gdzi
          > e kazd
          > > y
          > > bedzie mogl przyczepic lub znalezc ogloszenie).
          > ( no w takiej formie moze UP jest przestarzaly ale cos tam musi zostac - bo tak
          > a
          > tablica to jest np w TESCO a nie widze tam tlumow poszukujacych pracy )

Bo tłumy nie szukają pracy tylko przychodzą po zasiłki! A pracują na czarno bo
          legalnie się nie opłaca!

> > 6. Likwidacja Strazy Miejskiej na korzysc etatow w policji.
          > (tylko ze miasto nie ma mozliwosci prawnej sponsorowania policji...)
          Podobno takie rozwiązania funkcjonują! A nawet jeśli nie to likwidacja SM sama w
          sobie jest zjawiskiem pozytywnym.

> > 7. Rozliczenie poprzedniej ekipy i o ile to mozliwe odzyskanie najwieksze
          > j
          > > mozliwej sumy pieniedzy.
          > ( nie zrobisz tego, bo pomysl sobie ze w nastepnym sezonie przyjdzie ekipa ktor
          > a
          > byla przed Toba-tak to juz jest- i bedzie rozliczac Ciebie. A tak Ty nie ich to
          > onie nie Ciebie - proste - raczka raczke myje)

A niech mnie rozliczają! Na tym polega właśnie demokracja! Ktoś musi przerwać
          ten krąg zakłamania i obłudy! Poza tym dobre rządy = kolejna kadencja.

> > 8. Likwidacja niedogodnosci i utrudnien w rejestracji prywatnej
          > > przedsiebiorczosci, wszelkiego rodzaju stowarzyszen kupieckich, hotelarsk
          > ich
          > it> p.
          > ( tak mozesz poprawic przyjmoweanie petentow - ale regulacji prawnych w tym
          > kierunku nie poprawisz bo nie masz takich mozliwosci)

Zgadzam się. Ale czasami wystarczy ludziom udzielić fachowej pomocy.
          Czy tak teraz jest?

> > 9. Walka z rzadem o nalezne pieniadze - jesli trzeba to przed najwyzszym
          > sadem
          > > administracyjnym lub w innej odpowiedniej instytucji.
          > (postaw sie raz a za rok dostaniesz jeszcze mniej)

To nie jest powód żeby siedzieć cicho i całować rękę która podaje ci okruchy z
          pańskiego stołu.

> > 10. Zniesienie oplat targowych.
          > (patrz punkt o podatku gruntowym)

Odpowiedź ta sama.

> > 11. Sprzedaz MZKP i wolny dostep do korzystania z przystankow MZKP wszelk
          > im
          > > osobom prowadzacym dzialalnosc gospodarcza w branzy transportu.
          > ( wiec zycze powodzenia jak potem sprowadza z niemiec 30 letnie mercedesy busy
          > i
          > takim zlomem bedziemy jezdzili... no coz chodziaz nie wiem czy te nasze ikarusy
          > nie maja wiecej jak 30 lat :-P)

Jedni będą jeździć 30 letnimi mercami inni 2 letnimi ale drożej. Jak cię stać to
          jeździsz wygodnie.
          Tu jeszcze wzmianka dodatkowa - likwidacja limitów na ilość taksówek w mieście!!!!!

> nie chcialem oczywiscie zbijac ze stropu kogokolwiek - ale widzicie jak trudno
          > jest napisac jakis porzadny program. Oczywiscie moge sie mysli w niektorych
          > kwestiach - ale dopoki nasz wladze to skostniali panowie i panie, ze swoimi
          > znajomosciami, ukladami, interesami itd to trudno bedzie przepchac cokolwiek.
          > A co do wyborcow - madre jest stwierdzenie - jacy wyborcy tacy wybrani...

Zgadzam się że to nie będzie proste, ale co z tego?
          L.
          • utopiec Re: Mój program 09.10.04, 19:44
            O Boże!
            • loggic Re: Mój program 11.10.04, 07:50
              A konkretnie?
              L.
    • jolek Re: gdybys byl burmistrzem... 09.10.04, 21:17
      o rany pointowski! takie powazne tematy!
      straszna robota, to babranie sie w bagnie.
      ale pozdrawiam pana burmistrza, bo badz co badz, mily gosciu :O)
    • drcarlos Re: gdybys byl burmistrzem... 15.12.04, 20:27
      za kadencji Hanyska, w TG nic sie nie działo.... zrobili tylko ścieżke rowerową
      od poczty do krakowskiej i rondo na OHIO.... nigdy nie dokończone.... no i park
      wodny pod zastaw TG....
      a za kadencji Szczerby zrobili już rondo, wiadukt, rynek, plac wolności,
      światła przed rondem i jeszcze pare rzeczy, ale za to leci teraz afera za
      aferą..... przez co TG są sławne z afer.... wątpliwa ta sława....
      czy w TG będzie w końcy ład i porządek?
    • dr_scott Re: gdybys byl burmistrzem... 19.12.04, 17:54
      pointowski napisał:

> to co bys zrobil/zrobila... warto czasem pomarzyc :-p

przywróciłbym dawny wygląd rynku. z czasów świetności TG.
      • drcarlos Re: gdybys byl burmistrzem... 21.12.04, 22:02
        dr_scott napisał:

> przywróciłbym dawny wygląd rynku. z czasów świetności TG.

mnie bardzo podoba sie rynek i uliczki z tamtego okresu....
        nie to co dzisiaj.... tak szaro....
      • Gość: Karol Re: gdybys byl burmistrzem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 10:40
        A kiedy w zasadzie były te czasy świetności?
        • Gość: goroll Re: gdybys byl burmistrzem... IP: *.example.net / *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 10:43
          W XV w. jak się osada rozwijala , potem już bylo tylko gorzej.
          • Gość: gość Re: gdybys byl burmistrzem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 12:54
            było gorzej, bo tacy jak ty sie zaczeli tutaj zjeżdżać
        • Gość: gość Re: gdybys byl burmistrzem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 12:54
          przed II wojną
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka